Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Royal IHC neemt KCI over van Oceanteam

woensdag 3 januari 2018

Royal IHC neemt het Nederlandse engineering en consultancy bedrijf 'KCI the engineers' over van Oceanteam, de Nederlands-Noorse offshore serviceprovider. KCI blijft een zelfstandig bedrijfsonderdeel en een onafhankelijk merk binnen IHC. 

Visserij in de tang van offshore wind en zandwinning

donderdag 21 december 2017

Onder Noordzeevissers heerst onrust over het ruimtebeslag op zee. Op hun beste visgronden verrijzen windparken waar niet gevist mag worden. Zeereservaat Doggersbank sluit voor de visserij, maar krijgt wel een batterijeiland, en mogelijk windmolens. Ook is er volop onbegrip over grootschalige zandwinning in Vibeg-gebieden, waar visserij juist geweerd wordt. Vissers zijn het meten met twee maten zat. Koepelorganisaties eisen inclusiviteit.

Harkand verkoopt twee DSV-schepen aan Boskalis

dinsdag 28 november 2017

Boskalis neemt Diving Support Vessel 'Atlantis' over van Harkand en neemt een optie op koop van het zusterschip 'Da Vinci'. Met de twee grote DSV-schepen versterkt de maritieme dienstverlener haar positie in subsea services.

Consortium onderzoekt drijvende zonneparken

woensdag 22 november 2017

In de Slufter op de Maasvlakte testen vier bedrijven hun modellen voor drijvende zonneparken. Het doel is om op grote schaal dit soort parken te realiseren op relatief rustig water. Maar er zijn ook plannen voor ruiger water, zoals het IJsselmeer en de Noordzee.

Allseas broedt op grotere variant van Pioneering Spirit

woensdag 8 november 2017

Allseas laat zich niet afschrikken door de langdurige en diepe crisis in de offshore-industrie. Het bedrijf werkt aan een nog grotere variant van megaschip Pioneering Spirit. De Amazing Grace, zoals het schip gaat heten, moet 72.000 ton kunnen heffen. Als het meezit kan de bouw over drie tot vier jaar beginnen. 

Reorganisatie Heerema Marine Contractors kost 250 banen

dinsdag 24 oktober 2017

De aanhoudende lage olieprijs, de historisch lage investeringen in de olie- en gasindustrie en de daaruit voortvloeiende moeilijke marktcondities nopen Heerema Marine Contractors (HMC) tot een reorganisatie. Wereldwijd vervallen 250 banen bij de maritieme dienstverlener.

Partners Maritiem Nederland