Zeevaart | Maritiem Nederland
Zeevaart

'Goed nieuws voor alle zeevarenden en hun families'

woensdag 1 december 2021

Op 30 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met een reparatiewet voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij, beter bekend als de antipiraterijwet. Deze wet staat onder voorwaarden particuliere gewapende beveiliging toe op zeeschepen onder Nederlandse vlag. Niets staat inwerkingtreding per 1 januari 2022 nog in de weg. Minister Grapperhaus moet de wet wel tijdig in de Staatscourant publiceren.

Onderzoek naar ondergang koopvaarder Van Imhoff

woensdag 17 november 2021

Bijna tachtig jaar na dato komt er een onderzoek naar de ondergang van de Van Imhoff. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) verdiept zich in de toedracht en nasleep van deze scheepsramp. Het koopvaardijschip werd op 19 januari 1942 door een Japans vliegtuig gebombardeerd. Meer dan 400 Duitse burgers kwamen om het leven.

Miljoenensubsidie voor onderzoek circulaire scheepvaart

dinsdag 16 november 2021

Voor innovatie op het gebied van schonere zee- en binnenvaart reserveert onderzoeksfinancier NWO ruim 8 miljoen euro. Onderzoek moet bijdragen aan de ambitie van de scheepvaart om in 2050 de helft minder CO2 uit te laten stoten. De nationale binnenvaart wil ook overgaan naar emissievrij varen.

Welke nieuwe scheepsbrandstof is het meest kansrijk?

dinsdag 16 november 2021

Søren Skou, de ceo van A.P. Møller-Maersk, is optimistisch over de energietransitie in de zeevaart. ‘s Werelds grootste containerrederij – en met 12 miljoen ton per jaar de grootste afnemer van stookolie – verwacht ruim vóór de deadline van 2050 CO2-neutraal te worden. ‘Het gaat sneller dan verwacht,’ vertelde Skou begin november aan persbureau Bloomberg.

RWG investeert in CO2-neutrale containeroverslag

vrijdag 5 november 2021

Toekomstbestendig ondernemen betekent voor Rotterdam World Gateway (RWG) ondernemen met oog voor mens en milieu. Daarom investeert RWG in het mogelijk maken van een volledig CO2 neutrale containeroverslag op de terminal in de haven van Rotterdam.

RIVM ontvangt Maritime KVNR Shipping Award 2021

dinsdag 2 november 2021

Het RIVM heeft de Maritime KVNR Shipping Award 2021 gewonnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ontvangt de onderscheiding voor de rol die het heeft gespeeld in het realiseren van het Nederlands vaccinatieprogramma voor zeevarenden. RIVM-projectleider Nils van der Kolk ontving de Maritime Award tijdens het Maritime Awards Gala uit handen van KVNR-directeur en juryvoorzitter Annet Koster.

Verduurzaming grote zeehavens in hogere versnelling

vrijdag 22 oktober 2021

Op 14 oktober was Port of Rotterdam gastheer van de (virtuele) bijeenkomst van het World Ports Climate Action Program (WPCAP). Het uiteindelijke doel van dit havennetwerk is de verduurzaming van de maritieme sector om daarmee een bijdrage te leveren aan het tegengaan van het klimaatprobleem. "WPCAP krijgt steeds meer vaart en schakelt door naar een hogere versnelling", constateerde Allard Castelein, ceo van Port of Rotterdam.

Shortsea schip Wilson Jupiter maakt eerste vaart

donderdag 21 oktober 2021

Shortsea schip Wilson Jupiter maakte deze maand haar eerste vaart, van Rotterdam naar Hartlepool (VK). De nieuwe eigenaar, Lauterjung Shipmanagement GmbH & Co. KG, nam de kustvaarder op 30 september officieel over van Veka Scheepsbouw dat de Veka Bijlsma Trader 3250 afbouwde op de werf van dochteronderneming Veka Shipyard in Lemmer en de eigen werf in Werkendam.

Emissievrij varen moet in 2030 de standaardoptie zijn

vrijdag 24 september 2021

De ondertekenaars van de Call to Action for Shipping Decarbonization dringen er bij de wereldleiders op aan om de scheepvaart te laten voldoen aan de temperatuurdoelstelling van het Akkoord van Parijs. De beleidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat emissievrije scheepvaart tegen 2030 de standaardoptie wordt.

Maritieme sector is klaar voor verduurzaming

donderdag 16 september 2021

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie stellen de zeevaart voor uitdagingen waar in het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector eerder al deels invulling is gegeven. ‘Door dit masterplan uit te voeren, kunnen we voorop lopen in de markt.’

Partners Maritiem Nederland