Toeleveranciers | Maritiem Nederland
Toeleveranciers

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

Slimmer onderhoud dankzij sensoren en data science

dinsdag 2 februari 2021

Het bijna 10 jaar oude patrouilleschip Zr.Ms. Groningen is nu de voorloper in de Industrie 4.0-revolutie bij de Koninklijke Marine. Op het schip werken Damen Naval, RH Marine en de Marine samen om met sensoren en data science het onderhoud en dus de beschikbaarheid van marineschepen te verbeteren.

5 redenen voor beter datamanagement in maakindustrie

vrijdag 29 januari 2021

Waar een gezonde bloedsomloop een teken van gezondheid en fitheid bij de mens is, is een efficiënte datastroom een graadmeter voor een bedrijf dat kan groeien en innoveren. Dat valt te lezen in een recente whitepaper over datamanagement in de maakindustrie van SOLIDWORKS®, onderdeel van het Franse Dassault Systèmes.

Pride of Canterbury kan weer vooruit na beurt bij Damen

maandag 11 januari 2021

Eind vorig jaar voltooide een team van drie Damen-bedrijven een uitdagend project ter vervanging van een van de roerstokken op de Pride of Canterbury van P&O Ferries. Het RoPax-schip van 180 m lang en 30.635 GT vaart tussen Dover en Calais, de drukste scheepvaartroute ter wereld. Dankzij de reparatie kan het bijna dertig jaar oude schip weer een aantal jaren vooruit.

Geertman kiest voor digitalisering mét vakmanschap

donderdag 7 januari 2021

Scheepswerf Geertman begint dit jaar met digitalisering, maar dit gaat hand in hand met ambacht en vakmanschap. Voor het schrijven van uren, boeken van materialen en plannen van klussen en projecten maakt Geertman gebruik van Floor2Plan. Het voordeel is dat er zicht is op de gemaakte uren en gebruikte materialen per klus en dat het dubbele werk van de papieren lijstjes tot het verleden behoort.

Concordia Damen bestelt 120 gensets bij MAN Rollo

woensdag 9 december 2020

Concordia Damen heeft tachtig LNG generatorsets en veertig diesel generatorsets besteld bij motorenfabrikant MAN Rollo. De gensets zijn bedoeld voor de veertig nieuwe binnenvaartschepen van het type Parsifal die Concordia Damen de komende vier jaar gaat bouwen.

Damen bouwt platform supply vessel om tot visvoerboot

maandag 23 november 2020

Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) heeft het voormalige platform supply vessel 'World Opal' omgebouwd tot een visvoerboot voor het Noorse Eidsvaag. Het is een conversieproject van superlatieven. Na oplevering is de 'Eidsvaag Opal' de grootste visvoerboot ter wereld en voor DSAm is de conversie het grootste project van het jaar.

De Keizer Marine komt onder de vleugels van Eekels

maandag 2 november 2020

Het op 15 oktober failliet verklaarde De Keizer Marine Engineering uit Zaandam maakt een doorstart. De toeleverancier voor de internationale jachtbouw komt onder de vleugels van Eekels Technology, een dochteronderneming van het industriële concern TBI Holdings.

Damen voltooit herbouw onderzoeksschip OceanXplorer

maandag 26 oktober 2020

Damen Shiprepair Rotterdam heeft onlangs de uitgebreide verbouwing afgerond van het onderzoeksschip OceanXplorer. Na voltooiing van het project is OceanXplorer volgens Damen "het meest geavanceerde verkennings-, onderzoeks- en mediaschip ter wereld".

Partners Maritiem Nederland