Offshore
De Nederlandse Offshore-industrie
Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO
De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.
maandag 11 januari 2021
Vanaf 1 januari heeft de Kustwacht een nieuwe noodhulpsleper tot haar beschikking. Het schip ligt nabij offshore windpark Borssele om bij noodgevallen de scheepvaart te kunnen assisteren. Dit windenergiegebied ligt voor de kust van Zeeland en is nu het grootste Nederlandse windpark op zee. In het geval dat een schip zijn voortstuwing verliest en op een windmolen afdrijft, is het noodzakelijk dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse is om schade aan het schip en het windpark te voorkomen.
donderdag 7 januari 2021
In opdracht van TechnipFMC heeft Jumbo Offshore de eerste fase van de werkzaamheden aan het Karish-gasveld van Energean voor de kust van Israël afgerond. Jumbo's werk omvatte het transport en de installatie van 14 suction piles (onderdeel van een 14-punts FPSO-afmeersysteem), een koppelstuk en een 24 inch deepwater gas sales spool. Jumbo installeerde de componenten op een recorddiepte van 1.760 meter.
vrijdag 1 januari 2021
De bodems van de oceanen zijn bezaaid met scheepswrakken, eeuwenoude schatten, vliegtuigen en andere verloren voorwerpen. Sonar – apparatuur die weerkaatste geluidsgolven oppikt – biedt de beste manier om deze objecten op te sporen. Zo zette Fugro in maart 2014 zeer geavanceerde deep-tow sonar in om de Indische Oceaan af te speuren naar de Malaysia Airlines Flight 370. Het mocht niet baten, de overblijfselen van het verdwenen vliegtuig zijn nog steeds niet gevonden.
donderdag 10 december 2020
Jan De Nul Group heeft neemt het offshore constructie- en kabellegschip Connector over van Ocean Yield ASA. Met deze aankoop investeert de waterbouwer in zijn offshore installatiecapaciteit. Het schip wordt nog dit jaar overgedragen.
dinsdag 8 december 2020
Mangrovebossen vormen een goedkope, natuurlijke verdedigingslinie voor de noordkust van Java en de mensen die er wonen. Er verzamelt zich echter zoveel plastic afval in de mangroves dat de bomen er langzaamaan in stikken. Na jaren van veldwerk en experimenteren concludeert NIOZ-onderzoeker Celine van Bijsterveldt in Science of the Total Environment dat behoud van deze kustbescherming hand in hand moet gaan met de aanpak van het plastic zwerfvuil.
donderdag 3 december 2020
Voor het eerst zijn offshore solar & seaweed farms geïnstalleerd op de North Sea Farmers Test Site, 12 km uit de kust van Scheveningen. De offshore solar & seaweed farms maken gebruik van dezelfde ruimte op zee om zowel zonne-energie op te wekken als zeewier te kweken. Het project laat zien hoe we in de toekomst kunnen omgaan met de ruimte tussen de offshore windmolens voor de Nederlandse kust.
woensdag 25 november 2020
Dit najaar spraken Jan Spoelstra en Gerald Schut (TW) met Bas Janssen, directeur Deltalinqs. Dit keer iets minder over wetenschap en techniek, maar over economische activiteit in de Rotterdamse haven. "Innovatie gaat het snelst in crisistijd", zegt Janssen.
maandag 16 november 2020
Op 11 november legde Koninklijke Niestern Sander de kiel voor het eerste ijsbrekende walk-to-work schip met geringe diepgang ter wereld. Niestern Sander bouwt het schip voor een joint venture tussen Mercury Sakhalin en Pola.
vrijdag 6 november 2020
Het IPCC verwacht dat de wereldwijde stroomvraag voor airconditioning zal toenemen van 300 TWh in 2000 naar 4.000 TWh in 2050 en 10.000 TWh in 2100. In 2070 dreigt de wereldwijde koelvraag groter te worden dan de warmtevraag. Volgens een onderzoek van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in vakblad Energy Efficiency kan Seawater Airconditioning (SWAC) uitkomst bieden op plaatsen waar je binnen enkele kilometers oceaanlagen tussen 700 en 2.000 m diepte met een temperatuur van 3 à 5°C hebt. Tropische eilanden bijvoorbeeld, waar bovendien de elektriciteit vaak duur is en wisselvallige productie van duurzame bronnen moeilijk via netkoppeling is op te lossen.
woensdag 21 oktober 2020
In opdracht van Rijkswaterstaat verwijdert Van Oord baggerspecie uit het Averijhavendepot in IJmuiden. De Averijhaven is gebruikt als tijdelijk depot om vervuilde baggerspecie uit de regio IJmond op te slaan. Het baggerwerk is de opmaat voor de inrichting van een multifunctionele energie- en offshorehaven met een oppervlak van ruim 15 hectare.