MET Event | Maritiem Nederland
MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

Zero Emissions Lab MARIN moet 'kip-ei' dilemma doorbreken

woensdag 13 februari 2019

De weg naar klimaatneutrale of emissieloze energiedragers is van een lange adem. In de maritieme sector bevinden we ons in de studiefase: het vaststellen van de emissiedoelstellingen voor binnenvaart, kustvaart en zeevaart. Eerst worden de schadelijke bestanddelen, zoals SOx en NOx, gereguleerd. Schuin daarnaast staan de regels voor uitstoot van broeikasgassen.

Rotterdam: energietransitie op alle fronten

woensdag 6 februari 2019

Uiteraard kan Rotterdam als grootste haven van Europa niet achterblijven als het gaat om energietransitie. “We willen in 2050 CO2-neutraal zijn,” aldus Nico van Dooren, directeur Energy and Industry. “Recente studies laten zien dat dat mogelijk is.” Het vierde en laatste deel in een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

Cas König over energietransitie Groningen Seaports

dinsdag 18 december 2018

Delfzijl en de Eemshaven vormen samen Groningen Seaports. In beide havens voltrekt zich in hoog tempo de energietransitie van steenkool en aardgas naar offshore windenergie, biomassa, zonne-energie, waterstof en recycling. “Wij willen de Nederlandse rotonde worden voor duurzame energie,” aldus directeur Cas König. Deel 3 in een serie over de energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

Tunnelbouwers wijzen Jan De Nul de weg

woensdag 12 december 2018

Terwijl een toenemend aantal reders vanuit een klimaatperspectief inzet op varen op LNG, kiest Jan De Nul Group voor een andere koers. Het baggerbedrijf laat vijf (ultra) lage-emissieschepen bouwen. De nieuwe sleephopperzuigers beschikken over een ingenieus filtersysteem om toxische substanties uit de uitlaatgassen te elimineren. “We hebben niets zelf hoeven uit te vinden. De automotive en heavy duty-sector effent het pad voor ons”, zegt fuel coordinator Michel Deruyck. 

‘Panklare CCS-technologie beschikbaar’

donderdag 29 november 2018

Als het aan Ton Wildenborg ligt is de tijd, geld en moeite die we gestoken hebben in CO₂-afvang bij de in 2030 sluitende kolencentrales op de Maasvlakte niet voor niets geweest. “De inzichten zijn voor een groot deel zo over te nemen door de rest van de industrie”.

'Offshore wind is succesnummer North Sea Port'

woensdag 21 november 2018

North Sea Port is sinds december 2017 de naam voor de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Gent. Aan weerszijden van de landsgrens werkt het havenbedrijf aan de verduurzaming van logistiek, energie en industrie. “Dit is een gevarieerde havenregio met veel mogelijkheden”, zegt Maarten den Dekker, projectleider Duurzame Transitie. Hij spreekt op het MET Event op 14 maart 2019 in Rotterdam. Deel 2 van een serie artikelen over energietransitie in de Nederlandse zeehavens.

Partners Maritiem Nederland