Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Werkpaard Nora B is een echte game changer

donderdag 24 oktober 2019

Een ‘werkpaard’ is de Nora B volgens de Nederlandse scheepsbouwer Neptune Marine, een ‘echte game changer’ noemt managing director Iker Bertelink van opdrachtgever Zumaia zijn nieuwe schip. Dit eerste hybride varende DP2 multipurpose vessel van Neptune Marine in Aalst kwam in april van dit jaar voor het Spaanse bedrijf in de vaart.

Schipper mag ik elektrisch over varen?

dinsdag 22 oktober 2019

De nieuwe ferries die Damen aan Arriva in Kopenhagen leverde, zijn op een punt bijzonder: ze varen volledig elektrisch. Die aandrijving is voor korte, regelmatige afstanden de beste optie. “Een veerboot is vergelijkbaar met infrastructuur. Daarom is elektrisch varen bij ferries heel opportuun.”

Drie cementcarriers binnen een jaar

dinsdag 22 oktober 2019

Bij Royal Bodewes in Hoogezand is de derde cementcarrier voor rederij Eureka in september te water gelaten. Wat zijn de bijzonderheden van een cementcarrier, en hoe komt het dat ze in Hoogezand worden gebouwd?

Aluminium catamaran vaart snel en zuinig

dinsdag 22 oktober 2019

Een passagiersboot die in de ondiepe wateren van de Duitse Waddenzee met zo min mogelijk vermogen een snelheid van 18 knopen kan varen. Dat was de briefing die Conoship in Groningen meekreeg van een Duitse rederij. TB Shipyards in Harlingen mocht het schip uiteindelijk bouwen. Het werd een catamaran van aluminium die eenvoudig kan aanleggen aan verschillende landingsbruggen.

Rutte maakt kennis met eerste elektrische sleepboot

dinsdag 8 oktober 2019

Tijdens zijn bezoek aan Nieuw-Zeeland heeft premier Rutte zich in de haven van Auckland laten informeren in de haven van Auckland (Nieuw-Zeeland) laten informeren over de bouw van de eerste volledig elektrische sleepboot ter wereld. Damen Shipyards is een van de partijen die bij het project zijn betrokken.

IHC verkoopt voor 100 miljoen euro aan dredgers

donderdag 26 september 2019

Voor verschillende klanten in Afrika en Azië gaat Royal IHC Beagle cutter suction dredgers (csd's) en een Easydredge trailing suction hopper dredger (tshd) leveren. De levering van de gestandaardiseerde baggerschepen is goed voor een totale omzet van 100 miljoen euro

Damen brengt duurzame ambitie in praktijk

dinsdag 6 augustus 2019

Damen Shipyards Group gaat zonnepanelen aanbrengen op al haar Nederlandse werven. In totaal zullen de zonnepanelen jaarlijks 12 MW aan duurzaam opgewekte energie opleveren, voldoende om te voorzien in 13 procent van de energiebehoefte van de scheepsbouwer.

's Werelds grootste plug-in hybride veerboot in de vaart

dinsdag 6 augustus 2019

Begin augustus heeft Ulstein Verft in Noorwegen de 'Color Hybrid' afgeleverd, de grootste plug-in hybride veerboot ter wereld. Met een lengte van 160 m en een breedte van 27,1 m heeft de RoRo ferry voor rederij Color Line een capaciteit van 2.000 passagiers en 500 auto's.

Partners Maritiem Nederland