Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Damen krijgt vervolgorder voor vier hybride ferries

maandag 11 november 2019

BC Ferries heeft een vervolgorder geplaatst bij Damen Shipyards voor de bouw van vier hybride veerboten van het type Damen Road Ferry 8117 E3. De vier nieuwe veerboten gaan varen tussen Vancouver en Vancouver Island in de Canadese provincie British Columbia (BC).

Doopceremonie baanbrekende kotter Spes Nova

dinsdag 5 november 2019

In Scheveningen vond op 1 november de doop plaats van de baanbrekende kotter UK-205 voor Ekofish Group, een onderdeel van visserijbedrijf Van der Zwan. Nanou Beekman, directeur Visserij en Landelijk gebied bij het ministerie van LNV, gaf het schip de naam 'Spes Nova' (nieuwe hoop).

Kiellegging voor diving bell vessel Duisburg

vrijdag 25 oktober 2019

Bij Europoort Construction in Hendrik Ido Ambacht vond de kiellegging plaats van een bijzonder vaartuig: een diving bell vessel dat wordt gebruikt bij onderwaterinspecties op de Rijn. Damen bouwt het schip voor de Duisburgse vaarwegen- en scheepvaartautoriteit WSA.

De Easydredge is nooit klaar

donderdag 24 oktober 2019

In 2012 begon Royal IHC met de ontwikkeling van de Easydredge sleephopperzuigers. Deze serie kleinere, standaard gebouwde hopperzuigers, wordt aangeboden in combinatie met een hele reeks van bestaande en deels nieuw ontwikkelde services. “De verkoop van een schip is stap één, maar het is pas een succes als het schip ook succesvol opereert”, vertelt Tijmen Malschaert als hoofd van de afdeling Standard Hopper Dredgers van IHC.

Werkpaard Nora B is een echte game changer

donderdag 24 oktober 2019

Een ‘werkpaard’ is de Nora B volgens de Nederlandse scheepsbouwer Neptune Marine, een ‘echte game changer’ noemt managing director Iker Bertelink van opdrachtgever Zumaia zijn nieuwe schip. Dit eerste hybride varende DP2 multipurpose vessel van Neptune Marine in Aalst kwam in april van dit jaar voor het Spaanse bedrijf in de vaart.

Schipper mag ik elektrisch over varen?

dinsdag 22 oktober 2019

De nieuwe ferries die Damen aan Arriva in Kopenhagen leverde, zijn op een punt bijzonder: ze varen volledig elektrisch. Die aandrijving is voor korte, regelmatige afstanden de beste optie. “Een veerboot is vergelijkbaar met infrastructuur. Daarom is elektrisch varen bij ferries heel opportuun.”

Drie cementcarriers binnen een jaar

dinsdag 22 oktober 2019

Bij Royal Bodewes in Hoogezand is de derde cementcarrier voor rederij Eureka in september te water gelaten. Wat zijn de bijzonderheden van een cementcarrier, en hoe komt het dat ze in Hoogezand worden gebouwd?

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland