Offshore Wind | Maritiem Nederland
Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Van Oord klaar met installeren kabels Borssele I & II

maandag 13 juli 2020

In opdracht van Ørsted heeft Van Oord's kabellegger 'Nexus' de 94 verbindingskabels voor de turbines van offshore windpark Borssele I & II geïnstalleerd. Volgende maand verwacht de maritieme aannemer ook het ingraven van de kabels te kunnen afronden met trencher 'Dig-It'.

Boskalis prepareert zeebed voor windpark Fécamp

dinsdag 2 juni 2020

Samen met Bouygues Travaux Publics (Bouygues) en Saipem heeft Boskalis het contract verworven voor het ontwerp, de bouw en de installatie van 71 betonnen Gravity-Based Structures (GBS) die als fundering dienen voor de turbines van het offshore windpark voor de kust van Fécamp (Normandië).

Shell bouwt groene waterstoffabriek in Rotterdam

vrijdag 8 mei 2020

Shell is van plan om op de Tweede Maasvlakte groene waterstof te gaan produceren met behulp van groene stroom uit windenergie. Deze windenergie komt bij voorkeur van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). Via een nieuwe pijpleiding gaat de waterstof van de Tweede Maasvlakte naar de raffinaderij in Pernis. Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam willen deze pijpleiding gezamenlijk aanleggen.

Van Oord plaatst eerste onderwater Slip Joint fundatie

dinsdag 28 april 2020

Op 25 april heeft Van Oord voor de eerste keer ter wereld een onderwater Slip Joint fundatie geïnstalleerd voor een offshore-windturbine op volledig commerciële basis. De maritieme aannemer ontwikkelde de Slip Joint fundatie in samenwerking met een aantal technologiepartners. Offshore installatieschip Aeolus plaatste de revolutionaire fundatie op het offshore 'innovatiekavel' Borssele V.

Sail out stopcontact op zee

dinsdag 7 april 2020

Op 30 maart vond de sail out plaats van de topside van het platform Borssele Beta. Borssele Beta is een groot ‘stopcontact’ voor de aansluiting van offshore windparken op het net. Het gaat daarbij om de windgebieden Borssele III en IV, voor de kust van Zeeland. De topside van 25 m hoog, 58 m lang en 32 m breed en een gewicht van 3.650 ton, werd met succes op het jacket geplaatst.

Windmolens op Tweede Maasvlakte draaien subsidieloos

vrijdag 27 maart 2020

Dankzij de overeenkomst voor de afname van 25 jaar groene stroom is het windpark op de zeewering van de Tweede Maasvlakte het eerste subsidieloze windpark op land. Door zijn ligging heeft het park een ideaal windklimaat voor het opwekken van windenergie. Rijkswaterstaat en Eneco gaan het windpark ontwikkelen en expoloiteren. In 2023 moet het in gebruik komen.

Partners Maritiem Nederland