Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Tweede hopperzuiger voor De Hoop te water in Kampen

vrijdag 17 december 2021

Deze maand is de 105 m lange sleephopperzuiger met bouwnummer 348 te water gelaten bij Thecla Bodewes Shipyards in Kampen. Dit energie-efficiënte dieselelektrische baggerschip is de tweede hopperzuiger op rij die de werf bouwt voor De Hoop Terneuzen.

IHC levert Easydredge TSHD aan Mexicaanse marine

vrijdag 17 december 2021

Op 15 december heeft Royal IHC een Easydredge 2700 trailing suction hopper dredger (TSHD) opgeleverd aan Semar (Secretaria de Marina) in de haven van Veracruz, Mexico. De Bahia San Carlos is op de werven in Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk op voorraad gebouwd. Hierdoor kon IHC het schip in extreem korte tijd opleveren.

Kansen voor maritieme maakindustrie in coalitieakkoord

donderdag 16 december 2021

In het op 15 december gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staan stevige ambities op het gebied van onder meer verduurzaming, industriepolitiek en defensie. Dat biedt kansen voor de Nederlandse maritieme maakindustrie, stelt brancheorganisatie NMT in een een eerste reactie op de plannen van het nieuw te vormen kabinet.

Jan Pieter Klaver komt aan roer Royal IHC

maandag 13 december 2021

Per 1 januari 2022 neemt Jan Pieter Klaver als ceo van Royal IHC het stokje over van Gerben Eggink die ruim anderhalf jaar op interim basis die rol vervulde. Klaver was tot voor kort ceo van Kenz Figee. Samen met Paul van der Harten (cfo) en Kees van der Snel (coo) vormt hij de driekoppige Raad van Bestuur van IHC.

Hybride peilboot houdt rivier de Waal op diepte

donderdag 2 december 2021

Aannemer in de grond-, weg- en waterbouw Martens en Van Oord heeft in september 2021 een hybride peilboot in gebruik genomen. De compacte en aluminium peilboot wordt de komende vijf jaar ingezet voor het hybride peilen van verschillende gebieden op de Waal, conform het prestatiecontract Vaarwegen Oost-Nederland.

Wagenborg Offshore bestelt vierde walk to work-schip

vrijdag 26 november 2021

Wagenborg Offshore heeft een overeenkomst getekend voor de inzet van een walk to work emergency response and rescue vessel (W2W ERRV). Dit vierde walk-to-work-schip in de Wagenborg-vloot zal door Wagenborg Offshore worden geëxploiteerd als stand-by en ondersteuningsvaartuig voor inspectie en onderhoud van onbemande platforms in de zuidelijke Noordzee.

New kid on the block: Amsterdam Shipyards

dinsdag 23 november 2021

De naam klinkt vertrouwd maar is verrassend genoeg gloednieuw. Op 18 november heeft Amsterdam Shipyards een overeenkomst voor vijftig jaar afgesloten met Port of Amsterdam om een groot perceel, volledig watergebonden en haven gerelateerd, aan de Mainhavenweg te gebruiken. Hiermee krijgt Amsterdam Shipyards de ruimte om de nieuwe innovatieve en moderne scheepswerf langjarig te exploiteren.

Bakker Sliedrecht deed engineering voor schip De Beers

woensdag 10 november 2021

Twee jaar nadat Damen Shipyards en Bakker Sliedrecht een samenwerking aangingen voor de bouw van het nieuwe schip van De Beers Marine Namibia, is het schip opgeleverd. Bakker Sliedrecht heeft de volledige elektrische engineering, elektrische systeemintegratie, inbedrijfsstelling en levering van ruim 150 meter schakelkasten gedaan.

Amsterdam kleurt groen met elektrische patrouilleboten

dinsdag 2 november 2021

Bij het Scheepvaartmuseum in het maritieme hart van Amsterdam zijn drie volledig elektrische Damen Patrol Vessels gedoopt. Twee van de schepen, de Waterpieper en Waterhoen, zijn gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam, patrouilleschip P55 voor de Politie Eenheid Amsterdam.

Industrie zet in op innovatieve batterijtechnologie

maandag 1 november 2021

Een consortium van bedrijven, kennisinstellingen en brancheorganisaties heeft het Battery Competence Center opgezet. Het nieuwe innovatieprogramma wil kennis en competenties opbouwen op het vlak van batterijtechnologie en de concurrentiepositie van de Nederlandse maakindustrie versterken. De deelnemende bedrijven - Daf Trucks, VDL en Damen Shipyards - zetten volop in op het elektrificeren van hun voer- en vaartuigen.

Partners Maritiem Nederland