Offshore Wind | Maritiem Nederland
Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Shell stapt in drijvend windpark

dinsdag 2 februari 2021

Shell heeft 51 procent van de aandelen gekocht van een drijvend windpark dat in 2028 voor de Ierse kust moet zijn verrezen. Het Emerald Floating Wind Project krijgt in de Keltische Zee in eerste instantie een vermogen van 300 MW en zal mogelijk worden uitgebreid tot 1 GW. Shell koopt de aandelen van ontwikkelaar Simply Blue, die gespecialiseerd is in drijvende windparken.

Goed jaar Groningen Seaports ondanks lagere overslag

vrijdag 15 januari 2021

In het jaar van de corona- en stikstofcrisis heeft Groningen Seaports uitstekende resultaten behaald als het gaat om terreinuitgifte aan bedrijven. Mede door een totale gronduitgifte van bijna 100 hectare beleefde het havenbedrijf, met een omzet van 72 miljoen euro en een winstprognose van 17 miljoen euro (voor belasting), financieel een goed jaar.

Van Oord legt fundaties en kabels voor windpark Sofia

donderdag 10 december 2020

RWE heeft Van Oord geselecteerd als preferred supplier voor de engineering, inkoop, bouw en installatie (EPCI) van de monopile fundaties en verbindingskabels voor het offshore windpark Sofia. Met een opgesteld vermogen van 1,4 GW is het windpark op de Doggersbank midden op de Noordzee een van ’s werelds grootste offshore windprojecten.

Aeolus voltooit installatie turbines Borssele 3 en 4

maandag 30 november 2020

Offshore installatieschip Aeolus van Van Oord heeft de installatie voltooid van alle 77 door MHI Vestas geleverde turbines (V164-9,5 MW) voor windpark Borssele 3 en 4. Na de ingebruikname van de turbines kan het windpark zijn volle capaciteit (734,5 MW) gaan leveren.

Nederland kijkt voor gastoekomst naar Noordzee

donderdag 19 november 2020

‘Veel mensen denken dat je de energietransitie helpt door de Nederlandse gasproductie te onderdrukken,’ zegt energieconsulent Jilles van den Beukel tijdens de editie ‘Nederland Gasland’ van de Energeia Energy Tour. ‘Maar de klimaatemissies van geïmporteerd gas liggen een derde hoger. Het vervangen van Nederlands gas door Russisch gas doet alle klimaatwinst door extra wind en zon teniet. Dat is verschrikkelijk jammer.’

ReefSystems installeert kunstmatige riffen

vrijdag 6 november 2020

ReefSystems, een Amsterdamse startup gevestigd in Prodock, heeft een kunstmatig rif geplaatst in IJmuiden en bij het Marineterrein in Amsterdam. Met deze riffen wordt een nieuwe leefomgeving gecreëerd voor vissen, schaal- en schelpdieren en planten, zodat de populaties kunnen groeien en lokale ecosystemen kunnen herstellen.

Groen licht voor Van Oord en Saare Wind Energy Estland

dinsdag 20 oktober 2020

Van Oord neemt een aandeel in Saare Wind Energy in Estland. Saare Wind Energy werkt momenteel aan de ontwikkeling van het Saaremaa offshore windpark ten zuidwesten van het Estse eiland Saaremaa. Hier is ruimte voor een windpark met een opgesteld vermogen van 1000 MW.

Onderhoudsarme buisfundering

dinsdag 13 oktober 2020

Het Nederlandse bedrijf C1 Connections heeft een onderhoudsarme verbinding ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het verbinden van stalen buiselementen funderingen met de Transition Pieces of rechtstreeks met de torendelen van windmolens. De verbinding, de C1 Wedge Connection, dient als goedkoper, sneller en veiliger alternatief voor de gangbare boutverbindingen.

Partners Maritiem Nederland