Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

KVNR lanceert campagne zichtbaarheid zeescheepvaart

woensdag 2 december 2020

Voor veel mensen is de zeescheepvaart een onbekende en daardoor vaak onbeminde sector. De KNVR wil daar met een nieuwe campagne op www.zeescheepvaart.nl verandering in brengen. Met de slogan ‘Op koers naar 2030’ ligt de focus op de verdere verduurzaming van de zeescheepvaart.

Autotransport Volkswagen op 100 procent bio fuel

donderdag 26 november 2020

Goodfuels en Volkswagen Group zijn een partnership aangegaan voor de levering van biobrandstofolie (MR1-100 of BFO) voor de transporten van het autoconcern. De depth RoRo Carrier 'Patara' werd in Vlissingen gebunkerd met 100 procent BFO, waardoor de CO2-uitstoot van het schip met minimaal 85 procent daalt.

Naam nieuwe zeesluis bij IJmuiden: Zeesluis IJmuiden

dinsdag 24 november 2020

En de naam van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt: Zeesluis IJmuiden. Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en Nienke Bagchus, directeur Rijkswaterstaat, hebben de naam van de grootste zeesluis ter wereld tijdens een videoboodschap bekend gemaakt.

Energielabel effent weg naar verduurzaming zeevaart

maandag 23 november 2020

De mondiale maritieme sector gaat een energielabel voor zeeschepen invoeren. Hiermee wil de IMO rederijen verplichten de uitstoot van CO₂ verder te beperken. De KVNR is tevreden over de besluiten van het milieucomité van de IMO, ook al hadden de lidstaten zich gezamenlijk ambitieuzer mogen opstellen volgens de Nederlandse reders.

Typegoedkeuring voor nieuwe gasmotor Sandfirden

donderdag 5 november 2020

Sandfirden Technics in Den Oever heeft een typegoedkeuring van Bureau Veritas ontvangen voor de alleen op gas aangedreven interne verbrandingsmotor SGI-16M. De nieuw ontworpen 16 liter gasmotor heeft een vermogen van 300 kWm bij 1500 rpm en 350 kWm bij 1800 rpm.

IMO-veiligheidseisen passagiersschepen schieten tekort

vrijdag 16 oktober 2020

Een van de grootste scheepsrampen van de laatste jaren is het zinken van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in 2014 met 304 doden. Voor de Zuid-Koreaanse onderzoekscommissie deed MARIN in Wageningen in 2018 diepgaand onderzoek naar de oorzaken, gevolgd door een eigen studie. De conclusie in Wageningen: de International Code on Inpact Stability van IMO uit 2008 is achterhaald. “Ook als een passagiersschip voldoet aan de huidige veiligheidsformule, kan het in een bocht veel grotere hellingshoeken maken dan tien graden”, zegt senior onderzoeker Henk van den Boom. “In combinatie met niet-vastgezette lading is dat dodelijk.”

Tonnageregime vraagt om een update

maandag 12 oktober 2020

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse reders (KVNR) heeft de Nederlandse overheid gevraagd het tonnageregime aan te passen en te moderniseren. Nu vallen nieuwe typen schepen vaak buiten de boot omdat ze niet op de lijst voorkomen. De redersvereniging pleit voor een ‘techniek neutrale’ lijst van kwalificerende schepen die in aanmerking komen voor de belastingmaatregel. Zo moeten schepen die zich begeven in nieuwe markten als de offshore wind ook snel van het regime gebruik kunnen maken.

Eerste sluisdeur nieuwe zeesluis IJmuiden op z'n plaats

donderdag 24 september 2020

In 72 uur tijd is de eerste sluisdeur van de nieuwe zeesluis IJmuiden succesvol op zijn plaats gebracht. De deur is met uiterste precisie ingevaren in de deurkas van het buitenhoofd. Het mooie nazomerweer van 21 tot en met 23 september was ideaal om de deur te verplaatsen.

Diepste punt Nieuwe Sluis Terneuzen bereikt

donderdag 24 september 2020

Bij de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen is het diepste punt van het buitenhoofd, het deel waar de deuren en brug komen aan de kant van de Westerschelde, bereikt. De bodem van dit sluishoofd ligt op -22 m NAP. Het buitenhoofd is inmiddels een droge bouwkuip van zo’n 25 m diep.

Partners Maritiem Nederland