Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Walk to Work schip Kasteelborg in gebruik

vrijdag 9 maart 2018

Consortium NAM en Shell UK heeft de 'Kasteelborg' in gebruik genomen. Het schip van Wagenborg Offshore is op de werf van Koninklijke Niestern Sander in twaalf weken omgebouwd van standaard offshore bevoorradingsschip tot een gespecialiseerd walk-to-work-vessel.

Boskalis ziet orderboek met 20 procent toenemen

donderdag 8 maart 2018

Op het eerste gezicht heeft bagger- en offshoreconcern Boskalis weinig te klagen over 2017. Terwijl 2016 zwaar verlieslatend was, boekte Boskalis vorig jaar een nettowinst van 150 miljoen euro. Het orderboek nam toe van 2,9 miljard euro (2016) tot bijna 3,5 miljard euro. Toch werden deze jaarcijfers afgestraft door de beleggers.

Tweede fundering Kriegers Flak geïnstalleerd

maandag 26 februari 2018

Enkele dagen na de installatie van de eerste Gravity Based Foundation (GBF) heeft Jan De Nul Group de tweede en nog zwaardere GBF voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd. Dankzij het gunstige weer verliep de installatie van dit 'meesterwerk' van 10.000 ton volgens planning.

Consortium bouwt eerste drijvende zonnefarm op zee

woensdag 7 februari 2018

Zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen werken de komende drie jaar aan de ontwikkeling, bouw en operatie van de eerste drijvende zonnecentrale op zee ter wereld. Met financiële steun van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bouwt het consortium een drijvende centrale die schone energie op kan wekken middels zonnepanelen op zee.

Pieter van Oord, Rotterdams Havenman 2017

dinsdag 6 februari 2018

“Ik onderschat ze niet”, zegt Pieter Van Oord, CEO van de Rotterdamse waterbouwer Van Oord, over de Chinese concurrentie op de internationale baggermarkt. Maar hij zegt zich geen zorgen te maken dat we ze niet aan kunnen. “Want dat kunnen we.” Het businessmodel van de Chinezen is volgens hem nog steeds gebaseerd op lage loonkosten en daar komt volgens hem langzaamaan een einde aan. “Ook hun arbeidskosten gaan stijgen en dan gaat het uiteindelijk om wie de beste technologie heeft en die hebben wij.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland