Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

Shortsea schip Wilson Jupiter maakt eerste vaart

donderdag 21 oktober 2021

Shortsea schip Wilson Jupiter maakte deze maand haar eerste vaart, van Rotterdam naar Hartlepool (VK). De nieuwe eigenaar, Lauterjung Shipmanagement GmbH & Co. KG, nam de kustvaarder op 30 september officieel over van Veka Scheepsbouw dat de Veka Bijlsma Trader 3250 afbouwde op de werf van dochteronderneming Veka Shipyard in Lemmer en de eigen werf in Werkendam.

Emissievrij varen moet in 2030 de standaardoptie zijn

vrijdag 24 september 2021

De ondertekenaars van de Call to Action for Shipping Decarbonization dringen er bij de wereldleiders op aan om de scheepvaart te laten voldoen aan de temperatuurdoelstelling van het Akkoord van Parijs. De beleidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat emissievrije scheepvaart tegen 2030 de standaardoptie wordt.

Maritieme sector is klaar voor verduurzaming

donderdag 16 september 2021

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie stellen de zeevaart voor uitdagingen waar in het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector eerder al deels invulling is gegeven. ‘Door dit masterplan uit te voeren, kunnen we voorop lopen in de markt.’

‘Maritieme supply chain krijgt ongehoorde dreun’

dinsdag 14 september 2021

Al ruim dertig jaar volgt de Rotterdamse haveneconoom Bart Kuipers de wereldhandel en het zeetransport, maar de gevolgen van de coronapandemie en de Suezblokkade voor de maritieme supply chain noemt hij ‘ongehoord’. ‘Tijdens de oliecrisis in 1973 zag je de olieprijzen in korte tijd verviervoudigen. Nu zijn de containertarieven met 600% gestegen. Toen was olie een drijvende kracht in de wereldeconomie, nu is dat containerisatie. Als de prijs van een belangrijke asset in minder dan een jaar verzesvoudigt, heb je een echte economische crisis te pakken.’

Best of both worlds: Roll on, Lift off

dinsdag 14 september 2021

Vorig jaar heeft Bore (onderdeel van Spliethoff) een nieuwbouwcontract getekend met Wuhu Shipyard in China, voor de bouw van drie nieuwe LNG-aangedreven RoLo-schepen. Deze maand is het eerste Roll on, Lift off schip van deze serie te watergelaten. De oplevering wordt binnen enkele maanden verwacht.

Quatorze Juillet en de vergroening van de zeevaart

woensdag 1 september 2021

Op 14 juli staan de francofielen onder ons, waaronder ikzelf, stil bij de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet. De dag waarop in 1789 de Franse Revolutie begon. Exact 232 jaar later lijkt er een klimaatrevolutie te zijn begonnen. Niet in Parijs, maar vanuit Brussel met de presentatie van de klimaatplannen van Eurocommissaris Frans Timmermans.

Eerste grote vrachtschepen op methanol

dinsdag 31 augustus 2021

Omdat grote vrachtschepen een levensduur hebben van 20 à 30 jaar zijn beslissingen die rederijen nu nemen van groot belang voor de CO2-uitstoot van de maritieme sector in 2050. De Deense transportgigant Maersk heeft deze zomer een belangrijke stap gezet met de bestelling van 8 grote containerschepen (tot 16.000 containers) die zowel op methanol als of gangbare scheepsbrandstof kunnen varen.

Meer windkracht, minder CO2-uitstoot

woensdag 18 augustus 2021

De scheepvaart is goed voor 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het doel van het IMO is om in 2050 de uitstoot ten opzichte van 2008 gehalveerd te hebben en dat doel zal waarschijnlijk worden opgeschroefd. Koopvaardijschepen met klassieke zeilen zullen we niet snel terugzien, maar hoe kansrijk zijn nieuwe vormen van windaandrijving op grote vrachtschepen?

Overslag Rotterdam is nog niet over coronadip heen

vrijdag 23 juli 2021

In de eerste helft van 2021 groeide de overslag in de haven van Rotterdam met 5,8 procent tot 231, 6 miljoen ton. Het fraaie groeicijfer weegt nog niet op tegen de diepe coronadip van vorig jaar. Dankzij de goede financiële resultaten kan het Havenbedrijf blijven investeren in de haven van de toekomst, de transitie naar schonere energie en een goede bereikbaarheid.

Partners Maritiem Nederland