Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Van Oord viert 150-jarig bestaan met doop valpijpschip Bravenes

dinsdag 22 mei 2018

Aan de Wilhelminakade in Rotterdam is op tweede Pinksterdag de Bravenes van Van Oord onthuld. Het subsea rock installatieschip werd gedoopt de echtgenote van CEO Pieter van Oord. De doopceremonie was het startschot van een tweedaags evenement om het 150-jarig bestaan van de onderneming te vieren.

Kroonborg en Kasteelborg samen in actie

maandag 7 mei 2018

Eerder dit jaar kwam de Kasteelborg naast de Kroonborg in de vaart als tweede Walk-to-Work schip in de vloot van Wagenborg Offshore. Afgelopen weekend waren beide schepen voor het eerst samen aan het werk bij een offshore platform in het zuidelijk deel van de Noordzee.

Kraanschip Gulliver kan op reis

donderdag 26 april 2018

Royal IHC heeft het zelf aangedreven DP2 kraanschip Gulliver opgeleverd aan Scaldis, een joint venture van de Belgische maritieme aannemers DEME, Jan De Nul en Herbosch-Kiere.

Windmolen en fundatie in één stuk offshore

maandag 9 april 2018

Windmolens worden nu nog vaak in delen naar hun uiteindelijke bestemming op zee gebracht. En daar worden ze – soms onder moeilijke weersomstandigheden – in elkaar gezet. Ingenieur Jan Lanser van Marine Innovators heeft met zijn SUS-concept een manier bedacht om windmolens op de wal op te bouwen en deze inclusief fundatie in liggende positie offshore te brengen.

Walk to Work schip Kasteelborg in gebruik

vrijdag 9 maart 2018

Consortium NAM en Shell UK heeft de 'Kasteelborg' in gebruik genomen. Het schip van Wagenborg Offshore is op de werf van Koninklijke Niestern Sander in twaalf weken omgebouwd van standaard offshore bevoorradingsschip tot een gespecialiseerd walk-to-work-vessel.

Boskalis ziet orderboek met 20 procent toenemen

donderdag 8 maart 2018

Op het eerste gezicht heeft bagger- en offshoreconcern Boskalis weinig te klagen over 2017. Terwijl 2016 zwaar verlieslatend was, boekte Boskalis vorig jaar een nettowinst van 150 miljoen euro. Het orderboek nam toe van 2,9 miljard euro (2016) tot bijna 3,5 miljard euro. Toch werden deze jaarcijfers afgestraft door de beleggers.

Tweede fundering Kriegers Flak geïnstalleerd

maandag 26 februari 2018

Enkele dagen na de installatie van de eerste Gravity Based Foundation (GBF) heeft Jan De Nul Group de tweede en nog zwaardere GBF voor het offshore windpark Kriegers Flak in Denemarken geïnstalleerd. Dankzij het gunstige weer verliep de installatie van dit 'meesterwerk' van 10.000 ton volgens planning.

Partners Maritiem Nederland