Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

NMT en KVNR openen 2022 met Maritieme Smaakmakers

vrijdag 17 december 2021

Brancheorganisaties NMT en KVNR openen het nieuwe jaar met ‘Maritieme Spraakmakers’, een eenmalige bruisende online ochtendtalkshow met als hoofdthema: Hoe aantrekkelijk is Nederland voor de maritieme sector? BNR-presentator Rens de Jong gaat daar op woensdag 19 januari van 08:00 tot 09:00 uur met verschillende tafelgasten uitgebreid op in.

VK scherpt douanecontroles aan per 1 januari 2022

woensdag 15 december 2021

In het kader van Brexit scherpt het Verenigd Koninkrijk de douane-eisen behoorlijk aan. Het eerste pakket maatregelen gaat al per 1 januari in. Het Havenbedrijf Rotterdam roept exporteurs op zich tijdig voor te bereiden op de strengere grenscontroles. "Zo voorkom je dat je aan de grens of zelfs al in de Nederlandse haven stilstaat."

Geen grote stappen op milieubijeenkomst IMO

vrijdag 3 december 2021

Na de redelijk succesvolle COP26 in Glasgow waren alle ogen in de maritieme sector gericht op de milieu- en klimaatbijeenkomst MEPC77 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). In een bericht op de website van NMT bespreekt Sander den Heijer de voor de maritieme maakindustrie relevante uitkomsten. Daarnaast staat hij stil bij de – niet heel grote – voortgang op het klimaatdossier voor de zeevaart.

'Goed nieuws voor alle zeevarenden en hun families'

woensdag 1 december 2021

Op 30 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met een reparatiewet voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij, beter bekend als de antipiraterijwet. Deze wet staat onder voorwaarden particuliere gewapende beveiliging toe op zeeschepen onder Nederlandse vlag. Niets staat inwerkingtreding per 1 januari 2022 nog in de weg. Minister Grapperhaus moet de wet wel tijdig in de Staatscourant publiceren.

Onderzoek naar ondergang koopvaarder Van Imhoff

woensdag 17 november 2021

Bijna tachtig jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) verdiept zich in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

Miljoenensubsidie voor onderzoek circulaire scheepvaart

dinsdag 16 november 2021

Voor innovatie op het gebied van schonere zee- en binnenvaart reserveert onderzoeksfinancier NWO ruim 8 miljoen euro. Onderzoek moet bijdragen aan de ambitie van de scheepvaart om in 2050 de helft minder CO2 uit te laten stoten. De nationale binnenvaart wil ook overgaan naar emissievrij varen.

Welke nieuwe scheepsbrandstof is het meest kansrijk?

dinsdag 16 november 2021

Søren Skou, de ceo van A.P. Møller-Maersk, is optimistisch over de energietransitie in de zeevaart. ‘s Werelds grootste containerrederij – en met 12 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van stookolie – verwacht ruim vóór de deadline van 2050 CO2-neutraal te worden. ‘Het gaat sneller dan verwacht,’ vertelde Skou begin november aan persbureau Bloomberg.

RWG investeert in CO2-neutrale containeroverslag

vrijdag 5 november 2021

Toekomstbestendig ondernemen betekent voor Rotterdam World Gateway (RWG) ondernemen met oog voor mens en milieu. Daarom investeert RWG in het mogelijk maken van een volledig CO2 neutrale containeroverslag op de terminal in de haven van Rotterdam.

RIVM ontvangt Maritime KVNR Shipping Award 2021

dinsdag 2 november 2021

Het RIVM heeft de Maritime KVNR Shipping Award 2021 gewonnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontvangt de onderscheiding voor de rol die het heeft gespeeld in het realiseren van het Nederlands vaccinatieprogramma voor zeevarenden. RIVM-projectleider Nils van der Kolk ontving de Maritime Award tijdens het Maritime Awards Gala uit handen van KVNR-directeur en juryvoorzitter Annet Koster.

Verduurzaming grote zeehavens in hogere versnelling

vrijdag 22 oktober 2021

Op 14 oktober was Port of Rotterdam gastheer van de (virtuele) bijeenkomst van het World Ports Climate Action Program (WPCAP). Het uiteindelijke doel van dit havennetwerk is de verduurzaming van de maritieme sector om daarmee een bijdrage te leveren aan het tegengaan van het klimaatprobleem. "WPCAP krijgt steeds meer vaart en schakelt door naar een hogere versnelling", constateerde Allard Castelein, ceo van Port of Rotterdam.

Partners Maritiem Nederland