Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Scheepsbouwer Royal IHC stroomlijnt processen

vrijdag 3 april 2020

De start van de scheepsbouw in het Unesco werelderfgoed-gebied rondom Kinderdijk ligt in de Nederlandse Gouden Eeuw, begin zeventiende eeuw. Vandaag de dag is het de thuisbasis van Royal IHC, een bedrijf dat in de maritieme industrie bekend staat om zijn engineering en productie-expertise van hoogwaardige geïntegreerde schepen en apparatuur voor de bagger-, offshore- en natte mijnbouwbranches.

NMT vraagt extra steun voor maritieme maakindustrie

vrijdag 3 april 2020

De Nederlandse maritieme maakindustrie ervaart acute vraaguitval door het annuleren, vertragen en niet tekenen van orders. Ook ontstaan er liquiditeitsproblemen. NMT vraagt de Nederlandse overheid om oplossingen voor de vijf meest acute problemen. Naast de aangekondigde maatregelen is er er extra steun nodig

Damen benoemt nieuwe Chief Operations Officer

maandag 23 maart 2020

Per 1 april wordt Marc van Heyningen de nieuwe Chief Operations Officer (COO) van Damen Shipyards Group. “Met zijn ervaring en achtergrond is hij zeker in staat om ‘operational excellence’ binnen ons bedrijf naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt CEO Arnout Damen.

Sleephopper Anchorage heeft al een hele geschiedenis

maandag 16 maart 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Anchorage is bij de tewaterlating al een schip met een hele geschiedenis. Barkmeijer Shipyards, inmiddels onderdeel van Thecla Bodewes (TB) Shipyards, ontwikkelde deze innovatieve sleephopperzuiger in eerste instantie voor de Britse klant Hanson, maar het schip wordt dit jaar opgeleverd aan een Nederlandse klant, De Hoop Terneuzen.

Holland Shipyards bouwt vijf elektrische ferry's GVB

vrijdag 13 maart 2020

Holland Shipyards Group heeft een opdracht gekregen van het GVB voor de bouw van vijf volledig elektrisch aangedreven veerboten. De nieuwe ferry's voor het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf gaan de verbindingen op het Noordzeekanaal verzorgen. De eerste moet in de zomer van 2021 in de vaart komen.

BC Ferries onthult namen van nieuwe Damen-ferries

maandag 2 maart 2020

Tijdens een ceremonie in Victoria's Point Hope Maritime heeft BC Ferries de namen onthuld van de twee nieuwe veerboten die Damen in Galati bouwt voor de Canadese ferry operator. De 'Island Discovery' en 'Island Aurora' komen halverwege 2020 in de vaart op de routes Powell River-Texada Island resp. Port McNeill-Albert Bay Sointula in de provincie British Columbia.

Damen voltooit ombouw oceanografisch research vessel

vrijdag 28 februari 2020

Na een uitgebreid ombouwprogramma op de werf van Damen Shiprepair Rotterdam verlaat oceanografisch research vessel OceanXplorer binnenkort het dok. Het 87,1 m lange schip van OceanX, dat vroeger Alucia2 heette, gaat naast zusterschip Alucia het leven in de oceanen verkennen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland