Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Innovatief in een conservatieve sector

vrijdag 4 juli 2014

De offshore industrie staat niet bekend om haar innovatieve karakter, maar dat beeld is maar ten dele terecht, zegt Wouter van Dalen, R&D-manager van Seaway Heavy Lifting. Een jonge innovatiedeskundige met een achtergrond buiten de maritieme sector is misschien wel precies wat een bedrijf als SHL nodig heeft. “Ik heb bij TNO een heel goed beeld gekregen van hoe R&D eruit hoort te zien. Nu ben ik dat aan het toepassen in de maritieme wereld.”

‘Innovatie is de rode draad door mijn carrière’

dinsdag 1 juli 2014

Kees Willemse is vanaf het begin van zijn carrière betrokken geweest bij innovaties in de maritieme wereld. Nu probeert hij innovaties voor de offshore olie- en gaswinning te ontwikkelen en te verkopen. “Er staat niet voor niets zowel ‘director technology development’ als ‘director proposals’ (offertes) op mijn kaartje.”

Financiering Gemini windpark rond

donderdag 15 mei 2014

Van Oord gaat voor 1,3 miljard euro het Gemini offshore windpark bouwen. Onlangs kwam de financiering rond voor dit windpark, dat ruim driekwart miljoen huishoudens van stroom moet gaan voorzien.

Nieuwe generatie offshore windturbines drijft

woensdag 26 maart 2014

Net als in de olie- en gasindustrie zal ook de offshore windindustrie steeds diepere wateren opzoeken. Dat heeft gevolgen voor het ontwerp van de turbines. Op verschillende plekken in de wereld wordt gewerkt aan uiteenlopende drijvende ontwerpen.

Lopend naar je werk op zee

dinsdag 25 maart 2014

Voor onderhouds- en servicewerkzaamheden aan onbemande olie- en gasplatforms zonder helikopterdek, tuigt NAM ieder jaar een werkschip op om deze in de winter weer te ontmantelen. Maar nu is in Delfzijl de kiel van het Walk-to-Work schip gelegd waarmee het hele jaar gewerkt kan worden. Opdrachtgever NAM, reder Wagenborg en bouwer Niestern Sander vertellen.

'Als je je visie niet blijft uitdragen, wordt je zoek gespeeld'

vrijdag 21 maart 2014

Willem Heijliger (53) leidt sinds eind 2006 Fugro Marine Services, de interne rederij van bodemonderzoeker Fugro. Fugro Marine Services liet de afgelopen jaren vier gespecialiseerde survey schepen bouwen en streefde daarbij naar een hoge mate van standaardisatie. “Met inwater noise en bubble sweep hou je je als scheepsbouwer normaal gesproken niet bezig.”

Partners Maritiem Nederland