Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

KVNR wil werkbaar model voor meten van CO2-uitstoot

woensdag 16 maart 2016

Redersvereniging KVNR is voor de beperking van de uitstoot van CO2 door de scheepvaart maar laat de in te voeren regels wel rekening houden met de specifieke karakteristiek van veel schepen onder de Nederlandse vlag. Met dat uitgangspunt heeft de KVNR het afgelopen jaar door onderzoeksinstituut MARIN onderzoek laten doen naar werkbare criteria voor het meten van de CO2-uitstoot van schepen.

Bouw Vlaams-Nederlandse zeesluis kan in 2017 beginnen

vrijdag 11 maart 2016

De Nederlandse minister heeft haar handtekening gezet onder het tracébesluit, het verdrag met Vlaanderen is ook per 1 maart van kracht, kortom: de Nieuwe Sluis in Terneuzen is een stap dichterbij. Na jaren van voorbereiding onder toezicht van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie moet de bouw in najaar 2017 beginnen.

2016 wordt het jaar van de slooprecords

donderdag 25 februari 2016

De terugval in de wereldhandel als gevolg van een lagere groei van de Chinese economie en de ingestorte prijs van ruwe olie hebben voor tal van scheepvaartmarkten desastreuze gevolgen. Door de ingestorte vrachttarieven is er voor veel schepen geen werk meer en dus bereikt de sloop van schepen dit jaar een absoluut recordniveau.

Eerste schip met IMO Polar Code

maandag 22 februari 2016

Half februari ontving het eerste schip de Polar Code certificering van de IMO. Het betreft de onder Deense vlag varende en door DNV GL gecertificeerde zeesleper 'Magne Viking'.

CSCL Indian Ocean vlotgetrokken door Smit en Kotug

vrijdag 5 februari 2016

Het op 3 februari vastgelopen containerschip 'CSCL Indian Ocean' is in de nacht van 8 op 9 februari vlotgetrokken door sleepboten van Smit en Kotug. Het schip met een capaciteit van 19.100 TEU ligt nu te lossen in Hamburg en komt daarna naar Rotterdam.

Roro-ferry met Flettner-rotoren innovatief bezig

dinsdag 26 januari 2016

Met enige regelmaat komt er een schip met Flettner-rotoren naar Rotterdam. Het betreft de ‘Estraden’, die een regelmatige lijndienst vaart tussen de Beneluxhaven en Teesport. De Flettner-rotor ondersteunt het schip bij de voortstuwing.

Partners Maritiem Nederland