Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Aegir maakt maidentrip

woensdag 6 februari 2013

Het diepwaterconstructieschip ‘Aegir’ van Heerema is begonnen aan zijn maidentrip. De eerste reis gaat van het Zuid-Koreaanse Okpo Bay via Xiamen, Singapore en Kaapstad naar Rotterdam.

'We zijn geen taxibedrijf!'

donderdag 31 januari 2013

De hoofdactiviteiten van offshorebedrijf Bluewater Energy Services bestaan uit FPSO’s en SPM-systemen. Deze woordraadsels vormen de miljoenenbusiness waar eigenaar Hugo Heerema met grote openheid over spreekt. In vijf prikkelende vragen geeft hij zijn visie op onder andere duurzaamheid en ondernemerschap om tegelijkertijd de taxi-mythe te ontzenuwen.

‘Soms staan we lijnrecht tegenover elkaar’

maandag 14 januari 2013

Civiel ingenieur Philip Scheers (40) is sinds 2008 engineering manager bij offshore aannemer Tideway. Een van zijn eerste uitdagingen was het waarmaken van een gewaagde belofte: stenen plaatsen ónder een olieplatform. “Wanneer je wilt innoveren, moet je iedereen meenemen.”

‘Grootste schip ter wereld komt eraan’

dinsdag 13 maart 2012

Allseas startte in 1984 met een stuk of twaalf technici, kocht een schip en bouwde dit om tot het eerste constructieschip dat pijpen legt op dynamische positionering. Inmiddels heeft het bedrijf 2500 werknemers wereldwijd, en laat het voor 1,3 miljard euro het grootste schip ter wereld bouwen: de ‘Pieter Schelte’. Een interview met oprichter en eigenaar Edward Heerema.

Partners Maritiem Nederland