Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Concordia Damen bestelt 120 gensets bij MAN Rollo

woensdag 9 december 2020

Concordia Damen heeft tachtig LNG generatorsets en veertig diesel generatorsets besteld bij motorenfabrikant MAN Rollo. De gensets zijn bedoeld voor de veertig nieuwe binnenvaartschepen van het type Parsifal die Concordia Damen de komende vier jaar gaat bouwen.

Damen snijdt staal voor combat support ship

donderdag 3 december 2020

Op 2 december werd bij Damen Shipyards Galati, Roemenië, het eerste staal gesneden voor het Combat Support Ship (CSS) Den Helder van de Koninklijke Marine. Met het oog op de voortgang van het project in deze uitdagende tijd haalde de scheepsbouwer dit moment ruim twee maanden naar voren.

Arktika hijst vlag

maandag 30 november 2020

De Arktika, de eerste in een nieuwe serie van Russische nucleaire ijsbrekers, heeft het ruime sop gekozen. Op 22 september verliet de Arktika de haven van Sint Petersburg en begon zijn reis langs de kust van Noorwegen, over de Barentsz Zee en trok daarna de Arctische Oceaan over. Op 3 oktober kwam het schip bij de Noordpool aan. Daarna voer het schip door naar Moermansk, waar het op 12 oktober aankwam. Op 21 oktober werd de Russische vlag aan boord van het schip gehesen. De Arktika legde in drie weken tijd zo’n 4.800 mijl af door ijsschotsen van verschillende diktes.

Krios is vrijwel kopie van haar oudere zus

maandag 30 november 2020

De proefvaart op de Noordzee verliep zo succesvol dat IHC binnenkort de zelfvarende cutterzuiger Krios kan overdragen aan Boskalis. De Krios is het tweelingzusje van de Helios, de cutterzuiger die Boskalis drie jaar geleden al in gebruik nam. De nieuwste telg in de vloot van Boskalis is vrijwel een kopie van de Helios.

KVNR-lid NIOZ werkt aan vlootvernieuwing

maandag 30 november 2020

Een misschien wat vreemde eend in de bijt onder de leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders is het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De drie nationale onderzoeksschepen die dit instituut beheert, hebben hun houdbaarheidsdatum inmiddels bereikt. Komende jaren wordt deze vloot vervangen, waarbij duurzaamheid een centrale rol speelt.

Schepen sneller en efficiënter ontwerpen

maandag 30 november 2020

Damen Shipyards Group is onlangs begonnen met de ontwikkeling van een superjacht met behulp van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes. Met dit platform hoopt de scheepsbouwer nog sneller en efficiënter te kunnen ontwerpen maar ook de kwaliteit van het eindproduct verder te verbeteren. Deze digitaliseringsslag past geheel binnen het streven om uit te groeien tot een maritime solution provider.

Damen bouwt platform supply vessel om tot visvoerboot

maandag 23 november 2020

Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) heeft het voormalige platform supply vessel 'World Opal' omgebouwd tot een visvoerboot voor het Noorse Eidsvaag. Het is een conversieproject van superlatieven. Na oplevering is de 'Eidsvaag Opal' de grootste visvoerboot ter wereld en voor DSAm is de conversie het grootste project van het jaar.

Naval Group presenteert nieuwe concept-onderzeeboot

vrijdag 20 november 2020

Tijdens de Nederlandse Defensie- en Veiligheidstentoonstelling (NEDS 2020), die dit jaar vanwege de coronacrisis online werd gehouden. liet Naval Group zijn expertise op het gebied van onderzeeboten zien en presenteerde het Franse concern een recent conceptschip, de SMX 31E.

Thales kan aan de slag met megaorder Duitse fregatten

woensdag 18 november 2020

Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) en Thales hebben een contract getekend voor de levering en integratie van het missie- en gevechtssysteem van de nieuwe MKS 180-fregatten van de Duitse marine. Aan de gunning van het contract aan het Twentse defensiebedrijf ging een jarenlange voorbereiding vooraf doordat de opdrachtgever zo'n 7000 eisen stelde bij de bouw. Het contract vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.

Partners Maritiem Nederland