Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

Gratis walstroom voor kustvaarders in proef Parkkade

woensdag 22 januari 2020

Om rederijen te stimuleren om mee te doen aan de proef mobiele walstroom aan de Parkkade in Rotterdam, krijgen aanmerende kustvaarders de elektriciteit gratis. Gebruik van walstroom zorgt voor minder luchtvervuiling en minder geluidshinder omdat schepen hun dieselgeneratoren niet hoeven te gebruiken.

KVNR zet gevolgen Brexit op een rij

woensdag 22 januari 2020

Als Brexit op 31 januari een feit is, start de overgangsperiode tot 1 januari 2021, waarin een groot deel van de huidige wet- en regelgeving ongewijzigd blijft. Pas vanaf 2021 is de status van het Verenigd Koninkrijk echt anders op basis van het dan gesloten handelsverdrag tussen het VK en de Europese Unie. Redersvereniging KVNR zet alvast enkele gevolgen op een rij.

ING voorziet matige groei Nederlandse scheepvaart

dinsdag 14 januari 2020

Er zijn signalen dat 2020 een beter jaar voor de wereldhandel wordt dan 2019, al blijft de afloop van het handelsconflict - en daarmee het volume van de zeevaart - onzeker. De binnenvaart kan profiteren van het aantrekken van de Duitse economie. In haar Outlook 2020 verwacht ING een lichte groei van 0,5 procent voor de Nederlandse scheepvaart als geheel.

Samenwerking met Finco Fuel geeft GoodFuels vleugels

maandag 6 januari 2020

FinCo Fuel verwerft een meerderheidsbelang in GoodNRG, moedermaatschappij van duurzame brandstofleverancier GoodFuels. FinCo Fuel Group is actief in de downstream brandstoffenmarkt in Noord-West Europa en biedt haar klanten een breed portfolio van minerale en biobrandstoffen.

Reders gaan 5 miljard ophalen voor mondiaal R&D-fonds

woensdag 18 december 2019

De wereldwijde scheepvaartsector, onder aanvoering van de International Chamber of Shipping, heeft een voorstel ingediend bij de IMO voor een verduurzamingsfonds. Via een verplichte toeslag op de scheepsbrandstof willen reders gedurende tien jaar het fonds vullen met minimaal 5 miljard dollar. De R&D-projecten vanuit het fonds moet de ontwikkeling van schone brandstoffen en emissieloze zeeschepen versnellen. Ook innovatieprojecten binnen de Nederlandse maritieme sector zullen hiermee een extra impuls krijgen.

KVNR positief over Europese Green Deal

donderdag 12 december 2019

Redersvereniging KVNR is positief over de voorstellen van eurocommissaris Timmermans die op 11 december zijn gepresenteerd. "De Europese Green Deal is een welkome stap en geeft blijk van een positieve intentie om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Het is goed dat de Green Deal van de Europese Commissie kan worden toegevoegd aan de reeks klimaatafspraken die wereldwijd worden gemaakt", aldus de KVNR.

EU wil eind aan belastingvrijstelling scheepvaart

woensdag 11 december 2019

De Europese Commissie wil een einde maken aan de subsidies op fossiele brandstoffen. Ook de belastingvrijstelling op kerosine voor de luchtvaart en op diesel voor de scheepvaart moeten er aan geloven. Op dit moment valt de scheepvaart niet onder het ETS, het Europese handelssysteem voor het recht om CO2 uit te stoten. Ook daar komt verandering in, als het aan de Commissie ligt.

Nederland behoudt zetel in bestuur IMO

maandag 2 december 2019

De komende twee jaar houdt Nederland zijn zetel in het dagelijkse bestuur van de Internationale Maritieme Organisatie in Londen. Het agentschap van de Verenigde Naties is verantwoordelijk voor de internationale regels voor de scheepvaart op zee.

Duurzame Tour voor herhaling vatbaar

maandag 11 november 2019

Op 10 oktober – de Dag van de Duurzaamheid – organiseerde de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders samen met Netherlands Maritime Technology, InnovationQuarter, Maritime Delta en stichting De Noordzee een Duurzame Tour in de provincies Zuid-Holland en Groningen. Jonge MKB-bedrijven krijgen de kans hun oplossingen te presenteren aan reders die zitten te wachten op innovaties die de CO2-doelstellingen helpen bewerkstelligen.

Partners Maritiem Nederland