Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Zonnepanelen en zeewier voor het eerst samen op zee

donderdag 3 december 2020

Voor het eerst zijn offshore solar & seaweed farms geïnstalleerd op de North Sea Farmers Test Site, 12 km uit de kust van Scheveningen. De offshore solar & seaweed farms maken gebruik van dezelfde ruimte op zee om zowel zonne-energie op te wekken als zeewier te kweken. Het project laat zien hoe we in de toekomst kunnen omgaan met de ruimte tussen de offshore windmolens voor de Nederlandse kust.

'De derde Maasvlakte ligt in een datacenter'

woensdag 25 november 2020

Dit najaar spraken Jan Spoelstra en Gerald Schut (TW) met Bas Janssen, directeur Deltalinqs. Dit keer iets minder over wetenschap en techniek, maar over economische activiteit in de Rotterdamse haven. "Innovatie gaat het snelst in crisistijd", zegt Janssen.

Airco op basis van zeewater

vrijdag 6 november 2020

Het IPCC verwacht dat de wereldwijde stroomvraag voor airconditioning zal toenemen van 300 TWh in 2000 naar 4.000 TWh in 2050 en 10.000 TWh in 2100. In 2070 dreigt de wereldwijde koelvraag groter te worden dan de warmtevraag. Volgens een onderzoek van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in vakblad Energy Efficiency kan Seawater Airconditioning (SWAC) uitkomst bieden op plaatsen waar je binnen enkele kilometers oceaanlagen tussen 700 en 2.000 m diepte met een temperatuur van 3 à 5°C hebt. Tropische eilanden bijvoorbeeld, waar bovendien de elektriciteit vaak duur is en wisselvallige productie van duurzame bronnen moeilijk via netkoppeling is op te lossen.

Aanleg Energiehaven IJmuiden begint met baggeren

woensdag 21 oktober 2020

In opdracht van Rijkswaterstaat verwijdert Van Oord baggerspecie uit het Averijhavendepot in IJmuiden. De Averijhaven is gebruikt als tijdelijk depot om vervuilde baggerspecie uit de regio IJmond op te slaan. Het baggerwerk is de opmaat voor de inrichting van een multifunctionele energie- en offshorehaven met een oppervlak van ruim 15 hectare.

Onderhoudsarme buisfundering

dinsdag 13 oktober 2020

Het Nederlandse bedrijf C1 Connections heeft een onderhoudsarme verbinding ontwikkeld dat kan worden gebruikt voor het verbinden van stalen buiselementen funderingen met de Transition Pieces of rechtstreeks met de torendelen van windmolens. De verbinding, de C1 Wedge Connection, dient als goedkoper, sneller en veiliger alternatief voor de gangbare boutverbindingen.

De Deep Dig-It graaft dieper

dinsdag 13 oktober 2020

Terwijl de vrachtschepen nietsvermoedend via de Maasmond naar de Rotterdamse haven varen, kruipt op ruim twintig meter diepte de Deep Dig-It over de bodem. Daar maakt de onderwatergraafmachine van Van Oord een sleuf van 5,5 meter diep om de exportkabels naar een nieuw windpark te leggen.

‘De hele industrie zou moeten saneren’

dinsdag 13 oktober 2020

Het gaat niet goed in de offshore olie- en gasindustrie, er is weinig activiteit en er zijn te veel support schepen beschikbaar. In de offshore wind gaat het beter, de komende jaren verrijzen veel nieuwe windparken op de Noordzee. Managing Director Niek Spiljard van Vroon Offshore Services Den Helder geeft een update over beide markten.

Energietransitie als ankerpunt in bange tijden

dinsdag 13 oktober 2020

De uitbraak van de Covid 19-pandemie heeft geleid tot een dramatische val van de olieprijs. Voor veel leden van de branchevereniging van toeleveranciers in de offshore energie industrie had dit grote gevolgen. Na een aantal lastige jaren krabbelde de sector begin dit jaar net weer een beetje overeind. Inmiddels zijn veel projecten geannuleerd of afgeschaald en schuiven bedrijven hun investeringsplannen op de lange baan. Wat de offshore sector ook niet helpt is dat ‘olie en gas’ uit de gratie zijn in Nederlandse politieke kringen. “We benadrukken nu vooral het woord ‘energietransitie’, omdat dit in het kort schetst waar onze leden mee bezig zijn”, zegt IRO-directeur Sander Vergroesen.

Vroon Offshore Services laat drie schepen ontmantelen

maandag 21 september 2020

Vroon Offshore Services (VOS) stoot drie platform supply vessels (PSV) af, met als doel de PSV-vloot 'op de juiste maat' te brengen. Door de neergang in de offshore olie- en gasmarkt en de aanhoudende negatieve vooruitzichten is er op korte termijn geen emplooi meer voor de schepen.

Partners Maritiem Nederland