Visserij | Maritiem Nederland
Visserij

900 voornamelijk familiebedrijven (kweek en visvangst)

300 Nederlandse viskotters

25 Trawlers

2300 banen

De Nederlandse Visserijsector kent veel kleine familiebedrijven die vaak één viskotter in de vaart hebben. Er zijn maar enkele grote bedrijven met trawlers. Naast personeel is een belangrijke kostenpost de brandstof die steeds duurder wordt, maar door innovaties als de pulskor, waardoor geen kettingen meer over de bodem slepen, weten vissers tot wel 30% zuiniger.

Pulsvissen op agenda visserijcommissie Europarlement

vrijdag 16 oktober 2020

Pulsvisserij komt opnieuw op de agenda van het Europarlement. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) slaagde erin het wetenschappelijke advies over puls van de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) op de agenda van de visserijcommissie van het Europees Parlement te krijgen. “De commissie moet komen met een evaluatie van de pulsvisserij als input voor het nieuwe Europese visserijbeleid”, aldus van Dalen.

Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kotters

donderdag 15 oktober 2020

Maritiem Nederland schreef al eerder over de 'nieuwbouwgolf' in de kottervisserij. Ook Belgische kottereigenaren kiezen voor Belgische werven. In opdracht van twee Zeebrugse klanten, rederij Devan en rederij Long Ships, legde Damen Maaskant onlangs in Polen de kiel voor twee nieuwe boomkorkotters.

Visserij stapt uit overleg Noordzee akkoord

vrijdag 2 oktober 2020

Een breed front van organisaties uit de Nederlandse vissector stapt uit het Noordzeeoverleg. In een brief aan de ministers Schouten (LNV) en Van Nieuwenhuizen (IenW) schrijven Nederlandse Vissersbond, Producenten Organisaties Urk en Roussant, de Nationale en Urker Koepel voor de Visverwerkende Industrie en Handel, de Visfederatie en de Vereniging Vishandelaren Urk dat het overleg geen toekomstperspectief biedt voor de visserij.

Gemiste kans in Noordzeeakkoord

donderdag 1 oktober 2020

De partijen die werken aan het Noordzeeakkoord kozen voor windmolens op zee en lieten de scheepsmotoren gemakshalve maar ‘links’ onaangeroerd liggen, constateert Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. En juist op dat gebied is een wereld te winnen in het kader van ‘vergroening’.

Oester- en mosselkweek in Belgische windparken op zee

dinsdag 15 september 2020

De kweek van zeewier en schelpdieren in de Belgische Noordzee is op biologisch vlak haalbaar, zo blijkt uit onderzoek van de UGent, ILVO en een aantal Belgische bedrijven. De economische haalbaarheid hangt af van het oplossen van technische uitdagingen. Na twee jaar van experimenteren en onderzoek zijn de resultaten beschikbaar van onderzoeksprojecten naar aquacultuur op twee locaties: dichtbij de kust van Nieuwpoort (oesters, zeewier en sint-jacobsschelpen) en in de Belgische windparken op zee (mosselen).

Nieuwbouwgolf in de kottervisserij

dinsdag 15 september 2020

Het zijn onzekere tijden voor de kottervisserij. Vissers vrezen een no-deal Brexit en kampen met het pulsverbod, visserijonvriendelijke windmolenparken en natuurcompensatie in visserijvrije zeereservaten. Desondanks noteren Nederlandse scheepswerven de ene na de andere nieuwbouworder. Ook Belgische kottereigenaren kiezen voor Nederlandse werven.

Werken aan vis met een verhaal

dinsdag 15 september 2020

De beroepsbinnenvisserij en kleine kustvisserij zijn meer dan bescheiden sectoren die de handel voorzien van wildgevangen paling, snoekbaars, kreeft en zeebaars. Ze laten de burger op zichtbare afstand zien waar de vangst vandaan komt, kleuren het landschap en horen bij ons cultureel erfgoed. Volgens Albert Jan Maat, voorzitter van beroepsorganisatie NetViswerk, is er wel werk aan de winkel om de binnenvisserij en kustvisserij te behouden. “Vissers moeten hun verhaal beter vertellen en de keten mag best wat meer betrokkenheid tonen.”

Jacht met lijmstok versus pulsvisserij

dinsdag 15 september 2020

Wie kennisneemt van ‘het beste beschikbare wetenschappelijk advies’, zal al snel tot de conclusie komen dat de beweringen van de Franse milieuorganisatie Bloom over de pulsvisserij niet deugen. Of de wetenschappelijke bewijslast ook het Europese Hof van Justitie kan overtuigen, moet dit najaar blijken.

Na vier vette jaren zakt winst kottervisserij weg

maandag 14 september 2020

Na vier vette jaren komt er een einde aan de goede verdiensten van de Nederlandse kottervisserij. De sector sloot 2019 af met een resultaat van 16 miljoen euro, een stuk lager dan het langjarig gemiddelde van 33 miljoen euro. Een fors afgenomen opbrengst, 234 miljoen euro in 2019 tegenover 305 miljoen euro in 2018, is de voornaamste oorzaak van de teruggelopen resultaten.

Visserij moet werken aan eigen weerstand

woensdag 9 september 2020

De covid 19-pandemie drukt ons met de neus op de feiten. Als samenleving moeten we werken aan onze ‘nationale weerstand’ door te investeren in cruciale beroepen en onze maritieme industrie. "Ook als visserijsector moeten we werken aan onze weerstand", schrijft Pim Visser, directeur VisNed, in een gastcolumn in Maritiem Nederland.

Partners Maritiem Nederland