Scheepsbouw | Maritiem Nederland
Scheepsbouw

Scheepsbouw in Nederland

Omzet: 3,5 miljard euro (Export: 1,6 miljard euro)
9300 banen
Gespecialiseerd in complexe schepen
Branchevereniging: nNetherlands Maritime Technology

De Nederlandse scheepsbouw is gespecialiseerd in complexe offshore- en baggerschepen en innovatieve algemene ladingschepen voor de kustvaart. De bouw van de grootste schepen, en doorgaans vrij eenvoudige schepen, is bijna volledig verplaatst naar het verre oosten. Daarnaast is er in de sector sprake van een hoge mate van internationalisering, wat in de praktijk inhoudt dat grote werven complexe schepen in Nederland bouwen en series en/of de casco's in lage lonen landen laten bouwen.

 

Derde verlies op rij maar verdubbeling orderboek Damen

maandag 3 mei 2021

Dankzij de verdubbeling van de orderportefeuille heeft Damen Shipyards goede vooruitzichten op de langere termijn. De korte termijn bezorgt de scheepsbouwer heel wat hoofdbrekens. Door de impact van de Covid-19 pandemie, eenmalige kosten voor contractbeëindigingen en andere afwaarderingen sloot Damen 2020 af met een negatief resultaat van 161,5 miljoen euro, het derde verliesjaar op rij. Het eerste kwartaal van 2021 eindigde wel met zwarte cijfers.

Tien tips maritieme maakindustrie voor komend kabinet

vrijdag 30 april 2021

Er is Netherlands Maritime Technology (NMT) veel aan gelegen om de Nederlandse scheepsbouwsector te versterken en te behouden. Met name door staatsteun in concurrerende landen verliest Nederland de strijd momenteel. De komende weken komt de formatie van het nieuwe kabinet in een volgende fase. Daarom komt NMT met 'tien suggesties van de maritieme maakindustrie voor de formatietafel'.

Concordia Damen bouwt riviercruiseschip voor A-ROSA

vrijdag 30 april 2021

Concordia Damen heeft de bouw van de romp voltooid van riviercruiseschip 'E-Motion'. Het schip wordt volgend voorjaar toegevoegd aan de vloot van A-ROSA Flussschiff uit Rostock. Voor de volgende fase van de bouw wordt de romp met het heavy-lift schip Yacht Express vervoerd naar Damen Shipyards Gorinchem, waar de afbouw van de E-Motion plaatsvindt.

Noren verbolgen over keuze voor Holland Shipyards

woensdag 21 april 2021

Holland Shipyards Group is apetrots op het binnenhalen van de opdracht voor de bouw van een nieuwe coastal research vessel voor Havforskningsinstituttet, het Noorse instituut voor maritiem onderzoek. Branchevereniging Norske Skipsverft, het Noorse NMT, is not amused over het gebruik van de 'crisispakketsubsidie'. Bjørnar Moxnes, fractieleider van de socialistische Rødt-partij in het Noorse parlement, vraagt de regering om de regels voor subsidietoekenning te veranderen zodat er meer banen in Noorwegen blijven.

VOC Amsterdam terug bij Scheepvaartmuseum

vrijdag 16 april 2021

Na uitgebreide onderhoudswerkzaamheden op de werven van Damen is VOC schip ‘Amsterdam’ teruggekeerd naar het Scheepvaartmuseum.De iconische replica van het 18de eeuwse Nederlandse Oost-Indische schip bezocht Damen Shiprepair Amsterdam en Damen Oranjewerf in het kader van een tienjarig onderhoudsproject.

Vertom bouwt aan duurzame vloot

maandag 12 april 2021

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Deze maand: Vertom Groep, al 45 jaar experts in maritieme dienstverlening. Actief in breed palet aan maritieme diensten: (tanker)bevrachting, agenturen, maritieme en industriële cleaning, technisch management, crewing, en een lijndienst naar het Caribisch gebied. Vertom heeft ambities en nieuws: ze gaan bouwen.

Britse schepen welkom voor onderhoud in Nederland

vrijdag 9 april 2021

Vissersschepen uit Groot-Brittannië mogen voor onderhoud toch weer gebruik maken van meer scheepswerven in Nederland. Na een succesvolle lobby van Metaalunie en VNO-NCW samen met onder meer NMT en VisNed heeft het ministerie van LNV hierover nieuwe afspraken gemaakt met de Europese Commissie.

Twintig maritieme technici IHC tijdelijk naar DMO

dinsdag 6 april 2021

Vanwege de Covid-19 pandemie heeft Royal IHC overcapaciteit op verschillende afdelingen. Twintig technische IHC-medewerkers gaan tijdelijk in dienst bij de afdeling Maritieme Systemen (AMS) van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het gaat om de eerste uitwisseling tussen Defensie en een commerciële partij in het kader van de Maritime Capacity Alliance.

Partners Maritiem Nederland