Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Eerste MAD 3500 baggerschip te water bij Damen Galati

vrijdag 2 augustus 2019

Op de werf van Damen Shipyards in Galati is de eerste MAD 3500 in de Marine Aggregate Dredger-klasse te water gelaten. De 'Cemex Go Innovation' gaat varen voor Cemex UK Marine en is de eerste van een nieuwe generatie efficiënte baggerschepen voor de winning van zand en grind op de zeebodem.

Royal IHC schrijft voor derde jaar op rij rode cijfers

donderdag 1 augustus 2019

Na eerdere rode cijfers in 2016 en 2017 heeft Royal IHC het 'moeilijke jaar' 2018 opnieuw met een negatief resultaat afgesloten. Vooral door kostenoverschrijding bij een aantal uitdagende innovatieve projecten resteerde onder aan de streep een verlies van 80,6 miljoen euro.

Van Oord laat derde nieuwe sleephopperzuiger bouwen

dinsdag 16 juli 2019

Van Oord maakt gebruik van de optie om een derde sleephopperzuiger te bouwen bij Keppel FELS Limited. Het nog naamloze schip is vergelijkbaar met de 'Vox Ariane' en 'Vox Apolonia' die in mei 2018 zijn besteld. De drie hoppers hebben een beuninhoud van 10.500 m3, een lengte van 138 m en een breedte van 28 m.

Verlenging SDS-regeling biedt maritieme maakindustrie kansen

vrijdag 12 juli 2019

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de Subsidieregeling Duurzame Scheepsbouw (SDS) met drie jaar wordt verlengd. Hiermee krijgt de maritieme maakindustrie ook de komende jaren een financiële impuls voor de verdere verduurzaming van de scheepvaart.

Naval en ECA Robotics bouwen nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen

maandag 8 juli 2019

Naval Group en ECA Robotics gaan de twaalf mijnenbestrijdingsvaartuigen bouwen voor de Nederlandse en Belgische marine. ECA bouwt de mijnenbestrijdende dronesystemen waarmee de schepen worden uitgerust. Op 5 juli is het contract voor de opdracht aan de Franse marinebouwers getekend door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en de Belgische minister van Defensie Didier Reynders.

Groen licht voor LNG-conversie 'Münsterland'

vrijdag 5 juli 2019

Koninklijke Niestern Sander gaat passagiersschip 'Münsterland' van de Duitse rederij Ems ombouwen en voorzien van LNG-voortstuwing. Voor de LNG-conversie krijgt Niestern Sander een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Partners Maritiem Nederland