Offshore | Maritiem Nederland
Offshore

De Nederlandse Offshore-industrie

Omzet:5,9 miljard euro
27.000 banen
Grote indirecte werkgelegenheid (17.000 banen)
Branchevereniging: IRO

De Nederlandse Offshore-industrie is groot geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Door de doorgaans uitdagende weersomstandigheden, in combinatie met strenge veiligheidseisen, op de Noordzee is de offshore in noordwest Europa toonaangevend in de wereld. Opvallend is dat bedrijven die groot geworden zijn in de winning van fossiele brandstoffen nu essentieel zijn voor het ontwikkelen van duurzame alternatieven zoals offshore windenergie en getijdenenergie. De offshore kent een grote indirecte werkgelegenheid en is één van de grootste opdrachtgevers voor de Nederlandse scheepsbouw en haar toeleveranciers. Momenteel heeft de sector te kampen met een lage olieprijs, waardoor ze in 2015 naar verwachting flink zal krimpen.

 

Eerste stap naar zonnepanelen op zee

dinsdag 14 december 2021

TNO en enkele partners zijn eind november een onderzoek gestart naar zonnepanelen op water. In het Oostvoornse Meer, vlakbij de Maasvlakte, drijven drijvers met daarop gemonteerde zonnepanelen.

Wagenborg Offshore bestelt vierde walk to work-schip

vrijdag 26 november 2021

Wagenborg Offshore heeft een overeenkomst getekend voor de inzet van een walk to work emergency response and rescue vessel (W2W ERRV). Dit vierde walk-to-work-schip in de Wagenborg-vloot zal door Wagenborg Offshore worden geëxploiteerd als stand-by en ondersteuningsvaartuig voor inspectie en onderhoud van onbemande platforms in de zuidelijke Noordzee.

Fugro’s eerste onbemande schip vaart in Rotterdam

woensdag 10 november 2021

De Blue Essence is het eerste offshore gecertificeerde onbemande schip (USV) dat een elektrisch aangedreven op afstand bestuurbare onderwater robot kan lanceren. Het schip en de onderwater robot worden tijdens de werkzaamheden via een satellietverbinding bediend vanuit een controlekamer aan wal.

TNO opent Bouwinnovatie Lab

dinsdag 2 november 2021

Begin oktober heeft TNO in Delft zijn Bouwinnovatie Lab geopend: 2700 m2 onderzoeksruimte in een fonkelnieuw pand met translucente gevelpanelen, dat toepasselijk op een bouwkavel in de weilanden naast de A13 staat. Het laboratorium omvat een bonte verzameling installaties, waar onderzoek gedaan kan worden voor wegenbouw, binnenklimaat, warmtepompen, schadeonderzoek, bouwmaterialen, constructies met speciale aandacht voor bouwen op zee.

Jubileumfeest 50 jaar IRO in teken van energietransitie

woensdag 13 oktober 2021

De Branchevereniging voor de Nederlandse Toeleveranciers in de Offshore Energie Industrie IRO viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Op 26 november staan een congres en aansluitend feest op het programma in de Fokker Terminal in Den Haag. Het thema had niet actueler kunnen zijn: 'Embracing the energy transition'.

Damen's 'Uber of the Seas' voltooit proefvaarten

maandag 11 oktober 2021

Na vijf jaar marktconsultatie, engineering en ontwikkeling heeft de eerste van Damen's baanbrekende Fast Crew Supplier (FCS) 7011-klasse zijn proefvaarten voor de Turkse kust voltooid en vaart het schip naar Nederland. Bedrijven in de offshore-energiemarkt zullen binnenkort het comfort en de mogelijkheden van de 74 m lange, 40 knopen varende crew change vessel voor 122 passagiers kunnen ervaren.

‘Zo vaar je comfortabel met 40 knopen op ruwe zee’

dinsdag 7 september 2021

Vijftien jaar geleden bouwde Damen voor het eerst een crewboat met de destijds revolutionaire bijlboeg. Nu heeft de scheepsbouwer uit Gorinchem het concept maximaal door ontwikkeld om een alternatief te bieden voor offshore helikopter transport. “Tijdens de energietransitie hebben we zeker dit soort schepen nog nodig.”

Certificering voor drijvend zonne-energie platform

dinsdag 24 augustus 2021

Bureau Veritas heeft een Approval in Principle (AiP) afgegeven aan het Nederlandse duurzame energiebedrijf SolarDuck voor zijn offshore drijvende zonne-energie platform 'King Eider'. Dit is de eerste keer dat een dergelijke goedkeuring is verleend aan drijvende zonne-energietechnologie, het begin van een nieuw tijdperk voor deze vorm van hernieuwbare energie.

Drijvende platforms voor offshore energie-opslag

donderdag 1 juli 2021

Neem een flink aantal met lucht gevulde ballonnen, laat deze drijven in de volle zee, vlakbij een offshore windpark. Als de windturbines een overschot aan elektriciteit hebben, gebruiken op de zeebodem bevestigde elektromotoren de stroom om de ballonnen de diepte in te trekken. Is er op een later moment meer vraag naar elektriciteit, dan stijgen de ballonnen weer omhoog, terwijl ze een generator aandrijven.

Partners Maritiem Nederland