Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Ruimtebeslag Noordzee raakt vissers hard

vrijdag 14 september 2018

De routekaarten Noordzee-2030 laten zien dat het heel druk wordt op de zuidelijke Noordzee. Vooral kottervissers die op platvis vissen zijn de dupe. Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond zit met VisNed-vertegenwoordigers aan tafel om in Den Haag de routekaarten te bespreken.

Augustus is weer de maand voor de grote strandschoonmaak

donderdag 12 juli 2018

Voor het zesde jaar op rij gaat stichting De Noordzee met een grote groep vrijwilligers in twee weken tijd het strand schoonmaken, van Cadzand tot Schiermonnikoog. De Boskalis Beach Cleanup Tour eindigt op 15 augustus met de presentatie van de resultaten op het strand van Zandvoort. 

Alewijnse levert elektrische installatie vistrawler Atlantic Titan

vrijdag 6 juli 2018

Alewijnse Marine bouwt de complete elektrische installatie op de vistrawler Atlantic Titan. Het ultramoderne vissersschip is de eerste in een serie van drie vistrawlers die Alewijnse in opdracht heeft gekregen van de Britse scheepsbouwer Shipbuilding Asia. De oplevering en doop van de Atlantic Titan vindt plaats in augustus.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe 2018 geveild

woensdag 13 juni 2018

Als aftrap van het nieuwe haringseizoen is in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. Koper van het vaatje is de Makro. De opbrengst van 78.000 euro gaat naar stichting Hulphond Nederland, het goede doel van dit jaar.

Vissersbond pleit voor doorvaart en medegebruik windparken

vrijdag 8 juni 2018

De Vissersbond heeft bij het ministerie van IenW een zienswijze ingediend over de doorvaart en het medegebruik van visserij in bestaande windmolenparken. De vissers pleiten voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van windparken op het zeeleven en een vrije doorvaart voor schepen tot 45 meter.

Belgisch onderzoek steunt garnaalpulsvisserij

maandag 7 mei 2018

Een grootschalig onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende biedt wetenschappelijke ondersteuning van de ecologische voordelen van de pulsmethode voor het vissen op garnalen. "De garnaalpulsvisserij staat volgens ons op punt", zegt wetenschappelijk directeur Hans Polet.

Stiller heien op zee kan leiden tot minder vissterfte

donderdag 3 mei 2018

Met de bouw van nieuwe windparken op zee neemt geluid onder water flink toe. Heien we het leven in de Noordzee naar de knoppen of valt het mee en is de herrie een offer dat we moeten brengen voor een groenere samenleving? Die vraag komt aan de orde in de aflevering 'Kabaal op zee' van wetenschapsprogramma Focus.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland