Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

Een vijfde van oceaan in kaart

dinsdag 7 juli 2020

Dankzij een internationaal samenwerkingsverband is 19 % van de oceaanbodem in kaart gebracht met een resolutie van 100 bij 100 m. Toen het Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030 Project drie jaar geleden begon was slechts 6 % bekend. In het afgelopen jaar is er 14,5 miljoen km2 (tweemaal Australië) bijgekomen. Het doel is 2030 de hele oceaan te dekken.

Het zeilschip opnieuw uitgevonden

maandag 6 juli 2020

Vanaf 2024 wil Wallenius Marine auto’s per zeilschip over de oceaan vervoeren. Samen met het Zweedse KTH Royal Institute of Technology en met gebruik van de kennis en sleeptank van de maritieme wetenschappers van SSPA, ontwikkelt het bedrijf de Wind Powered Car Carrier (WPCC). Moderne rekenkracht krijgt een belangrijke rol bij het opnieuw ontwikkelen van zeilende vrachtschepen.

Kijk hoe modern onze sector is

maandag 6 juli 2020

Ruim twee jaar staat Annet Koster aan het roer van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Leden signaleren dat er een frisse wind waait. De directeur is trots dat de zeevaart als sector steeds zichtbaarder is. Sinds de coronacrisis staat ze vrijwel elke week de landelijke en internationale media te woord.

Slingeren, dompen, groen water en brekende golven

vrijdag 26 juni 2020

In opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid deden Deltares en Marin onderzoek naar het containerverlies van de MSC Zoë ten noorden van de Waddeneilanden in de nacht van 1 op 2 januari 2019. Het containerverlies ontstond door een combinatie van slingeren, dompen, groen-water klappen en brekende golven. De vraag is hoe dit in de toekomst is te voorkomen.

Vaarroute waddeneilanden risicovol voor containerschip

donderdag 25 juni 2020

Het Waddengebied moet beter beschermd worden tegen containerverlies op de vaarroutes die de eilanden noordelijk passeren. Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) blijkt dat de vaarroutes bij noordwesterstorm zeer risicovol zijn voor grote, brede containerschepen. Volgens de OVV is het ongewenst dat deze schepen bij storm de zuidelijke route langs de Waddenkust volgen.

ECSA start videocampagne 'Every Shipment Counts'

maandag 15 juni 2020

De Europese redersvereniging ECSA begint vandaag met een videocampagne om Europese regeringsleiders te doordringen van de vitale rol van de scheepvaart. "Een sterke en concurrerende Europese scheepvaartsector cruciaal is voor het herstel van Europa."

Marine Systems brengt Eco-containerwash op de markt

vrijdag 12 juni 2020

Het Goese bedrijf Marine Systems heeft een geautomatiseerde containerreiniger ontwikkeld die niet alleen een flinke tijdwinst oplevert in vergelijking met handmatig wassen maar ook met veel minder water toe kan. Na een uitgebreide testfase op de Maasvlakte is de 'Eco-containerwash' gereed voor marktintroductie.

KVNR positief over stikstofadvies commissie-Remkes

dinsdag 9 juni 2020

Redersvereniging KVNR is positief over het rapport van de commissie-Remkes. De specifieke aanbevelingen om de stikstofuitstoot in de zeevaart te reduceren zijn in lijn zijn met de ambities van de zeevaart op het gebied van milieu en klimaat. Bovendien sluiten ze aan bij de nationale Green Deal, waarin afspraken tussen overheid en zeevaart over verduurzaming zijn vastgelegd.

Grootste containerschip op weg naar Rotterdam

dinsdag 26 mei 2020

Op woensdag 3 juni arriveert omstreeks 14.00 uur 'HMM Algeciras' van Hyundai Merchant Marine op zijn maidentrip in de Amaliahaven te Rotterdam om containers over te slaan bij de terminal van RWG. De Algeciras is het nieuwste grootste containerschip ter wereld.

Voor Boomsma Shipping is het glas halfvol

dinsdag 26 mei 2020

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Boomsma Shipping uit Sneek vierde twee jaar geleden haar 50-jarig jubileum. In deze ongewisse tijd blijft directeur Johan Boomsma positief naar de toekomst kijken.

Partners Maritiem Nederland