Pioneering Spirit | Maritiem Nederland
Pioneering Spirit
De Pioneering Spirit op de afbouwlocatie in de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte.

De 'Pioneering Spirit' van de Nederlands-Zwitserse offshore specialist Allseas is het grootste schip ter wereld. Allseas ontwierp het schip om oude offshore olie- en gasplatforms op met name de Noordzee te ontmantelen. Ook kan Allseas het 2,4 miljard euro kostende schip inzetten om op grote dieptes zeer efficiënt pijpleidingen te leggen.

Oliemaatschappijen zijn verplicht om olie- en gasplatforms die aan het einde van hun levenscyclus zijn op te ruimen, de putten veilig te dichten en zoveel mogelijk materiaal op het platform te recyclen. Momenteel gaat er zo’n 600 miljoen euro per jaar om in deze decommissioning markt, richting 2040 zal dat naar verwachting toenemen tot meer dan 2 miljard euro per jaar.

Offshore bedrijven ontmantelen offshore platforms momenteel door de constructies in voor traditionele kraanschepen handelbare delen te snijden, om deze vervolgens op pontons te tillen en naar recycling locaties af te voeren. Bedrijven als Heerema Marine Contractors (met kraanschepen tot 14.000 ton en met een kraanschip van 18.000 ton in aanbouw) en Seaway Heavy Lifting (met kraanschepen tot 5.000 ton) zijn actief in deze markt. Echter, door het vaak slechte weer op de Noordzee zijn het aantal dagen waarop je dit soort tijdrovende en zware hijsklussen kunt uitvoeren beperkt.

48.000 ton hefvermogen

Als alles volgens Allseas topman en eigenaar Edward Heerema zijn plannen verloopt, moet de Pioneering Spirit een echte gamechanger worden. De enorme catamaran (382 x 124 m) heeft aan de voorzijde tussen de twee rompen een opening van 55 x 122 meter, waardoor het schip als het ware ‘om een platform heen kan liggen’. Via een liftsysteem met dwarsbalken die onder het platform schuift en deze vastgrijpt, kan het schip in één keer een 48.000 ton wegende constructie van haar fundering liften en naar de kust brengen. Ter vergelijking: het grootste conventionele kraanschip dat nu in aanbouw is kan 18.000 ton tillen.

Jackets van 25.000 ton

Om de stalen constructies waar de platforms op staan (jackets) te verwijderen rust Allseas de Pioneering Spirit uit met een jacket lift systeem: een kraan die naar voren kantelt, het jacket van maximaal 25.000 ton recht omhoog takelt, waarna het gehele systeem achterover kantelt en het jacket horizontaal aan dek komt te liggen.

Eerdere innovaties Allseas

Van verschillende kanten rijst de vraag of Allseas deze mega-investering in een volledig nieuw concept terug zal kunnen verdienen. Die vraag is bij twee andere baanbrekende innovaties afkomstig van dit bedrijf eerder gesteld. Zo was Allseas eind jaren tachtig het eerste bedrijf dat pijpen legde op dynamische positionering (DP). Voorheen werd het installatieschip op een ankerspread gelegd om bij het installeren van pijpen op de zeebodem op de juiste plek te blijven waarna ankerlieren het schip dan langzaam kunnen verplaatsen. De 'Lorelay' van Allseas is het eerste schip dat via roerpropellers en boegschroeven op positie kon blijven of langzaam het tracé van de te leggen pijpen af kon varen, terwijl de te leggen pijpleiding aan de achterzijde het schip verliet. Niemand had verwacht dat je pijpen kon leggen op DP, maar nu is het de standaard in de industrie.

Niemand had verwacht dat je pijpen kon leggen op DP, maar nu is het de standaard in de industrie

De Allseas schepen leggen pijpen via het zogenaamde S-lay principe. Daarbij verlaten de zojuist aan elkaar gelaste pijpsegmenten het schip horizontaal via een stinger achter op het achterschip. In diep water was het echter gebruikelijk om de pijpleidingen via het J-lay principe te installeren. De pijpsegmenten worden dan verticaal in een toren gehangen, worden ook in die positie gelast en verlaten verticaal via een moonpool (opening in het midden van het schip) het schip. De te installeren pijpleiding hangt in een J-vorm onder het schip. Bij S-lay maakt de pijpleiding twee krommingen en hangt een groter en zwaarder stuk pijpleiding volledig op de stinger aan de achterzijde van het schip. Ook de vraagtekens die men bij deze wijze van installeren zette, bleken totaal ongegrond. Allseas is bijzonder efficiënt in het leggen van pijpleidingen op grote dieptes, onder andere omdat de lasstraten en andere werkstations efficiënt uitgelegd kunnen worden wanneer de pijpleiding het schip horizontaal verlaat.

Eerste klussen

Eerdere baanbrekende innovaties die ontsproten zijn uit het brein van Edward Heerema bleken tegen de verwachting in bijzonder succesvol. Het uur van de waarheid breekt nu aan voor de Pioneering Spirit. Deze zomer wordt het hefsysteem voor de platforms offshore getest. Het schip staat al geboekt voor de eerste klussen.

Voor de Pioneering Spirit ligt een miljardenmarkt te wachten

woensdag 7 januari 2015

Nadat Allseas in de jaren tachtig als eerste pijpen legde op dynamische positionering en later de grootste pijpenlegger ter wereld succesvol in de vaart nam, is het nu tijd voor het volgende baanbrekende schip: de 'Pioneering Spirit'. Qua afmetingen het grootste schip ter wereld.

‘Pieter Schelte’ komt naar Rotterdam

woensdag 16 juli 2014

De Pieter Schelte, het grootste schip ter wereld, wordt in de Rotterdamse haven afgemonteerd.  Eigenaar en ontwerper Allseas en Havenbedrijf Rotterdam hebben daartoe een overeenkomst gesloten. Het is de bedoeling dat ‘Pieter Schelte’ begin 2015 in Rotterdam arriveert.

‘Grootste schip ter wereld komt eraan’

dinsdag 13 maart 2012

Allseas startte in 1984 met een stuk of twaalf technici, kocht een schip en bouwde dit om tot het eerste constructieschip dat pijpen legt op dynamische positionering. Inmiddels heeft het bedrijf 2500 werknemers wereldwijd, en laat het voor 1,3 miljard euro het grootste schip ter wereld bouwen: de ‘Pieter Schelte’. Een interview met oprichter en eigenaar Edward Heerema.

Partners Maritiem Nederland