Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Pelagia

woensdag 15 juli 2020

Het huidige Research Vessel Pelagia van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) is aan het eind van zijn levensduur. Vanuit het oogpunt van techniek, ergonomie, veiligheid en duurzaamheid moet het uit 1991 stammende schip vervangen worden. Deze aanbesteding is onderdeel van de vlootvernieuwing van het NIOZ. De aankondiging van de aanbesteding staat sinds enkele dagen op TenderNet.

Zeescheepsbouw in zwaar weer

woensdag 8 juli 2020

De zeescheepsbouw verkeert in zwaar weer. Verschillende werven rapporteren rode cijfers en de orderintake daalde in het afgelopen jaar met 45 procent tot €351 miljoen. Het grootste deel van de terugval is te verklaren door minder nieuwe orders voor grote baggerschepen. Dit bllijkt uit het Sectorjaarverslag 2019 van Netherlands Maritime Technology (NMT).

Subsidie voor project Green Engine Technology

dinsdag 7 juli 2020

Het Regionaal Investerings Fonds heeft bekend gemaakt dat de publiek/private samenwerking Green Engine Technology (PPS GET) de komende vier jaar kan rekenen op ruim 7 ton euro aan subsidiegeld vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. “Het wordt nu mogelijk om specifiek technisch onderwijs via Hybrid Distance Teaching landelijk aan te bieden en om Green Engine Technology een volwaardige plek te geven in het curriculum van de verbrandingsmotorenopleidingen", zegt Jan Lokker, voorzitter college van bestuur ROC Da Vinci College.

Damen levert vijf e-ferries aan Arriva Kopenhagen

dinsdag 7 juli 2020

Damen heeft vijf elektrisch aangedreven ferries van het type 2306 E3 afgeleverd aan Arriva Denemarken in Kopenhagen. Arriva exploiteert de schepen namens het Deense OV-agentschap Movia. De schepen zijn gebaseerd op de E3-filosofie van Damen: environmental friendly, efficiënt in gebruik en economisch levensvatbaar.

Afbouw expeditieschip in tijden van corona

maandag 6 juli 2020

De aflevering van een nieuw schip voor de cruise-industrie komt zeer nauw. Luttele dagen later staat vaak de ‘maiden voyage’ al in het vaarschema. Bij de afbouw van de ‘Silver Sea’, het nieuwe expeditieschip voor Silversea Cruises, gooide de wereldwijde coronapandemie roet in het eten. Buitenlandse werknemers van De Hoop verlieten de werf om naar huis te gaan, cruciale onderdelen konden niet meer worden geleverd, de ingenieurs die het DP-systeem zouden inregelen konden niet vanuit Sint-Petersburg komen. Dankzij een staaltje van ongeëvenaard improvisatietalent kon de Silver Sea met een minimale vertraging van een kleine zes weken worden afgeleverd.

Het zeilschip opnieuw uitgevonden

maandag 6 juli 2020

Vanaf 2024 wil Wallenius Marine auto’s per zeilschip over de oceaan vervoeren. Samen met het Zweedse KTH Royal Institute of Technology en met gebruik van de kennis en sleeptank van de maritieme wetenschappers van SSPA, ontwikkelt het bedrijf de Wind Powered Car Carrier (WPCC). Moderne rekenkracht krijgt een belangrijke rol bij het opnieuw ontwikkelen van zeilende vrachtschepen.

Vervanging M-fregatten weer een stap dichterbij

donderdag 25 juni 2020

Het ministerie van Defensie heeft op 24 juni een belangrijke stap gezet bij de vervanging van de huidige M-fregatten. Damen, Thales en een hele keten van bedrijven die bij de bouw worden betrokken, zijn verheugd over deze stap. Ze staan te trappelen om met de bouw van de nieuwe M-fregatten voor de Nederlandse en Belgische marine te kunnen beginnen.

Nederlandse hoofdrol in Duits fregattenproject MKS-180

vrijdag 19 juni 2020

Damen Shipyards en het ‘Bundesamt fur Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr’ hebben vandaag het contract ondertekend voor de bouw van vier MKS-180 fregatten. De fregatten zijn bestemd voor de Duitse marine. Damen is hoofdaannemer voor dit complexe project dat, samen met partners Blohm+Voss en Thales, voornamelijk in Duitsland wordt uitgevoerd.

Partners Maritiem Nederland