Offshore Wind | Maritiem Nederland
Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Meer kracht minder slijtage

dinsdag 16 november 2021

Naarmate de windturbines in Europa groter worden – met bladen die binnenkort langer zijn dan een voetbalveld – is de grootste uitdaging om meer vermogen te leveren met minder slijtage. Door oppervlakte-erosie aan te pakken met een combinatie van verbeterde coatings en slimmere detectiemethoden, kunnen de bladen van windturbines langer dienst doen.

Verzin een naam voor wind op zee

maandag 15 november 2021

Op de Noordzee komen nieuwe windenergiegebieden. Omdat deze gebieden een naam nodig hebben, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een namenwedstrijd georganiseerd op initiatief van het ministerie van Economische Zaken en

Boskalis gaat kabels leggen in twee Duitse windparken

donderdag 11 november 2021

Boskalis heeft een contract verworven voor de installatie van de inter-arraykabels voor de offshore windparken Borkum Riffgrund 3 en Gode Wind 3. Het contract is door Ørsted toegekend en omvat het transport, de installatie en het begraven van in totaal 106 inter-array kabels.

Van Oord bouwt mega-schip voor 20 MW turbines

maandag 4 oktober 2021

Van Oord laat een nieuw offshore installatieschip bouwen om zijn marktpositie in offshore wind te verstevigen. Het jack-up schip vaart op methanol en kan met een kleinere CO2-footprint tot wel 20 MW windmolens op zee installeren. De investering past in de toenemende vraag wereldwijd naar offshore windparken. Het schip komt in 2024 op de markt.

Schip vol accu’s in plaats van kabel naar windpark

maandag 6 september 2021

Het Japanse bedrijf Power X hoopt de elektriciteit van windparken op zee op een opmerkelijke manier aan land te krijgen: met een schip vol batterijen. In 2025 hoopt het zijn eerste Power ARK 100 af te hebben. Een 100,5 m lange en 21,9 m brede trimaran (2200 DWT) met daarop 100 accu’s, die samen 222 MWh kunnen opslaan. Het schip moet 300 km kunnen varen op elektriciteit en eventueel deels op biodiesel.

Van Nieuwenhuizen gaat energietransitie begeleiden

dinsdag 31 augustus 2021

Cora van Nieuwenhuizen stopt per 31 augustus als minister van Infrastructuur & Waterstaat. Vanuit haar nieuwe functie als voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland gaat zij de "komende essentiële fase in de energietransitie begeleiden". Staatssecretaris Barbara Visser is haar opvolger als minister van IenW.

Orderboek Boskalis bereikt nieuwe recordstand

dinsdag 24 augustus 2021

Het orderboek van Boskalis bereikte in het eerste halfjaar van 2021 een nieuwe recordhoogte van 5,53 miljard euro. De grootste toename in de portefeuille vond plaats bij Dredging & Inland Infra, binnen Europa. Zo is onder meer in Nederland het project de Meanderende Maas aangenomen en zijn in het Verenigd Koninkrijk en België omvangrijke infrastructuurprojecten verworven. Met de werken in portefeuille ligt er een zeer solide basis voor 2021 en de komende jaren.

Hijskabel Hendrik Veder voorkomt 148 ton CO2-uitstoot

dinsdag 24 augustus 2021

Hendrik Veder Group heeft een hijskabel verhuurd aan Saipem voor het Seagreen Wind Energy project in Schotland. Dit windmolenpark zal genoeg stroom opwekken voor twee-derde van de Schotse huishoudens. Door dit hijsmiddel (van ca. 80 ton staal) opnieuw te gebruiken en niet opnieuw te laten produceren, voorkomt Saipem zo’n 148 ton aan CO2-uitstoot bij de bouw van het windmolenpark.

Installatieschip Taillevent in de verkoop

maandag 16 augustus 2021

Nu de volgende generatie offshore windmolenparken aan de deur klopt, verkoopt Jan De Nul Group zijn jack-up installatieschip Taillevent. De verkoop omvat alleen het schip, de bemanning wordt op andere Jan De Nul-schepen ingezet.

Partners Maritiem Nederland