MET Event | Maritiem Nederland
MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

Vopak wil aanhaken bij walstroomproject Rozenburg

woensdag 6 januari 2021

Dankzij de walstroominstallatie op Landtong Rozenburg kunnen schepen van Heerema hun dieselgeneratoren uitzetten en overschakelen op stroom van windturbines. Over enkele maanden wordt de installatie in gebruik genomen. Ook het nabijgelegen Vopak Europoort heeft interesse in het gebruik van walstroom. Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam, verenigd in Rotterdam Shore Power BV, onderzoeken of dit haalbaar is.

Bouw grootste groene waterstoffabriek dichterbij

dinsdag 8 december 2020

De deelname van het Duitse RWE en Noorse Equinor aan het NortH2-project van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland brengt de bouw van het grootste groene waterstoffabriek van Europa een stap dichterbij. Het project moet leiden tot 8 tot 10 megaton CO₂-reductie per jaar in 2040.

Autotransport Volkswagen op 100 procent bio fuel

donderdag 26 november 2020

Goodfuels en Volkswagen Group zijn een partnership aangegaan voor de levering van biobrandstofolie (MR1-100 of BFO) voor de transporten van het autoconcern. De depth RoRo Carrier 'Patara' werd in Vlissingen gebunkerd met 100 procent BFO, waardoor de CO2-uitstoot van het schip met minimaal 85 procent daalt.

Nederland kijkt voor gastoekomst naar Noordzee

donderdag 19 november 2020

‘Veel mensen denken dat je de energietransitie helpt door de Nederlandse gasproductie te onderdrukken,’ zegt energieconsulent Jilles van den Beukel tijdens de editie ‘Nederland Gasland’ van de Energeia Energy Tour. ‘Maar de klimaatemissies van geïmporteerd gas liggen een derde hoger. Het vervangen van Nederlands gas door Russisch gas doet alle klimaatwinst door extra wind en zon teniet. Dat is verschrikkelijk jammer.’

LNG steeds populairder als scheepsbrandstof

vrijdag 13 november 2020

Op 12 november is de ‘Gas Agility’ van Total begonnen met het bunkeren van 18.000 m3 LNG in de 'Jacques Saade' van CMA CGM. De operatie duurde 16 uur. Het grootste LNG bunkerschip ter wereld is speciaal gebouwd om snel, gelijktijdig met de overslag, deze ULCV’s (Ultra Large Container Vessels) te bunkeren met vloeibaar aardgas.

Airco op basis van zeewater

vrijdag 6 november 2020

Het IPCC verwacht dat de wereldwijde stroomvraag voor airconditioning zal toenemen van 300 TWh in 2000 naar 4.000 TWh in 2050 en 10.000 TWh in 2100. In 2070 dreigt de wereldwijde koelvraag groter te worden dan de warmtevraag. Volgens een onderzoek van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) in vakblad Energy Efficiency kan Seawater Airconditioning (SWAC) uitkomst bieden op plaatsen waar je binnen enkele kilometers oceaanlagen tussen 700 en 2.000 m diepte met een temperatuur van 3 à 5°C hebt. Tropische eilanden bijvoorbeeld, waar bovendien de elektriciteit vaak duur is en wisselvallige productie van duurzame bronnen moeilijk via netkoppeling is op te lossen.

Eerste waterstof aangedreven terminaltrekker in gebruik

donderdag 29 oktober 2020

De samenwerking tussen de Delftse brandstofcelsysteem ontwikkelaar Zepp Solutions en trekkerfabrikant Terberg Benschop heeft geleid tot het eerste prototype van de waterstof-elektrische terminaltrekker. Het voertuig draait mee met de dagelijkse operaties van United Waalhaven Terminals in Rotterdam.

Distributiecentrum Boskalis wekt eigen stroom op

dinsdag 27 oktober 2020

Boskalis heeft ruim 5.350 zonnepanelen geïnstalleerd op het dak van zijn distributiecentrum in Vlaardingen. Het totaal geïnstalleerde vermogen is goed voor 15 procent van het stroomgebruik van Boskalis Nederland. Het in 2019 opgeleverde distributiecentrum is hiermee in één keer CO2-negatief.

Onderzoek export groene waterstof IJsland naar HbR

maandag 26 oktober 2020

Landsvirkjun, het nationale energiebedrijf van IJsland, en Havenbedrijf Rotterdam gaan de haalbaarheid van de export van groene waterstof van IJsland naar Rotterdam onderzoeken. Op dit moment is Rotterdam de belangrijkste energiehub van Europa. De verwachting is dat waterstof de huidige positie van olie als energiedrager zal overnemen.

Marine heeft grote interesse in methanol als brandstof

donderdag 22 oktober 2020

Binnen het project Green Maritime Methanol heeft de Koninklijke Marine uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van groene methanol als scheepsbrandstof voor haar ondersteuningsschepen. De conclusie is dat groene methanol het potentieel heeft om de toekomstige brandstof bij uitstek te zijn voor deze categorie vaartuigen.

Partners Maritiem Nederland