Smart Maritime Technology
Welke technologie brengt de komende jaren revoluties teweeg in de maritieme sector? Maritiem Nederland gaat in juni 2019 voor de tweede maal het congres Smart Maritime Technology (SMT) organiseren over disruptieve technologie in de maritieme sector. We willen managers en technici uit de maritieme sector laten zien wat de technologie is waar we op moeten inzetten, om de boot straks niet te missen.
Op 13 juni organiseert vak- en opinieblad Maritiem Nederland het Smart Maritime Technology (SMT) evenement. We organiseren een inspirerende netwerkdag waarin we managers en technici in de maritieme sector een overzicht willen bieden van baanbrekende technologieën, waar ieder maritiem bedrijf zich in zou moeten verdiepen en in mee zou moeten gaan om ook op lange termijn succesvol te zijn.
>>> Benieuwd naar baanbrekende technologie en veelbelovende startups in de maritieme industrie? Bezoek het Smart Maritime Technology Event op 13 juni in Rotterdam. Vergroot uw netwerk, wissel kennis uit en creëer leads voor duurzame business.
Het SMT congres biedt een inspirerende netwerkdag, waarop bezoekers een overzicht krijgen van veelbelovende technologie als 3D printen, kunstmatige intelligentie, augmented reality en smart maintenance. De maritieme sector is een no nonsense sector, dus deze buzz words zijn niet genoeg – de onderwerpen die aan bod komen moeten tot haalbare en snel uit te voeren innovaties leiden.
Het programma begint om 11.00 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:
Additive Manufacturing & 3d Printing
- 3D printen van reserve-onderdelen
- 3D printen van compleet nieuwe vormen van componenten bestaande uit één stuk materiaal
- Hoe halen we de belofte van 3D printen sneller dichterbij?
Smart Maintenance
- Inzet van drones bij inspectie
- Big data analyse en voorspellend onderhoud
- Hoe verbindt je een schip met het Internet of Things – betrouwbare dataverbindingen op zee
- Augmented/mixed reality en onderhoud
Paneldiscussie Autonoom varen
- Alle slimme technologie komt uiteindelijk samen in autonoom varen
- Aandacht voor technische uitdagingen
- Regelgeving? Arbeidsmarkt? Veiligheid? Volop aanleiding voor discussie
- Sprekers van The Shipping Factory, TU Delft en MARIN hebben we al bereid gevonden een presentatie te houden en in het panel plaats te nemen
Unieke showcase van startups
Bovenstaande ontwikkelingen worden getrokken door grote maritieme spelers zoals grote werven, klassebureaus en motorenbouwers enerzijds; en startups met creatieve baanbrekende ideeën anderzijds. Daarom willen we naast plenaire sprekers van grote bedrijven, startups een kans geven zich te presenteren op het event.
Tijdens de uitgebreide netwerkmogelijkheden krijgen deelnemende startups de mogelijkheid hun innovatie te presenteren met een table-top presentatie. Daarnaast beoordeelt de redactie van Maritiem Nederland welke vier startups we tijdens het plenaire programma 10 minuten spreektijd geven.
>>> Zie voor het complete programma en de mogelijkheid voor aanmelding de event-website van Smart Maritime Technology
dinsdag 15 september 2020
Meer goederen over water vervoeren kan de druk op de wegen verminderen en de uitstoot reduceren, maar de Europese scheepvaartsector wordt tegengehouden door een tekort aan arbeidskrachten. Autonoom varen – op een vergelijkbare manier als bij zelfrijdende auto’s – zou kunnen helpen de capaciteit uit te breiden. Veiligheidseisen en wettelijke obstakels staan deze ontwikkeling nog in de weg.
maandag 24 augustus 2020
Ondanks de coronacrisis gaat The Ocean Cleanup gestaag verder met ‘Interceptors’ om afvalplastic uit rivieren te halen. Het bedrijf van Boyan Slat heeft op 15 augustus zijn derde shuttle geplaatst in de Dominicaanse Republiek. Vietnam, Thailand en de VS zijn de volgende locaties.
maandag 27 juli 2020
De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Daewoo heeft een driejarige onderzoeksdeal met de Rotterdamse haven gesloten voor de door ontwikkeling van onbemande schepen. Eerder sloot Daewoo een vergelijkbaar akkoord met de Koreaanse haven Busan.
maandag 6 juli 2020
Het onderhoud aan schepen kost aanzienlijk veel tijd. Tijd waarin een schip niet kan varen. Het is dus zaak om deze ‘downtime’ te minimaliseren, door het onderhoud te optimaliseren. Remote support kan daarin een aanzienlijke rol spelen.
vrijdag 5 juni 2020
Port of Rotterdam begint met de Europese aanbesteding voor de vervoersdienst van containers via de 'interne baan' op de Maasvlakte, beter bekend als de Container Exchange Route (CER). Het gaat hierbij zowel om hybride transportvoertuigen als het vervoer van de containers zelf (Transport as a Service). De voertuigen moeten volledig autonoom kunnen rijden maar ook met een chauffeur.
vrijdag 12 juli 2019
Er zijn nog wat drempels te nemen bij 3d-printen op zee. Het zekerstellen van de IP-rechten is zo’n drempel. Dit is hoe de Koninklijke Marine ermee omgaat.
vrijdag 28 juni 2019
Ook bij het beheer van de haveninfrastructuur zijn innovaties mogelijk. Voor de inspectie van de kades maakt North Sea Port tot nu toe gebruik van duikers. Op 26 juni vond in Terneuzen een proef plaats met een 'hightech' onderwaterrobot.
maandag 24 juni 2019
Royal IHC is een samenwerking aangegaan met Semiotic Labs om smart solutions voor de baggerindustrie te ontwikkelen. Internet of Things sensoren en kunstmatige intelligentie moeten scheepsbouw en baggeren slimmer en efficiënter maken.
vrijdag 21 juni 2019
De Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur heeft de European Inventor Award 2019 in de categorie MKB gewonnen voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. De jaarlijkse prijs is ingesteld door het Europese Octrooibureau (EOB).
vrijdag 21 juni 2019
Ter afsluiting van de vierde editie van innovatieprogramma PortXL tekende Havenbedrijf Rotterdam vier intentieverklaringen met startups die de haven duurzamer, efficiënter of slimmer kunnen maken. Het gaat om Richtlijn Geodesie, Flower Turbines, Ladar Ltd en Planys Tech. Startup Eco Wave Power kreeg een zogenoemde ‘letter of support’.