Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

ABN Amro ziet animo voor Poseidon-leningen toenemen

maandag 12 oktober 2020

Sinds de zomer van 2019 omarmt ABN Amro de Poseidon Principles voor scheepsfinanciering. Sindsdien is er veel belangstelling van bedrijven voor zogeheten 'sustainability linked loans'. Sowieso ziet de bank de interesse in duurzame financieringen onder haar grootzakelijke klanten in Europa toenemen. Steeds meer grote bedrijven halen zelf groen geld op, of trekken financiering aan bij de bank aan voor duurzame projecten.

Innovatieprijs voor connected vessel platform Damen

dinsdag 22 september 2020

Damen Shipyards Group en Tata Consultancy Services (TCS) hebben de CIO Magazine Innovation Award 2020 voor het Connected Vessel Platform Triton. Het IoT platform past bij de strategie van Damen om de meest duurzame, digitaal verbonden scheepsbouwer te worden en zijn klanten een service te bieden die de hele levenscyclus van zijn producten omvat, van verkoop tot ontmanteling.

NG Shipyards bouwt energiezuinig schip voor Coastwise

vrijdag 28 augustus 2020

Op 27 augustus zijn bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de handtekeningen gezet onder het contract voor een nieuw te bouwen energiezuinig en brandstofbesparend aluminium schip voor de offshore windindustrie, met een optie op nog drie. Het gaat om een bijzonder nieuw scheepstype dat de stabiliteit van een catamaran koppelt aan de snelheid en brandstofefficiency van een monohull.

IJsbreker-onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaarten

vrijdag 28 augustus 2020

Damen werkt sinds 2016 aan het Australische Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) 'Nuyina'. Deze ijsbreker en drijvend laboratorium gaat onderzoek doen in de Zuidelijke Oceanen en rond Antarctica. Na de bouw van het schip op de werf in Galati, wordt het schip nu in bedrijf gesteld en gereed gemaakt voor proefvaarten vanuit Vlissingen.

Damen wint contract nieuwe havenslepers Antwerpen

woensdag 29 juli 2020

Damen heeft de tender gewonnen voor de levering van twee RSD 2513 slepers voor Port of Antwerp. De schepen behoren tot Damens Next Generation Tugs serie en beschikken over de laatste technologie op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, efficiency en betrouwbaarheid.

Stena Line zet vaart achter modernisering vloot

dinsdag 21 juli 2020

De aanhoudende pandemie weerhoudt ferry maatschappij Stena Line niet van de modernisering van haar vloot. Het derde E-Flexer schip, de Stena Embla, wordt op tijd afgeleverd en zal vanaf januari 2021 op de route Belfast-Liverpool gaan varen. Daarnaast is begonnen met de bouw van twee nieuwe en grotere E-Flexer schepen.

LNG-ferry Doeksen haalt groene energie uit restwarmte

donderdag 16 juli 2020

Sinds 3 juli is de nieuwe LNG-catamaran 'Willem Barentsz' van Rederij Doeksen in de vaart. Het zusterschip 'Willem de Vlamingh' volgt later dit jaar. Beide veerboten zijn uitgerust met efficiency packs die de restwarmte uit de motoren omzetten in 100 procent groene energie. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 636 ton aan CO2-uitstoot. Dit staat voor 520.000 liter brandstof en 925.200 kWh elektriciteit en is vergelijkbaar aan het gemiddeld jaarlijks energieverbruik van 300 huishoudens.

Partners Maritiem Nederland