Toeleveranciers | Maritiem Nederland
Toeleveranciers

De Maritieme toeleveringsindustrie

Omzet: 3,5 miljard euro (export: 1,8 miljard euro)
14.600 banen
670 bedrijven
Branchevereniging: Scheepsbouw Nederland

Ongeveer 70% van de waarde van een schip komt van toeleveranciers - bedrijven die bijvoorbeeld motoren, schroeven of kranen leveren, maar ook minder tastbare diensten als scheepsontwerp en veiligheidsanalyses. Een groot deel van de werkgelegenheid in deze branche komt van een tiental toonaangevende internationaal opererende bedrijven, maar het grote aantal bedrijven in deze branche duidt op relatief veel MKB bedrijven.

Kansen voor maritieme maakindustrie in coalitieakkoord

donderdag 16 december 2021

In het op 15 december gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staan stevige ambities op het gebied van onder meer verduurzaming, industriepolitiek en defensie. Dat biedt kansen voor de Nederlandse maritieme maakindustrie, stelt brancheorganisatie NMT in een een eerste reactie op de plannen van het nieuw te vormen kabinet.

Jan Pieter Klaver komt aan roer Royal IHC

maandag 13 december 2021

Per 1 januari 2022 neemt Jan Pieter Klaver als ceo van Royal IHC het stokje over van Gerben Eggink die ruim anderhalf jaar op interim basis die rol vervulde. Klaver was tot voor kort ceo van Kenz Figee. Samen met Paul van der Harten (cfo) en Kees van der Snel (coo) vormt hij de driekoppige Raad van Bestuur van IHC.

Bakker Sliedrecht deed engineering voor schip De Beers

woensdag 10 november 2021

Twee jaar nadat Damen Shipyards en Bakker Sliedrecht een samenwerking aangingen voor de bouw van het nieuwe schip van De Beers Marine Namibia, is het schip opgeleverd. Bakker Sliedrecht heeft de volledige elektrische engineering, elektrische systeemintegratie, inbedrijfsstelling en levering van ruim 150 meter schakelkasten gedaan.

Den Breejen bouwt on-spec riviercruiseschip

dinsdag 19 oktober 2021

Met Project Rheingold speelt Den Breejen Shipyard in op de markt door op speculatie een luxe riviercruiseschip te bouwen op basis van een vertrouwd platform. Het doordachte, vooruitstrevende ontwerp is nog volledig naar wens aan te passen. De korte levertijd van dit project biedt rederijen een unieke kans om hun vloot snel uit te breiden zodra de markt weer aantrekt.

Jubileumfeest 50 jaar IRO in teken van energietransitie

woensdag 13 oktober 2021

De Branchevereniging voor de Nederlandse Toeleveranciers in de Offshore Energie Industrie IRO viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Op 26 november staan een congres en aansluitend feest op het programma in de Fokker Terminal in Den Haag. Het thema had niet actueler kunnen zijn: 'Embracing the energy transition'.

Slim op weg naar futureproof maritieme maakindustrie

woensdag 6 oktober 2021

Binnenkort verschijnt de nieuwe sectorstrategie ‘Slim navigeren naar een futureproof maritieme maakindustrie’ van Netherlands Maritime Technology (NMT). De spreekwoordelijke ‘start- en landingsbaan’ worden er uitgebreid in omschreven. "De reis naar 2030 is er één met vele kansen en uitdagingen. En hoewel de maritieme maakindustrie een aantal donkere wolken zal moeten trotseren, ligt er een positieve glans over het maritieme avontuur.", zegt NMT-directeur Marnix Krikke in een vooruitblik op de nieuwe sectorstrategie.

Hijskabel Hendrik Veder voorkomt 148 ton CO2-uitstoot

dinsdag 24 augustus 2021

Hendrik Veder Group heeft een hijskabel verhuurd aan Saipem voor het Seagreen Wind Energy project in Schotland. Dit windmolenpark zal genoeg stroom opwekken voor twee-derde van de Schotse huishoudens. Door dit hijsmiddel (van ca. 80 ton staal) opnieuw te gebruiken en niet opnieuw te laten produceren, voorkomt Saipem zo’n 148 ton aan CO2-uitstoot bij de bouw van het windmolenpark.

Fleet Cleaner neemt tweede werkschip in gebruik

dinsdag 20 juli 2021

Op 16 juli heeft Mirelle Pennings, directeur Commercial Banking bij Rabobank, de Thunderbird 2 (TB2) gedoopt. De TB2 is het tweede werkschip van Fleet Cleaner, een groene scale-up uit Delft die met behulp van zelfontwikkelde robots de romp van zeeschepen ontdoet van aangroei zoals algen en mosselen. De TB2 is het eerste schip ter wereld dat tankers explosieveilig kan reinigen tijdens het laden en lossen.

Steun voor innovatieve jet thruster Holland Marine Parts

dinsdag 6 juli 2021

Vijf jaar geleden hebben de Drechtsteden het MKB-Katalysatorfonds in het leven geroepen. Het fonds stimuleert en ondersteunt MKB-ondernemers in de (maritieme) maakindustrie in de eerste fase van hun innovaties. Eén van de 29 bedrijven die dankzij het fonds een podium hebben gekregen is Holland Marine Parts uit Dordrecht, dat een innovatieve water jet boegschroef heeft ontwikkeld.

Roeren met hoge liftkracht voor Arklow-schepen

donderdag 24 juni 2021

Damen Marine Components levert roeren met hoge liftkracht voor de tien schepen die Ferus Smit bouwt voor de Ierse rederij Arklow Shipping. Het laatste schip van de serie, de Arklow Artist, komt binnen afzienbare tijd in de vaart. Om hoge liftkrachten te kunnen genereren, zijn de schepen uitgerust met Van der Velden Master-roeren en Barke high-lift flaproeren.

Partners Maritiem Nederland