MET Event | Maritiem Nederland
MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

SFK bestelt tweede elektrische veerboot

maandag 23 augustus 2021

Na de oplevering van een hybride en een volledig elektrische veerboot en een lopend contract voor drie extra hybride veerboten, heeft Schlepp- und Fährgesellschaft Kiel (SFK) onlangs ook een tweede volledig elektrische veerboot aan Holland Shipyards Group gegund.

Schepen Den Bosch Max gaan varen met ZES-packs

vrijdag 16 juli 2021

Op 10 juli zijn twee nieuwe containerschepen gebouwd door Concordia Damen gedoopt tijdens een ceremonie op de inlandterminal van BCTN in Den Bosch. De schepen gaan varen voor Den Bosch Max BV, een joint venture tussen logistiek dienstverlener Nedcargo en terminaloperator BCTN.

TES start grootschalige recycling lithium-ion batterijen

dinsdag 6 juli 2021

Het wereldwijd actieve recyclingbedrijf TES gaat in de haven van Rotterdam batterijen van elektrische voertuigen recyclen. Het bedrijf huurt aan de Elbeweg een terrein van 10.000 m2 met een loods van 2.000 m2 van het Havenbedrijf Rotterdam, en kan desgewenst nog uitbreiden tot 40.000 m2. Eind 2022 moet de fabriek, de eerste in Nederland voor de recycling van lithium-ion batterijen, operationeel zijn.

Bijmengverplichting noopt schippers tot bunkertoerisme

woensdag 30 juni 2021

Binnenvaartschippers kondigden al eerder aan massaal in het buitenland bunkeren als ze in Nederland alleen nog blends met biobrandstoffen kunnen krijgen. Volgens onderzoeksbureau Panteia is dit zogenoemde 'bunkertoerisme' geen fabeltje. Tot maar liefst 83 procent van het bunkervolume zou kunnen wegvloeien naar het buitenland.

Port of Antwerp heeft primeur sleepboot op methanol

vrijdag 25 juni 2021

Port of Antwerp gaat als eerste haven een sleepboot ombouwen naar een methanol aandrijving. Deze zogenoemde 'methatug' maakt deel uit van het Europese Fastwater project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de scheepvaart wil aantonen. De Europese Commissie heeft hier deze week haar goedkeuring voor gegeven.

Zeehavens werken samen aan invoering walstroom

donderdag 24 juni 2021

Vijf zeehavens in Noordwest-Europa gaan samenwerken aan het schoner maken van de scheepvaart. Ambitie is om in 2028 grote containerschepen in de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremen en Haropa (Le Havre) te voorzien van walstroom, zodat schepen aan de kade hun generatoren niet hoeven te gebruiken.

WiSP2-project wil meer animo voor windvoortstuwing

maandag 21 juni 2021

Het Wageningse onderzoeksinstituut Marin en het American Bureau of Shipping (ABS) hebben het WiSP2 Joint Industry Project gelanceerd om windvoortstuwing in de scheepvaart niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk de ‘wind in de zeilen’ te geven.

De onbekende wateren van de energietransitie

woensdag 16 juni 2021

In het hele land wordt hard gewerkt aan fantastische voorstellen om een radicale koerswijziging te bereiken. “Hiermee verheffen we de klimaatneutrale scheepvaart van niche naar norm, en navigeren we samen koersvast door onbekende wateren”, schrijft Jurrit Bergsma, business developer sustainable shipping bij TNO.

Grootschalige toepassing methanol is kwestie van tijd

dinsdag 15 juni 2021

Methanol heeft al een jaar of zes de aandacht van universitair hoofddocent Sebastian Verhelst. Het onderzoek dat hij in 2015 in het Europese innovatieprogramma LeanShips opzette, gaat verder onder het nieuwe Europese programma FastWater. “Methanol is de handigste opslag van waterstofenergie.”

Partners Maritiem Nederland