Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Bouw opleidingsschip Ab Initio van start

vrijdag 22 januari 2021

De bouw van de Ab Initio, het nieuwe opleidingsschip voor de STC Group, is begonnen. Concordia Damen heeft in samenwerking met Gebroeders De Jonge Shipbuilding Services opdracht gegeven om het casco te gaan bouwen op de werf in Apatin (Servië). Het staal voor het casco is inmiddels besteld.

Jan De Nul voegt krachtige cutterzuiger toe aan vloot

vrijdag 22 januari 2021

Jan De Nul Groep verwelkomt twee nieuwe schepen in haar vloot. Met een totaal geïnstalleerd vermogen van 40.975 kW is baggerschip Willem van Rubroeck de krachtigste cutterzuiger in de vloot. Met een beuninhoud van 18.000 m3 behoort sleephopperzuiger Galileo Galilei tot de middelgrote hopperzuigers van de Belgisch-Luxemburgse maritieme aannemer.

Vrachtschip zeilt dankzij staande vleugels

donderdag 21 januari 2021

Sinds een jaar prijken er voorop het vrachtschip MV Ankie van Jan van Dam Shipping twee vleugels die wat weg hebben van dikke, staande vliegtuigvleugels. Deze 10 m hoge aluminium ‘Ventifoil’ systemen vangen wind waardoor het schip een extra zetje krijgt en minder brandstof verbruikt.

Floorganise in procesinnovatie voor marinewerven in VS

donderdag 7 januari 2021

De Nederlandse scale-up Floorganise gaat in 2021 drie Amerikaanse marinewerven ondersteunen met digitale innovatie om productie-logistieke planning en beheersing te vereenvoudigen. Het project wordt uitgevoerd samen met Shipconstructor USA, een leverancier van engineeringsoftware voor de scheepsbouw met een groot marktaandeel in de VS.

Geertman kiest voor digitalisering mét vakmanschap

donderdag 7 januari 2021

Scheepswerf Geertman begint dit jaar met digitalisering, maar dit gaat hand in hand met ambacht en vakmanschap. Voor het schrijven van uren, boeken van materialen en plannen van klussen en projecten maakt Geertman gebruik van Floor2Plan. Het voordeel is dat er zicht is op de gemaakte uren en gebruikte materialen per klus en dat het dubbele werk van de papieren lijstjes tot het verleden behoort.

Reparatie en onderhoud CMA CGM-schepen bij Damen

woensdag 6 januari 2021

Damen Shiprepair & Conversion heeft in 2020 een reeks werkzaamheden uitgevoerd aan zeven schepen van containerrederij CMA CGM. De projecten vonden plaats tussen juni en december bij Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) en Damen Shiprepair Dunkerque (DSDu). Het laatste schip zal later deze maand de reparatiewerf bij Duinkerken verlaten.

Veth levert boegschroef LNG-tankers Concordia Damen

maandag 4 januari 2021

Concordia Damen heeft Veth Propulsion by Twin Disc geselecteerd als boegschroefleverancier voor de veertig LNG-tankers voor Shell. Op 18 december ondertekenden beide partijen het contract voor het leveren van veertig efficiënte Veth stuurroosters en bijbehorende elektromotoren. In februari worden de eerste boegschroeven geleverd.

Damen krijgt coördinatierol Europees defensieproject

donderdag 17 december 2020

Damen Shipyards krijgt een coördinerende rol in het Europese industriële defensieproject. De Europese Commissie heeft het project SEA Defence (Survivability, Electrification, Automation, Detectability, Enabling Foresight of European Naval Capabilities in Extreme conditions) geselecteerd binnen het European Defence Industrial Development Programme. (EDIDP 2019).

Partners Maritiem Nederland