Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Damen: tweede verliesjaar op rij, groeiend orderboek

donderdag 30 april 2020

Voor het tweede jaar op rij boekte Damen Shipyards Group in 2019 een negatief operationeel bedrijfsresultaat (- 23 miljoen euro). Door afwaarderingen en een forse voorziening op bestaande projecten resulteerde een nettoverlies van 287 miljoen euro. Positief is dat de orderportefeuille met 400 miljoen euro toenam tot 3,7 miljard euro.

Staat verstevigt financieel fundament Royal IHC

donderdag 30 april 2020

Minister Wiebes van Economische Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën hebben een pakket financiële maatregelen getroffen om de continuïteit van Royal IHC te garanderen. Dankzij het verstevigde financiële fundament blijft ook de werkgelegenheid bij de scheepsbouwer behouden.

Kernkrachten in de ijskou

maandag 20 april 2020

Als enige land ter wereld zet Rusland nucleair aangedreven schepen in. Zo heeft het een heuse nucleaire ijsbrekersvloot. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en wegen die wel op tegen de potentiële nadelen?

Op weg naar toekomstbestendige scheepsbouw

maandag 20 april 2020

Niemand weet op welke wijze straks groener wordt gevaren en of dit wel of niet autonoom gaat gebeuren. Voor reders en scheepsbouwers is het daarom moeilijk om de juiste keuzes te maken bij de bouw van een nieuw schip. Anticiperen op de toekomst is echter van groot belang om zo’n schip op latere leeftijd adequaat en met zo min mogelijk kosten te kunnen aanpassen. Het project Readiness van de TU Delft gaat een helpende hand bieden.

NMT werkt aan coronaplan maritieme maakindustrie

vrijdag 17 april 2020

NMT werkt aan een sectorbreed coronaplan en -protocol voor de 'anderhalve-meter-economie'. In het coronaplan, dat moet worden goedgekeurd worden door een beoordelingscommissie, moeten zaken komen te staan die te maken hebben met afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloeding.

Nieuwe loodstender 'Mira' gedoopt

donderdag 9 april 2020

Op de werf van Next Generation Shipyard is op 2 april de nieuwe loodstender 'Mira' gedoopt. Doopvrouw Annebel de Deugd (interim manager vlootbeheer Nederlands Loodswezen) sloeg de champagnefles kapot tegen de boeg.

Scheepsbouwer Royal IHC stroomlijnt processen

vrijdag 3 april 2020

De start van de scheepsbouw in het Unesco werelderfgoed-gebied rondom Kinderdijk ligt in de Nederlandse Gouden Eeuw, begin zeventiende eeuw. Vandaag de dag is het de thuisbasis van Royal IHC, een bedrijf dat in de maritieme industrie bekend staat om zijn engineering en productie-expertise van hoogwaardige geïntegreerde schepen en apparatuur voor de bagger-, offshore- en natte mijnbouwbranches.

NMT vraagt extra steun voor maritieme maakindustrie

vrijdag 3 april 2020

De Nederlandse maritieme maakindustrie ervaart acute vraaguitval door het annuleren, vertragen en niet tekenen van orders. Ook ontstaan er liquiditeitsproblemen. NMT vraagt de Nederlandse overheid om oplossingen voor de vijf meest acute problemen. Naast de aangekondigde maatregelen is er er extra steun nodig

Damen benoemt nieuwe Chief Operations Officer

maandag 23 maart 2020

Per 1 april wordt Marc van Heyningen de nieuwe Chief Operations Officer (COO) van Damen Shipyards Group. “Met zijn ervaring en achtergrond is hij zeker in staat om ‘operational excellence’ binnen ons bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt CEO Arnout Damen.

Partners Maritiem Nederland