Offshore Wind | Maritiem Nederland
Offshore Wind
Foto: Flying Focus

Nederland kijkt voor gastoekomst naar Noordzee

donderdag 19 november 2020

‘Veel mensen denken dat je de energietransitie helpt door de Nederlandse gasproductie te onderdrukken,’ zegt energieconsulent Jilles van den Beukel tijdens de editie ‘Nederland Gasland’ van de Energeia Energy Tour. ‘Maar de klimaatemissies van geïmporteerd gas liggen een derde hoger. Het vervangen van Nederlands gas door Russisch gas doet alle klimaatwinst door extra wind en zon teniet. Dat is verschrikkelijk jammer.’

ReefSystems installeert kunstmatige riffen

vrijdag 6 november 2020

ReefSystems, een Amsterdamse startup gevestigd in Prodock, heeft een kunstmatig rif geplaatst in IJmuiden en bij het Marineterrein in Amsterdam. Met deze riffen wordt een nieuwe leefomgeving gecreëerd voor vissen, schaal- en schelpdieren en planten, zodat de populaties kunnen groeien en lokale ecosystemen kunnen herstellen.

Groen licht voor Van Oord en Saare Wind Energy Estland

dinsdag 20 oktober 2020

Van Oord neemt een aandeel in Saare Wind Energy in Estland. Saare Wind Energy werkt momenteel aan de ontwikkeling van het Saaremaa offshore windpark ten zuidwesten van het Estse eiland Saaremaa. Hier is ruimte voor een windpark met een opgesteld vermogen van 1000 MW.

Onderhoudsarme buisfundering

dinsdag 13 oktober 2020

Het Nederlandse bedrijf C1 Connections heeft een onderhoudsarme verbinding ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het verbinden van stalen buiselementen funderingen met de Transition Pieces of rechtstreeks met de torendelen van windmolens. De verbinding, de C1 Wedge Connection, dient als goedkoper, sneller en veiliger alternatief voor de gangbare boutverbindingen.

Onderzoek naar ontwikkeling oesterriffen in windpark

dinsdag 13 oktober 2020

Op de innovatiekavel Borssele V, een windpark 20 km uit de Nederlandse kust, doet Van Oord onderzoek naar de ontwikkeling van oesterriffen op offshore locaties. Het onderzoeksprogramma Ecoscour moet leiden tot het herstel van de Europese platte oester.

ABN Amro ziet animo voor Poseidon-leningen toenemen

maandag 12 oktober 2020

Sinds de zomer van 2019 omarmt ABN Amro de Poseidon Principles voor scheepsfinanciering. Sindsdien is er veel belangstelling van bedrijven voor zogeheten 'sustainability linked loans'. Sowieso ziet de bank de interesse in duurzame financieringen onder haar grootzakelijke klanten in Europa toenemen. Steeds meer grote bedrijven halen zelf groen geld op, of trekken financiering aan bij de bank aan voor duurzame projecten.

Jan De Nul installeert eerste turbine windpark Taiwan

donderdag 17 september 2020

Het offshore installatieschip Taillevent van Jan De Nul Group heeft de eerste turbine voor het Taiwanese windmolenpark van Taiwan Power Company op zee geïnstalleerd. De bouw van het windpark vindt plaats in een regio waar tyfoons heel frequent voorkomen. Hitachi ontwierp hiervoor een windbestendige windturbine.

‘Begrens de grootte van windturbines’

dinsdag 15 september 2020

Offshore wind concurreert inmiddels met fossiele vormen van energieopwekking. Het is tijd om een volgende stap te zetten in de manier waarop we offshore windparken willen bouwen. Van minimale kosten naar minimale CO2-uitstoot.

Van Oord klaar met installeren monopiles Kriegers Flak

donderdag 3 september 2020

Eind augustus heeft Van Oord's hefschip Svanen de laatste fundatie geïnstalleerd voor het Deense offshore windpark Kriegers Flak in de Oostzee. In totaal zijn 72 monopiles vanuit het Duitse Rostock drijvend naar de projectlocatie gebracht. De transitiestukken werden per schip vanuit het Deense Aalborg aangevoerd.

Eerste opdracht voor jack-up installatieschip Voltaire

maandag 10 augustus 2020

Het transport en de installatie van de windturbines in de eerste twee fases van Dogger Bank Wind Farm wordt de eerste opdracht voor de Voltaire, 's werelds grootste offshore jack-up installatieschip van Jan De Nul Group. Met een opgesteld vermogen van 3,6 GW is Dogger Bank na oplevering het grootste windpark ter wereld. De GE Haliade-X turbines van 12 MW met een rotordiameter van 220 m behoren tot de krachtigste in de markt.

Partners Maritiem Nederland