Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Lopend naar je werk op zee

dinsdag 25 maart 2014

Voor onderhouds- en servicewerkzaamheden aan onbemande olie- en gasplatforms zonder helikopterdek, tuigt NAM ieder jaar een werkschip op om deze in de winter weer te ontmantelen. Maar nu is in Delfzijl de kiel van het Walk-to-Work schip gelegd waarmee het hele jaar gewerkt kan worden. Opdrachtgever NAM, reder Wagenborg en bouwer Niestern Sander vertellen.

Proefvaart snel superjacht van Heesen Yachts afgerond

donderdag 20 maart 2014

Begin maart rondde het in Oss gevestigde Heesen Yachts de proefvaart van het 40 meter lange superjacht ‘Galatea’ af. Opvallend was de snelheid, het 203 ton wegende schip stoof begin maart met een snelheid van 29,7 knopen (55 km/h) over het haringvliet bij Hellevoetsluis.

‘Ik wil horen waarom iets wél kan’

dinsdag 18 februari 2014

Wanneer Ard-Jan Kooren, CEO van Kotug, over innovatie vertelt, klinkt het eenvoudig: je loopt tegen een probleem aan, je bedenkt een oplossing en je hebt het lef om die toe te passen. “Innovatie moet je niet in grote teams doen.”

De noodzaak van schone sloop

donderdag 13 februari 2014

Er is een alternatief voor de sloopstranden in India, Bangladesh en Pakistan, waar verontreinigde olie de bodem in zakt en slopers het gevaar lopen een stuk staal op hun hoofd te krijgen of kanker op te lopen door giftige stoffen. Schone en veilige scheepsrecycling is een stuk duurder, maar zal door wetgeving en publieke druk steeds meer afgedwongen worden.

Microcontroller bepaalt ideale zeilstand

dinsdag 21 januari 2014

De jaarlijkse zeilwedstrijd voor modelzeilboten bij MARIN heeft dit jaar een fraai staaltje meet- en regeltechniek opgeleverd. Maar vindt deze techniek haar weg uiteindelijk naar de ‘echte’ scheeps- en jachtbouw?

Partners Maritiem Nederland