Visserij | Maritiem Nederland
Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Verse vis, zonder bijvangst, met je naam erop

dinsdag 14 juli 2015

Tijdens het symposium dat het Visbureau organiseerde tijdens Vlaggetjesdag Stellendam op 11 juli bleek de aanlandplicht een heet hangijzer. Ook het vermarkten van verse vis aan een steeds kritischere consument blijkt steeds moeilijker.

Modernisering kotters neemt vlucht

woensdag 7 januari 2015

Vissers maken volop gebruik van de 42 extra ontheffingen om met de puls op platvis te vissen. Het aantal kotters dat met deze methode vist is dan in een jaar tijd bijna verdubbeld.

Nieuwe kotter maakt visserij duurzamer

woensdag 18 juni 2014

Er staat een nieuw soort kotter op stapel, dat het aanzien van de Nederlandse visserij kan veranderen. Het eerste exemplaar, onder de voorlopige aanduiding MDV-2015, moet volgend jaar in de vaart komen. De nadruk ligt op kostenbesparing en duurzaamheid.

‘We moeten ons verhaal weer vertellen’

maandag 19 mei 2014

Johan Baaij leidt samen met zijn broer zeevisserijbedrijf P.A. Baaij en Zn. Hun kotter TH-10 vist vanuit de havens van Scheveningen en Tholen op onder andere schol en tong in de Noordzee. Behalve innovatieve vismethoden, zoals pulstechniek, zoeken ze nieuwe manieren om hun vis aan de man te brengen. “Zelfs in Zeeland weten veel kinderen niet beter dan dat vis uit het vriesvak komt.”

Vissers gedwongen tot innoveren

donderdag 31 oktober 2013

Volledig op de bouw van vissersschepen ingerichte werven en toeleveranciers kent Nederland niet meer, deze inbreng is dan ook gering tijdens de beurs Europort 2013. Toch kent deze kleine sector fraaie staaltjes van innovatie waar de maritieme maakindustrie nog wat van kan leren.

‘Het MSC-certificaat is niet ons eindstation’

zaterdag 1 juni 2013

Voor wie als visser zijn hoofd boven water wil houden in deze sector geldt dat hij moet investeren in duurzame vangsttechnieken. De Osprey Group behaalde als een van de eerste grote Nederlandse visserijreders het MSC-certificaat. Directeur Cees de Boer: “Dat certificaat maakt het ons op zijn minst mogelijk om het hoofd boven water te houden.”

Partners Maritiem Nederland