Scheepsbouw
Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology
De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.
woensdag 9 december 2020
Concordia Damen heeft tachtig LNG generatorsets en veertig diesel generatorsets besteld bij motorenfabrikant MAN Rollo. De gensets zijn bedoeld voor de veertig nieuwe binnenvaartschepen van het type Parsifal die Concordia Damen de komende vier jaar gaat bouwen.
donderdag 3 december 2020
Op 2 december werd bij Damen Shipyards Galati, Roemenië, het eerste staal gesneden voor het Combat Support Ship (CSS) Den Helder van de Koninklijke Marine. Met het oog op de voortgang van het project in deze uitdagende tijd haalde de scheepsbouwer dit moment ruim twee maanden naar voren.
maandag 30 november 2020
De Arktika, de eerste in een nieuwe serie van Russische nucleaire ijsbrekers, heeft het ruime sop gekozen. Op 22 september verliet de Arktika de haven van Sint Petersburg en begon zijn reis langs de kust van Noorwegen, over de Barentsz Zee en trok daarna de Arctische Oceaan over. Op 3 oktober kwam het schip bij de Noordpool aan. Daarna voer het schip door naar Moermansk, waar het op 12 oktober aankwam. Op 21 oktober werd de Russische vlag aan boord van het schip gehesen. De Arktika legde in drie weken tijd zo’n 4.800 mijl af door ijsschotsen van verschillende diktes.
maandag 30 november 2020
De proefvaart op de Noordzee verliep zo succesvol dat IHC binnenkort de zelfvarende cutterzuiger Krios kan overdragen aan Boskalis. De Krios is het tweelingzusje van de Helios, de cutterzuiger die Boskalis drie jaar geleden al in gebruik nam. De nieuwste telg in de vloot van Boskalis is vrijwel een kopie van de Helios.
maandag 30 november 2020
Een misschien wat vreemde eend in de bijt onder de leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders is het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De drie nationale onderzoeksschepen die dit instituut beheert, hebben hun houdbaarheidsdatum inmiddels bereikt. Komende jaren wordt deze vloot vervangen, waarbij duurzaamheid een centrale rol speelt.
maandag 30 november 2020
Damen Shipyards Group is onlangs begonnen met de ontwikkeling van een superjacht met behulp van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes. Met dit platform hoopt de scheepsbouwer nog sneller en efficiënter te kunnen ontwerpen maar ook de kwaliteit van het eindproduct verder te verbeteren. Deze digitaliseringsslag past geheel binnen het streven om uit te groeien tot een maritime solution provider.
maandag 23 november 2020
Damen Shiprepair Amsterdam (DSAm) heeft het voormalige platform supply vessel 'World Opal' omgebouwd tot een visvoerboot voor het Noorse Eidsvaag. Het is een conversieproject van superlatieven. Na oplevering is de 'Eidsvaag Opal' de grootste visvoerboot ter wereld en voor DSAm is de conversie het grootste project van het jaar.
vrijdag 20 november 2020
Tijdens de Nederlandse Defensie- en Veiligheidstentoonstelling (NEDS 2020), die dit jaar vanwege de coronacrisis online werd gehouden. liet Naval Group zijn expertise op het gebied van onderzeeboten zien en presenteerde het Franse concern een recent conceptschip, de SMX 31E.
woensdag 18 november 2020
Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) en Thales hebben een contract getekend voor de levering en integratie van het missie- en gevechtssysteem van de nieuwe MKS 180-fregatten van de Duitse marine. Aan de gunning van het contract aan het Twentse defensiebedrijf ging een jarenlange voorbereiding vooraf doordat de opdrachtgever zo'n 7000 eisen stelde bij de bouw. Het contract vertegenwoordigt een waarde van 1,5 miljard euro.
maandag 16 november 2020
Op 11 november legde Koninklijke Niestern Sander de kiel voor het eerste ijsbrekende walk-to-work schip met geringe diepgang ter wereld. Niestern Sander bouwt het schip voor een joint venture tussen Mercury Sakhalin en Pola.