Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Koninklijke IHC neemt SAS Offshore over

woensdag 7 januari 2015

Koninklijke IHC, voorheen IHC Merwede, heeft SAS Offshore overgenomen. SAS Offshore, gevestigd in Alphen aan den Rijn, is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van hoge kwaliteit dekuitrusting voor de offshore olie- en gasmarkt.

‘Een innovatie moet meer zijn dan een leuk idee’

vrijdag 28 november 2014

Heerema bracht vorig jaar een vierde installatieschip in de vaart en heeft de kranen voor het volgende schip al besteld. Leon Harland, een van de drie bestuursleden, vertelt over innoveren in de conservatieve offshore industrie. “In de offshore industrie moet je benadrukken dat de som der delen dan wel nieuw is, maar dat elk afzonderlijk deel proven technology is.”

Vuurdoop voor de Karel Doorman

dinsdag 18 november 2014

Het had weinig gescheeld of de Karel Doorman was in 2013 gesneuveld zonder één zeemijl te hebben gevaren voor de Koninklijke Marine. Gelukkig wist defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert de verkoop van het gloednieuwe Joint Support Ship (JSS) terug te draaien. Onder massale mediabelangstelling vertrok het grootste Nederlandse marineschip op 6 november uit Den Helder voor zijn eerste grote missie: het afleveren van zo’n 1100 ton hulpgoederen in West-Afrika en de bevoorrading van helikopters en marineschepen ter plaatste.

Zeven FSIV’s in aanbouw bij De Hoop

donderdag 13 november 2014

Shipyard De Hoop bouwt momenteel aan zeven Fast Supply & Intervention Vessels voor Oceanografia. Bijzonder is de hybride voortstuwing, die uniek is voor dit soort kleinere snelle schepen.

De zoektocht naar nieuwe brandstoffen en motoren

woensdag 5 november 2014

Zwaveldioxide en stikstofoxiden worden in de ban gedaan. Wie HFO stookt en niets anders kan stoken, dreigt brodeloos te worden. LNG lijkt het toverwoord, maar er is meer. De industrie speelt razendsnel in op de emissie-eisen en ontwikkelt dual-fuel- en gasmotoren die raad weten met andere gassen. Een update.

Partners Maritiem Nederland