Visserij | Maritiem Nederland
Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Nederland koploper in visserijinnovatie

dinsdag 20 juni 2017

Dat Nederland vooroploopt in visserijinnovatie ontgaat zelfs Franse vissers niet. Het Urker VCU rust binnenkort enkele Franse schepen uit met modern Nederlands flyshoot vistuig. Juist nu de Europese Visserijraad met het opschorten van een ontheffing op pulsvisserij een rem lijkt te zetten op R&D in de visserij. “If you can’t beat the Dutch, join them.”

‘Vroeger was het vissen een stuk vrijer’

woensdag 10 mei 2017

Weinig bedrijfstakken zijn zo mooi als de visserij, zegt Mike Turenhout, onderzoeker bij het Landbouw Economisch Instituut van de Wageningen UR. En na jaren malaise in de visserij valt er de laatste jaren eindelijk weer eens wat te lachen. 2016 is zelfs een historisch goed jaar.

Onrust in de visserij

dinsdag 14 februari 2017

De visserij kampt met drie grote bedreigingen: de aanlandplicht met een dubieus milieueffect, de Brexit en het niet meer kunnen uitruilen van visquota en -gronden en offshore windparken die de visser verdringen. Tijd voor actie.

Partners Maritiem Nederland