Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Het maritieme regeerakkoord

maandag 29 mei 2017

Welke maritieme onderwerpen moeten we terugvinden in het regeerakkoord? Wij nemen de vrijheid om de maritieme paragraaf alvast te schrijven, zodat politici zich druk kunnen maken om partijpolitiek en meer complexe zaken als de zorg, immigratie en pensioenen.

Altijd baanbrekend in de waterbouw

dinsdag 9 mei 2017

Drie van de vier grote baggerbedrijven in Noordwest-Europa moeten toch bekennen dat ze één van die vier bedrijven voor zich moeten dulden als het gaat om een groot nieuwbouwprogramma van schepen die uitgerust zijn met LNG-motoren. “Je kunt geen windparken bouwen zonder er alles aan te doen om je eigen emissies te reduceren.”

Windpark-pionier Gemini geopend

vrijdag 16 juni 2017

Op tijd, binnen budget en zonder ongelukken. Bouwers en investeerders waren trots tijdens de officiële opening van het Gemini windpark op 8 mei. Volgens velen markeert Gemini een keerpunt in de ontwikkeling van offshore wind. Het windpark is bovendien goed voor de werkgelegenheid en levert nieuwe kansen voor de arbeidsmarkt op.

‘De focus ligt op vakbekwaamheid’

donderdag 15 juni 2017

Om Nederland aan de klimaatdoelstellingen te laten voldoen, verrijzen steeds meer offshore windmolenparken op zee. Begin mei werd al het grootste offshore windmolenpark van Nederland geopend en de komende jaren worden nog vijf parken gebouwd. Maar de windmolens in die parken moeten wel worden onderhouden en zo nodig gerepareerd. En daar is goed opgeleid technisch personeel voor nodig.

Waar liggen de limieten in offshore wind?

woensdag 2 augustus 2017

Bij Van Oord staan ze er zelf ook van te kijken. De ontwikkelingen in offshore windenergie gaan zo snel dat plannen, schepen en kranen al na een paar jaar herzien en geüpgraded moeten worden. De experts van Van Oord vragen zich af waar de grenzen liggen.

Havenbedrijf Rotterdam stort zich op de offshore

dinsdag 22 augustus 2017

Met de Wereldhavendagen in zicht, van 1 tot en met 3 september, bezochten we Havenbedrijf Rotterdam alvast. Maasvlakte 2 was van origine bestemd voor overslag van vooral containers, maar door de bouw van vele offshore windparken op de Noordzee, wacht de haven een andere toekomst.

Dong Energy is en wil marktleider in wind op zee blijven

dinsdag 26 september 2017

Het Deense energiebedrijf is vastbesloten om marktleider te blijven in wind op zee. “Wij willen in 2020 6500 Megawatt aan vermogen in wind op zee hebben. En ook daarna willen we elk jaar in de orde van 1000 Megawatt aan vermogen extra plaatsen”, zegt Jasper Vis (45), sinds april 2016 directeur van Dong Energy Netherlands.

Zeewier groeit uit tot nieuwe sector in de offshore

woensdag 31 januari 2018

Wie denkt dat we de Noordzee ten volle benutten, moet zich eens verdiepen in zeewier. Op zee is er voldoende ruimte om dit te kweken, bijvoorbeeld in windparken. De eerste proeven zijn succesvol en bieden perspectief op grootschalige kweek van zeewier.

Eerste MET Event is een groot succes

vrijdag 16 maart 2018

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Deze vragen stonden centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event op 15 maart.

Sneller en efficiënter kabels leggen

woensdag 8 augustus 2018

Met een kabelcapaciteit van meer dan 10.000 ton, een geavanceerd kabellegsysteem, ‘dual fuel’-motoren en een DP3-systeem is de ‘Living Stone’ een innovatief schip. De kabellegger is zojuist begonnen aan zijn eerste klus.

Partners Maritiem Nederland