Visserij | Maritiem Nederland
Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Geen uitstel aanlandplicht visserij

dinsdag 22 december 2015

Een Nederlands voorstel om de invoering van de zogeheten aanlandplicht voor de visserij in de Noordzee met zes maanden uit te stellen, is onlangs verworpen door Europees commissaris Karmenu Vella.

Verse vis, zonder bijvangst, met je naam erop

dinsdag 14 juli 2015

Tijdens het symposium dat het Visbureau organiseerde tijdens Vlaggetjesdag Stellendam op 11 juli bleek de aanlandplicht een heet hangijzer. Ook het vermarkten van verse vis aan een steeds kritischere consument blijkt steeds moeilijker.

Modernisering kotters neemt vlucht

woensdag 7 januari 2015

Vissers maken volop gebruik van de 42 extra ontheffingen om met de puls op platvis te vissen. Het aantal kotters dat met deze methode vist is dan in een jaar tijd bijna verdubbeld.

Nieuwe kotter maakt visserij duurzamer

woensdag 18 juni 2014

Er staat een nieuw soort kotter op stapel, dat het aanzien van de Nederlandse visserij kan veranderen. Het eerste exemplaar, onder de voorlopige aanduiding MDV-2015, moet volgend jaar in de vaart komen. De nadruk ligt op kostenbesparing en duurzaamheid.

‘We moeten ons verhaal weer vertellen’

maandag 19 mei 2014

Johan Baaij leidt samen met zijn broer zeevisserijbedrijf P.A. Baaij en Zn. Hun kotter TH-10 vist vanuit de havens van Scheveningen en Tholen op onder andere schol en tong in de Noordzee. Behalve innovatieve vismethoden, zoals pulstechniek, zoeken ze nieuwe manieren om hun vis aan de man te brengen. “Zelfs in Zeeland weten veel kinderen niet beter dan dat vis uit het vriesvak komt.”

Partners Maritiem Nederland