Offshore Wind | Maritiem Nederland
Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Van Oord bouwt mega-schip voor 20 MW turbines

maandag 4 oktober 2021

Van Oord laat een nieuw offshore installatieschip bouwen om zijn marktpositie in offshore wind te verstevigen. Het jack-up schip vaart op methanol en kan met een kleinere CO2-footprint tot wel 20 MW windmolens op zee installeren. De investering past in de toenemende vraag wereldwijd naar offshore windparken. Het schip komt in 2024 op de markt.

Schip vol accu’s in plaats van kabel naar windpark

maandag 6 september 2021

Het Japanse bedrijf Power X hoopt de elektriciteit van windparken op zee op een opmerkelijke manier aan land te krijgen: met een schip vol batterijen. In 2025 hoopt het zijn eerste Power ARK 100 af te hebben. Een 100,5 m lange en 21,9 m brede trimaran (2200 DWT) met daarop 100 accu’s, die samen 222 MWh kunnen opslaan. Het schip moet 300 km kunnen varen op elektriciteit en eventueel deels op biodiesel.

Van Nieuwenhuizen gaat energietransitie begeleiden

dinsdag 31 augustus 2021

Cora van Nieuwenhuizen stopt per 31 augustus als minister van Infrastructuur & Waterstaat. Vanuit haar nieuwe functie als voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland gaat zij de "komende essentiële fase in de energietransitie begeleiden". Staatssecretaris Barbara Visser is haar opvolger als minister van IenW.

Orderboek Boskalis bereikt nieuwe recordstand

dinsdag 24 augustus 2021

Het orderboek van Boskalis bereikte in het eerste halfjaar van 2021 een nieuwe recordhoogte van 5,53 miljard euro. De grootste toename in de portefeuille vond plaats bij Dredging & Inland Infra, binnen Europa. Zo is onder meer in Nederland het project de Meanderende Maas aangenomen en zijn in het Verenigd Koninkrijk en België omvangrijke infrastructuurprojecten verworven. Met de werken in portefeuille ligt er een zeer solide basis voor 2021 en de komende jaren.

Hijskabel Hendrik Veder voorkomt 148 ton CO2-uitstoot

dinsdag 24 augustus 2021

Hendrik Veder Group heeft een hijskabel verhuurd aan Saipem voor het Seagreen Wind Energy project in Schotland. Dit windmolenpark zal genoeg stroom opwekken voor twee-derde van de Schotse huishoudens. Door dit hijsmiddel (van ca. 80 ton staal) opnieuw te gebruiken en niet opnieuw te laten produceren, voorkomt Saipem zo’n 148 ton aan CO2-uitstoot bij de bouw van het windmolenpark.

Installatieschip Taillevent in de verkoop

maandag 16 augustus 2021

Nu de volgende generatie offshore windmolenparken aan de deur klopt, verkoopt Jan De Nul Group zijn jack-up installatieschip Taillevent. De verkoop omvat alleen het schip, de bemanning wordt op andere Jan De Nul-schepen ingezet.

Van Oord bouwt nieuw offshore windpark in Oostzee

vrijdag 23 juli 2021

In opdracht van het Spaanse energiebedrijf Iberdrola gaat Van oord voor het offshore windpark Baltic Eagle in de Oostzee bouwen. Naast het transport en de installatie van de fundaties verzorgt Van Oord ook de levering, het transport en de installatie van verbindingskabels. Met een opgesteld vermogen van 476 MW gaat Baltic Eagle hernieuwbare energie leveren voor 475.000 huishoudens. Het windpark moet eind 2024 volledig in bedrijf zijn.

Derde contract Jan De Nul voor Dogger Bank windpark

maandag 12 juli 2021

En dat is drie. Voor Dogger Bank Wind Farm haalde Jan De Nul ook het derde en laatste contract voor het transport en de installatie van windturbines voor het grootste offshore windpark ter wereld binnen. Dogger Bank C ligt op 200 km buiten de kust van Yorkshire en telt 87 turbines GE Haliade-X turbines van 14 GW. Samen met pakket A en B staat het totaal aantal te installeren turbines op 277.

Partners Maritiem Nederland