MET Event | Maritiem Nederland
MET Event

Hoe halen we stabiele duurzame energie uit zee? Hoe varen schepen op termijn 100 procent duurzaam? En wat gebeurt er straks in onze zeehavens als er geen vraag meer is naar kolen en aardolieproducten? Die vragen staan centraal tijdens het Maritieme Energie Transitie (MET) Event.

Het maritieme vak- en opinieblad Maritiem Nederland organiseert op 15 maart 2018 het MET Event in het VNAB gebouw aan de Boompjes in Rotterdam. Zo’n 150 professionals uit de maritieme maakindustrie, de offshore wind industrie en de Nederlandse zeehavens komen bijeen om een concreet pad uit te stippelen waarlangs de energietransitie in deze sectoren moet gaan plaatsvinden.

Van Oord test biobrandstof van Shell

vrijdag 20 september 2019

Van Oord test samen met Shell het gebruik van biobrandstof tijdens een baggerproject in Duitsland met sleephopperzuiger HAM 316. De biobrandstof reduceert de CO2-uitstoot met ruim 40 procent in vergelijking met conventionele scheepsbrandstof. 

Energie besparen aan boord van een schip

woensdag 18 september 2019

In de zeevaart en binnenvaart is nog veel milieuwinst te behalen. Daarom hebben de in de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) samenwerkende zeehavens, de maritieme sector en de overheid de Green Deal getekend. Hierin staan afspraken om de CO2-uitstoot door de binnenvaart en zeevaart flink terug te dringen. Op welke manier kan men nog meer energie besparen aan boord van een schip?

Damen brengt duurzame ambitie in praktijk

dinsdag 6 augustus 2019

Damen Shipyards Group gaat zonnepanelen aanbrengen op al haar Nederlandse werven. In totaal zullen de zonnepanelen jaarlijks 12 MW aan duurzaam opgewekte energie opleveren, voldoende om te voorzien in 13 procent van de energiebehoefte van de scheepsbouwer.

's Werelds grootste plug-in hybride veerboot in de vaart

dinsdag 6 augustus 2019

Begin augustus heeft Ulstein Verft in Noorwegen de 'Color Hybrid' afgeleverd, de grootste plug-in hybride veerboot ter wereld. Met een lengte van 160 m en een breedte van 27,1 m heeft de RoRo ferry voor rederij Color Line een capaciteit van 2.000 passagiers en 500 auto's.

Schepen Marinvest varen meer dan 50.000 uur op methanol

dinsdag 30 juli 2019

De 'Mari Jone' en 'Mari Boyle' van de Zweedse scheepsmanagement firma Marinvest hebben beide de mijlpaal van 10.000 draaiuren bereikt. De schepen zijn uitgerust met een dual-fuel ME-LGI motor van MAN Energy Solutions en varen op methanol. Alle schepen in de vloot van Marinvest hebben er nu 50.000 draaiuren op methanol op zitten.

Proef met waterstofproductie op Noordzee

maandag 29 juli 2019

Op de Noordzee komt een proefproject voor de ontwikkeling van waterstof. Hiertoe is een platform geselecteerd van Neptune Energy voor de kust bij Scheveningen (het zogeheten Amstelveld). De planning is om in 2020 een elektrolyser op het platform te plaatsen waarmee waterstof kan worden geproduceerd. De Noordzee heeft een primeur: nergens ter wereld vindt nog waterstofproductie op zee plaats.

Wachten op groene waterstof is geen optie

woensdag 3 juli 2019

Met het oog op 49 procent reductie van CO2-uitstoot in 2030, komt grootschalige productie van waterstof uit overschotten duurzame energie veel te laat om een bijdrage aan het klimaatakkoord te leveren. Grootschalige productie van ‘blauwe’ waterstof kan echter al voor 2030 een forse bijdrage leveren aan klimaatdoelen en de groene waterstofeconomie sneller dichterbij halen.

Partners Maritiem Nederland