Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Hatenboer opent kantoor in Dubai

vrijdag 10 januari 2020

Hatenboer-Neptunus opent een kantoor in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Het initiatief volgt op veelbelovende, actuele ontwikkelingen in de maritieme industrie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en de belangrijke rol die de stad Dubai daarin speelt.

The Ocean Cleanup kiest DNV GL als verificatiepartner

donderdag 9 januari 2020

The Ocean Cleanup wil het aan land gebrachte plastic recyclen tot nieuwe plastic producten om daarmee geld op te halen voor de verdere schoonmaak van de oceaan. De Nederlandse non-profit organisatie heeft DNV GL als partner gekozen om de oorsprong van de toekomstige plastic producten te bevestigen en te verifiëren.

Olievervuiling Noordzee 'op aanvaardbaar minimum'

donderdag 19 december 2019

In een tijd van klimaatzorgen, een plasticsoep van oceanische proporties en een te hoge stikstofuitstoot wordt soms vergeten dat beleid ook effectief kan zijn. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) constateert in een recent rapport dat de olievervuiling op de Noordzee tot een 'aanvaardbaar minimum'is gedaald. Een schone Noordzee komt hiermee dichterbij.

Reders gaan 5 miljard ophalen voor mondiaal R&D-fonds

woensdag 18 december 2019

De wereldwijde scheepvaartsector, onder aanvoering van de International Chamber of Shipping, heeft een voorstel ingediend bij de IMO voor een verduurzamingsfonds. Via een verplichte toeslag op de scheepsbrandstof willen reders gedurende tien jaar het fonds vullen met minimaal 5 miljard dollar. De R&D-projecten vanuit het fonds moet de ontwikkeling van schone brandstoffen en emissieloze zeeschepen versnellen. Ook innovatieprojecten binnen de Nederlandse maritieme sector zullen hiermee een extra impuls krijgen.

Hollands Glorie

dinsdag 10 december 2019

Na voorzichtig herstel in 2017 vond de maritieme sector in 2018 opnieuw de weg omhoog. De toegevoegde waarde van ruim 21.000 maritieme bedrijven groeide met 4,6 procent. Dit neemt niet weg dat er ook verschillende uitdagingen zijn voor onze Hollands Glorie.

Royal HaskoningDHV winnaar innovatieprijs Aquatech

maandag 25 november 2019

Als onderdeel van een consortium heeft Royal HaskoningDHV de innovatieprijs gewonnen op de tweejaarlijkse vakbeurs Aquatech. Het advies- en ingenieursbureau ontwierp de extractie-installaties om een waardevol biopolymeer (Kaumera) te winnen uit het zuiveringsslib van Nereda- korrelslibreactoren.

Unesco Fellowship voor tropisch mariene bioloog

vrijdag 22 november 2019

Tropisch mariene bioloog Lisa Becking van Wageningen University & Research heeft de prestigieuze L'Oréal Unesco For Women in Science fellowship ontvangen. Dankzij deze beurs voor succesvolle vrouwelijke onderzoekers kan Becking een semester aan het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar verblijven.

Maritieme sector goed voor 60 miljard euro omzet

vrijdag 8 november 2019

"De maritieme sector staat voor 277.000 banen en een omzet van 60 miljard euro. Bovendien is de sector voorwaardenscheppend voor het Nederlandse verdienmodel. Daar moet je zuinig op zijn en in willen investeren." Dit zei Rob Verkerk, voorzitter Nederland Maritiem Land, bij de presentatie van de Maritieme Monitor 2019.

Onze Nederlandse vlag

woensdag 6 november 2019

Tijdens de maritieme beurs ‘Europort 2019’ heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur & Waterstaat het nieuwe portal ‘NL Flag’ in gebruik genomen. Deze site maakt het voor buitenlandse reders eenvoudiger om hun schepen in Nederland te registreren. Ook geeft de site meer informatie over investeren in Nederland en over het Nederlandse maritieme cluster.

Doorlaat in dam voor getij op Grevelingenmeer

dinsdag 5 november 2019

Later deze maand gaat de minister van Infrastructuur en Milieu naar verwachting het groene licht geven voor de planuitwerking van een nieuwe doorlaat in de Brouwersdam. Die is nodig om voldoende zeewater in en uit het Grevelingenmeer te laten stromen, zodat een einde komt aan de slechte waterkwaliteit in het grootste zoutwatermeer van West Europa. Afgelopen zomer luidden milieuorganisaties en duikers weer de alarmbel over de dode zwarte zone in de onderste waterlaag, waar vissen en bodemleven door zuurstofgebrek sterven en alleen zwavelbacteriën overleven. Vooral in de zomer en als er weinig wind is mengt de warme bovenlaag niet met de koude laag eronder.

Partners Maritiem Nederland