Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Offshore Energy gaat door, deels in digitale vorm

woensdag 16 september 2020

Nadat de afgelasting van de beurs Maritime Industry die van 13 t/m 15 oktober zou plaatsvinden, maakt Navingo bekend dat Offshore Energy en het Career Event op 27 en 28 oktober doorgaan in aangepaste vorm. De aangepaste opzet is 'coronaproof' volgens de organisator en bestaat uit een combinatie van een virtuele omgeving én activiteiten in RAI Amsterdam.

Oester- en mosselkweek in Belgische windparken op zee

dinsdag 15 september 2020

De kweek van zeewier en schelpdieren in de Belgische Noordzee is op biologisch vlak haalbaar, zo blijkt uit onderzoek van de UGent, ILVO en een aantal Belgische bedrijven. De economische haalbaarheid hangt af van het oplossen van technische uitdagingen. Na twee jaar van experimenteren en onderzoek zijn de resultaten beschikbaar van onderzoeksprojecten naar aquacultuur op twee locaties: dichtbij de kust van Nieuwpoort (oesters, zeewier en sint-jacobsschelpen) en in de Belgische windparken op zee (mosselen).

Bijzondere projecten Boskalis in Schotland en Turkije

woensdag 2 september 2020

Boskalis heeft twee bijzondere projecten aangenomen. Het eerste project omvat het transport en de installatie van vijf drijvende windturbines voor het Kincardine windpark voor de kust van Aberdeen in Schotland. In Turkije gaat de maritieme aannemer enkele brugsecties installeren van ’s werelds langste hangbrug, de Çanakkale 1915-brug in Turkije.

Van Oord legt zeekabel onder de Maasgeul

dinsdag 1 september 2020

Op 31 augustus heeft Van Oord de eerste zeekabel aangelegd voor windpark ‘Net op zee Hollandse Kust’ van TenneT. Voor het installeren van de kabel vijf meter onder de bodem van de Maasmond maakte de waterbouwer gebruik van de op afstand bestuurbare onderwatergraafmachine ‘Deep Dig It’ .

NG Shipyards bouwt energiezuinig schip voor Coastwise

vrijdag 28 augustus 2020

Op 27 augustus zijn bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de handtekeningen gezet onder het contract voor een nieuw te bouwen energiezuinig en brandstofbesparend aluminium schip voor de offshore windindustrie, met een optie op nog drie. Het gaat om een bijzonder nieuw scheepstype dat de stabiliteit van een catamaran koppelt aan de snelheid en brandstofefficiency van een monohull.

Meer uptime gangway dankzij innovatie Bosch Rexroth

maandag 24 augustus 2020

Bosch Rexroth heeft een nieuwe autonome landingsoplossing ontwikkeld voor de beweging gecompenseerde gangways van Barge Master. Het nieuwe systeem zorgt voor een aanzienlijke verbetering van zowel de veiligheid als de prestaties en leidt bovendien tot een vermindering van de downtime.

Royal IHC wint contract FPSO-equipment Yinson

maandag 10 augustus 2020

De Maleisische FPSO-leverancier Yinson heeft Royal IHC een contract gegund voor de levering van een tandem mooring & offloadingsysteem en een riser pull-insysteem. IHC installeert de equipment op het Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) schip Anna Nery.

Jan De Nul installeert stroomkabel Kreta-Griekenland

maandag 22 juni 2020

In opdracht van de Griekse netneheerder ADMIE slaan Jan De Nul Group en Hellenic Cables de handen in elkaar om tussen Kreta en de Griekse regio Peloponnesos een onderzeese stroomkabel te leggen en nadien af te dekken. Met ruim 135 km is dit een van de langste onderzeese stroomkabels ter wereld.

Reorganisatie Van Oord kost 500 banen

dinsdag 16 juni 2020

Van Oord heeft last van de impact van de coronacrisis. Het maritieme concern voert een herstructurering door om de onderneming gezond te houden en de concurrentiepositie te versterken. Wereldwijd verliezen 500 werknemers hun baan. In Nederland worden 120 werknemers voorgedragen voor een collectief ontslag.

Partners Maritiem Nederland