Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Sleephopper Anchorage heeft al een hele geschiedenis

maandag 16 maart 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Anchorage is bij de tewaterlating al een schip met een hele geschiedenis. Barkmeijer Shipyards, inmiddels onderdeel van Thecla Bodewes (TB) Shipyards, ontwikkelde deze innovatieve sleephopperzuiger in eerste instantie voor de Britse klant Hanson, maar het schip wordt dit jaar opgeleverd aan een Nederlandse klant, De Hoop Terneuzen.

Holland Shipyards bouwt vijf elektrische ferry's GVB

vrijdag 13 maart 2020

Holland Shipyards Group heeft een opdracht gekregen van het GVB voor de bouw van vijf volledig elektrisch aangedreven veerboten. De nieuwe ferry's voor het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf gaan de verbindingen op het Noordzeekanaal verzorgen. De eerste moet in de zomer van 2021 in de vaart komen.

BC Ferries onthult namen van nieuwe Damen-ferries

maandag 2 maart 2020

Tijdens een ceremonie in Victoria's Point Hope Maritime heeft BC Ferries de namen onthuld van de twee nieuwe veerboten die Damen in Galati bouwt voor de Canadese ferry operator. De 'Island Discovery' en 'Island Aurora' komen halverwege 2020 in de vaart op de routes Powell River-Texada Island resp. Port McNeill-Albert Bay Sointula in de provincie British Columbia.

Damen voltooit ombouw oceanografisch research vessel

vrijdag 28 februari 2020

Na een uitgebreid ombouwprogramma op de werf van Damen Shiprepair Rotterdam verlaat oceanografisch research vessel OceanXplorer binnenkort het dok. Het 87,1 m lange schip van OceanX, dat vroeger Alucia2 heette, gaat naast zusterschip Alucia het leven in de oceanen verkennen.

Marinebouwcluster bouwt mee aan combat support ship

donderdag 20 februari 2020

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip 'Zr.Ms. Den Helder' kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd vandaag in Den Helder getekend door de directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe ceo van Damen Shipyards.

Damen levert patrouilleschip voor Pakistaanse marine

vrijdag 14 februari 2020

De Pakistaanse marine heeft op 13 februari het patrouilleschip PNS Yarmook in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de Roemeense haven Constanta. Naast verschillende leden van de Pakistaanse marinestaf was ook Kommer Damen aanwezig bij de ceremonie.

'Wellicht komt ooit de energie volledig uit wind’

woensdag 12 februari 2020

Schepen zo milieuvriendelijk mogelijk laten varen. Dat is het streven van het ontwerp- en ingenieursbureau Conoship International. De eerste stappen daartoe zijn inmiddels gezet. Zo heeft het Groninger bureau zeeschepen ontworpen die varen op LNG en ontwikkelde het de zogenoemde VentiFoils voor hulpwindvoortstuwing. Bovendien maakte Conoship een toekomst-concept voor een bulkcarrier die met deze windvoortstuwers in combinatie met accu’s en waterstof volledig emissieloos kan varen.

Partners Maritiem Nederland