Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

MARIN lanceert 'ruimteschip' voor maritiem onderzoek

dinsdag 20 oktober 2020

Bij onderzoeksinstituut MARIN is The Atmosphere in gebruik genomen, een hightech 'ruimteschip' voor maritiem en milieuonderzoek. Ook de verspreiding van virussen via aerosolen kan hiermee worden onderzocht. Tweede-Kamerlid Eppo Bruins (CU), die in 2015 als STW-drecteur zijn handtekening plaatste onder de financiering van The Atmosphere, verrichte de openingshandeling in Wageningen.

Damen Maaskant legt kiel voor twee Belgische kotters

donderdag 15 oktober 2020

Maritiem Nederland schreef al eerder over de 'nieuwbouwgolf' in de kottervisserij. Ook Belgische kottereigenaren kiezen voor Belgische werven. In opdracht van twee Zeebrugse klanten, rederij Devan en rederij Long Ships, legde Damen Maaskant onlangs in Polen de kiel voor twee nieuwe boomkorkotters.

Royal Bodewes bouwt hybride zusterschip Scot Ranger

woensdag 14 oktober 2020

Royal Bodewes bouwt op dit moment een coaster voor Scotline Marine, de MV Scot Ranger die in november te water gaat. De werf in Hoogezand heeft nu ook een opdracht gekregen voor de bouw van een hybride zusterschip. De MV Scot Isles krijgt een dieselelektrische aandrijving.

ABN Amro ziet animo voor Poseidon-leningen toenemen

maandag 12 oktober 2020

Sinds de zomer van 2019 omarmt ABN Amro de Poseidon Principles voor scheepsfinanciering. Sindsdien is er veel belangstelling van bedrijven voor zogeheten 'sustainability linked loans'. Sowieso ziet de bank de interesse in duurzame financieringen onder haar grootzakelijke klanten in Europa toenemen. Steeds meer grote bedrijven halen zelf groen geld op, of trekken financiering aan bij de bank aan voor duurzame projecten.

Innovatieprijs voor connected vessel platform Damen

dinsdag 22 september 2020

Damen Shipyards Group en Tata Consultancy Services (TCS) hebben de CIO Magazine Innovation Award 2020 voor het Connected Vessel Platform Triton. Het IoT platform past bij de strategie van Damen om de meest duurzame, digitaal verbonden scheepsbouwer te worden en zijn klanten een service te bieden die de hele levenscyclus van zijn producten omvat, van verkoop tot ontmanteling.

NG Shipyards bouwt energiezuinig schip voor Coastwise

vrijdag 28 augustus 2020

Op 27 augustus zijn bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de handtekeningen gezet onder het contract voor een nieuw te bouwen energiezuinig en brandstofbesparend aluminium schip voor de offshore windindustrie, met een optie op nog drie. Het gaat om een bijzonder nieuw scheepstype dat de stabiliteit van een catamaran koppelt aan de snelheid en brandstofefficiency van een monohull.

IJsbreker-onderzoeksschip Nuyina maakt proefvaarten

vrijdag 28 augustus 2020

Damen werkt sinds 2016 aan het Australische Antarctic Supply Research Vessel (ASRV) 'Nuyina'. Deze ijsbreker en drijvend laboratorium gaat onderzoek doen in de Zuidelijke Oceanen en rond Antarctica. Na de bouw van het schip op de werf in Galati, wordt het schip nu in bedrijf gesteld en gereed gemaakt voor proefvaarten vanuit Vlissingen.

Damen wint contract nieuwe havenslepers Antwerpen

woensdag 29 juli 2020

Damen heeft de tender gewonnen voor de levering van twee RSD 2513 slepers voor Port of Antwerp. De schepen behoren tot Damens Next Generation Tugs serie en beschikken over de laatste technologie op het gebied van veiligheid, duurzaamheid, efficiency en betrouwbaarheid.

Partners Maritiem Nederland