Smart Maritime Technology | Maritiem Nederland
Smart Maritime Technology

Welke technologie brengt de komende jaren revoluties teweeg in de maritieme sector? Maritiem Nederland gaat in juni 2019 voor de tweede maal het congres Smart Maritime Technology (SMT) organiseren over disruptieve technologie in de maritieme sector. We willen managers en technici uit de maritieme sector laten zien wat de technologie is waar we op moeten inzetten, om de boot straks niet te missen.

Op 13 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. We organiseren een inspirerende netwerkdag waarin we managers en technici in de maritieme sector een overzicht willen bieden van baanbrekende technologieën, waar ieder maritiem bedrijf zich in zou moeten verdiepen en in mee zou moeten gaan om ook op lange termijn succesvol te zijn. 

>>> Benieuwd naar baanbrekende technologie en veelbelovende startups in de maritieme industrie? Bezoek het Smart Maritime Technology Event op 13 juni in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.

Het SMT congres biedt een inspirerende netwerkdag, waarop bezoekers een overzicht krijgen van veelbelovende technologie als 3D printen, kunstmatige intelligentie, augmented reality en smart maintenance. De maritieme sector is een no nonsense sector, dus deze buzz words zijn niet genoeg – de onderwerpen die aan bod komen moeten tot haalbare en snel uit te voeren innovaties leiden.

Het programma begint om 11.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

Additive Manufacturing & 3d Printing

  • 3D printen van reserve-onderdelen
  • 3D printen van compleet nieuwe vormen van componenten bestaande uit één stuk materiaal
  • Hoe halen we de belofte van 3D printen sneller dichterbij?

Smart Maintenance

  • Inzet van drones bij inspectie
  • Big data analyse en voorspellend onderhoud
  • Hoe verbindt je een schip met het Internet of Things – betrouwbare dataverbindingen op zee
  • Augmented/mixed reality en onderhoud

Paneldiscussie Autonoom varen

  • Alle slimme technologie komt uiteindelijk samen in autonoom varen
  • Aandacht voor technische uitdagingen
  • Regelgeving? Arbeidsmarkt? Veiligheid? Volop aanleiding voor discussie
  • Sprekers van The Shipping Factory, TU Delft en MARIN hebben we al bereid gevonden een presentatie te houden en in het panel plaats te nemen

Unieke showcase van startups

Bovenstaande ontwikkelingen worden getrokken door grote maritieme spelers zoals grote werven, klassebureaus en motorenbouwers enerzijds; en startups met creatieve baanbrekende ideeën anderzijds. Daarom willen we naast plenaire sprekers van grote bedrijven, startups een kans geven zich te presenteren op het event.

Tijdens de uitgebreide netwerkmogelijkheden krijgen deelnemende startups de mogelijkheid hun innovatie te presenteren met een table-top presentatie. Daarnaast beoordeelt de redactie van Maritiem Nederland welke vier startups we tijdens het plenaire programma 10 minuten spreektijd geven.

>>> Zie voor het complete programma en de mogelijkheid voor aanmelding de event-website van Smart Maritime Technology

Seven European shipbuilders team up on vessel connectivity

vrijdag 19 april 2019

In order to meet the digitalisation challenges of a diverse audience of stakeholders seven European shopbuilders, united in the Euroyards group, team up to collaborate on ship connectivity. Under the project name 'Code Kilo' they are aiming at developing and demonstrating a connected vessel platform.

Eerste proeven met autonoom varen op de Noordzee

woensdag 27 maart 2019

Op 19 en 20 maart vonden de eerste proeven plaats met autonome operaties op de Noordzee, zo'n 5 zeemijl vanaf de kust bij Den Helder. De SeaZip 3, een Damen 2610 Fast Crew Supplier van SeaZip Offshore Services, werd in verschillende scenario's aan de tand gevoeld om de interactie met ander scheepvaartverkeer te beoordelen.

Proeftuin voor autonoom varen aan TU Delft geopend

dinsdag 26 maart 2019

‘Als schepen konden praten.’ Dat was niet alleen de titel van de intreerede op 15 maart van Rudy Negenborn, maar het is tevens een belangrijk uitgangspunt van de proeftuin over autonome scheepvaart die op 18 maart werd geopend aan de TU Delft.

Zeevarenden blijven nodig, ook bij autonoom varen

vrijdag 22 maart 2019

“Scheepsontwerp begint weer met een blank velletje papier en met de functionele eisen van het schip”, zegt Robert Hekkenberg die aan de TU Delft leiding geeft aan onderzoek naar de uitdagingen rond het automatiseren van werkzaamheden aan boord. “Zeevarenden blijven nodig, ook als schepen in de toekomst autonoom gaan varen.”

Digitalisering kan scheepvaart veel voordelen bieden

woensdag 19 december 2018

Efficiëntere verbindingen, gerichter onderhoud en doelmatiger ontwerpen; het zijn maar enkele van de vele voordelen, die digitalisering de maritieme sector kan brengen. Tijdens het TKI event ‘Maritime with a mission’ in Rotterdam kwamen deze uitgebreid aan de orde.

Jan De Nul bekroond voor ingenieus uitlaatgas filtersysteem

woensdag 28 november 2018

Jan De Nul Group is in Dubai bekroond voor zijn innovatieve en groene ontwerp van schepen met extreem lage emissies. De Belgische maritieme aannemer kiest niet voor schone brandstoffen, maar voor een ingenieus uitlaatgas filtersysteem dat eerder met succes is toegepast door Zwitserse tunnelbouwers.

Studie brengt haalbaarheid waterstof als brandstof in kaart

donderdag 8 november 2018

In Duisburg is de haalbaarheidsstudie ‘Perspectives for the use of hydrogen as a fuel in inland navigation’ gepresenteerd aan (het Duitse) competentiecentrum Mariko en brancheorganisatie FME. Het onderzoek maakt deel uit van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject MariGreen.

Partners Maritiem Nederland