Toeleveranciers | Maritiem Nederland
Toeleveranciers

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

‘We geloofden: dit gaat gewoon lukken’

maandag 22 september 2014

Simon Bosschieter vond tijdens zijn studie in Delft een ongebruikt patent in het archief van de Technische Universiteit: een ontwerp voor een opvouwbare zeecontainer. Zeven jaar later is deze container ISO-gecertificeerd en testen drie rederijen hem. “We kregen zo vaak te horen dat het niet zou lukken, dat we het gingen doen.”

CIG doet meer dan staalpakketten leveren

maandag 4 augustus 2014

Central Industry Group (CIG) gaat in opdracht van twee Nigeriaanse reders acht schepen bouwen voor de offshore: twee offshore support vessels, vier anchor handling supply vessels en twee accommodation crane barges. Het Groningse bedrijvenconglomeraat doet tegenwoordig veel meer dan staalpakketten leveren voor Noord-Nederlandse werven.

Industrie maakt zich op voor miljardenmarkt

woensdag 30 juli 2014

Als alle reders doen wat ze moeten doen en hun schepen aanpassen aan de nieuwe milieueisen breken er de komende jaren gouden tijden aan voor (reparatie)werven en maritieme toeleveranciers. Het gaat in deze zogeheten retrofitmarkt om maar liefst tientallen miljarden euro’s aan omzet waar ook Nederlandse bedrijven, Damen voorop, graag een aandeel in willen hebben.

Doedijns levert UCS voor jacket

woensdag 16 juli 2014

De accommodatie en het productiegedeelte op offshore platforms wordt steeds vaker op één onderstel gezet. Dat resulteert in gigantische constructies en slimme methoden om ze op de plaats te krijgen.

De maritieme maakindustrie verzamelt zich in Hamburg

dinsdag 8 juli 2014

Van 9 tot en met 12 september vindt de SMM Beurs in Hamburg plaats. Met 2.000 exposanten en 50.000 bezoekers is dit ‘s werelds grootste vakbeurs voor de maritieme maakindustrie. Een derde van de exposanten is Duits, de rest komt van over de hele wereld. Er komen 27 nationale paviljoenen.

Een baggerstroom van 40 bar het hoofd bieden

donderdag 19 juni 2014

Baggeraars gebruiken steeds zwaardere baggerpompen en grotere persleidingen. Het is van het grootste belang dat stortafsluiters in Y-stukken de hogere drukken die daarmee gepaard gaan aankunnen. Onlangs heeft de firma Matecs een door zusterbedrijf W&TS ontworpen stortafsluiter gebouwd die een druk van 40 bar aan kan.

Partners Maritiem Nederland