Scheepsbouw

Opvolger Walrus van Nederlandse bodem

maandag 26 januari 2015

Damen Shipyards Group en het Zweedse Saab willen samen de opvolger van de Walrus-onderzeeboten van de Koninklijke Marine ontwikkelen en bouwen. Beide ondernemingen maakten dit op 20 januari bekend. 

‘We zijn altijd bezig met nieuwe orders’

dinsdag 3 februari 2015

Het op 6 februari te water gelaten drogeladingschip ‘Marietje Nora’ voor de familie Danser en Wagenborg is het grootste schip dat Barkmeijer Shipyards ooit bouwde. Van het volgende schip dat nu in aanbouw is moeten de secties via de Waddenzee en Noordzee naar Delfzijl, om daar afgebouwd te worden door Niestern Sander. Barkmeijer ziet de vraag naar grotere schepen toenemen en is daarom op zoek naar een nieuwe buitendijkse locatie.

Schip voor landrotten

donderdag 12 maart 2015

Van dik doen houden ze niet in Groningen. Dus als de Koninklijke Wagenborg de nationale en internationale scheepvaartpers naar het hoge noorden van Delfzijl noodt, kun je er genoeglijk van uitgaan dat ze er genoeg aanleiding voor hebben. En die aanleiding was de presentatie en doop op maandag 9 februari van de ‘Kroonborg’, die op basis van een tienjarig chartercontract gaat varen voor de NAM.

Wind assisted propulsion: wie bouwt het eerste schip?

vrijdag 22 mei 2015

Stel, ik ben een maatschappelijk verantwoord ondernemer en ik heb een goederenstroom van 1.000 ton droge lading per week van Oslo naar Rotterdam. Kan ik dat dan met een zeilschip doen? “Ja”, zegt Robbert van Hasselt, projectleider van het Europees gefinancierde SAIL-project. “Droge lading is op zich prima, containers combineren slecht met masten, maar ideaal zou een dure lading zijn waarbij de link met de consument goed is te leggen.”

Vlaamse Zulu’s komen ook naar Nederland

donderdag 28 mei 2015

Hij wil een hele vloot van twintig of meer catamarans laten bouwen die pallets of big bags in de Benelux en Noord-Frankrijk gaan vervoeren over het water. De zogenaamde Pallet Shuttle Barge (PSB) van Antoon van Coillie van Blue Line Logistics moet de concurrentie met het vervoer over de weg aangaan en vrachtwagens van de weg halen. Maar vergelijk zijn catamarans, waarvan er al twee in de vaart zijn, niet met de traditionele binnenvaart.

Vizier op nichemarkten

woensdag 8 juli 2015

Jan De Nul Group heeft sinds 2008 een groot aantal baggerschepen in de vaart genomen en het eind is nog niet in zicht. Met de bouw van ’s werelds grootste cutterzuiger en twee multipurpose schepen versterkt het familiebedrijf zijn mondiale positie waar het gaat om bagger- en offshoreprojecten. “Onze nichemarkten zijn complexe opdrachten”, aldus Robby De Backer, directeur Nieuwbouw.

Containerschepen: groot of snel?

vrijdag 3 juli 2015

Op de Maasvlakte begon het jaar 2015 voortvarend met twee nieuwe recordschepen in de containertrafiek. Op 11 januari meerde de ‘CSCL Globe’ (19.100 TEU) af als ‘de grootste’ en werd de Maersk Triple-E (18.270 TEU) onttroond met 830 dozen, al voordat de twintigste van die serie in de vaart is. Nog geen acht weken later werd CSCL alweer afgetroefd door MSC met de ‘MSC Oscar’, eerste uit een serie van achttien, die plek hebben voor nog 124 dozen meer.

De bouw van containerschepen

vrijdag 10 juli 2015

Vele veranderingen hebben de laatste decennia plaatsgevonden in de ooit zo traditionele scheepsbouwwereld. Veranderde technieken, veranderde bouwmethoden, veranderde inzichten zowel bij werf als rederij, veranderde mentaliteit. De verschillen toen en nu zijn bepaald groot te noemen.

Partners Maritiem Nederland