Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Zeescheepsbouw in zwaar weer

woensdag 8 juli 2020

De zeescheepsbouw verkeert in zwaar weer. Verschillende werven rapporteren rode cijfers en de orderintake daalde in het afgelopen jaar met 45 procent tot €351 miljoen. Het grootste deel van de terugval is te verklaren door minder nieuwe orders voor grote baggerschepen. Dit bllijkt uit het Sectorjaarverslag 2019 van Netherlands Maritime Technology (NMT).

Heineken gaat sixpacks vervoeren met ZES-packs

woensdag 3 juni 2020

Bierbrouwer Heineken verbindt zich voor tien jaar aan Zero Emission Solutions (ZES) om bier emissieloos te vervoeren van de brouwerij in Zoeterwoude naar Moerdijk. ZES heeft als doel de binnenvaart te verduurzamen door verwisselbare batterijcontainers (ZES-packs) te verhuren aan binnenvaartondernemers. Het nieuwe bedrijf is opgezet door ING, Engie, Wärtsilä en Havenbedrijf Rotterdam, met steun van het ministerie van IenW.

Maritiem onderwijs moet meer inzetten op digitale skills

woensdag 27 mei 2020

Digitalisering en moderne technologie veranderen de maritieme sector in rap tempo. Om voorop te blijven lopen hebben Europese maritieme professionals, zowel op zee als aan de wal, meer digitale vaardigheden en ‘soft skills’ nodig. Dit is de uitkomst van het Europese onderzoek, uitgevoerd door SkillSea, naar het ‘future-proof’ maken en houden van de maritieme sector.

Damen trekt doek van elektrische snijkopzuiger

dinsdag 26 mei 2020

Damen Shipyards heeft het doek getrokken van de ECSD 650, haar eerste elektrische cutter suction dredger. Hiermee zijn niet alleen emissievrije baggerprojecten mogelijk, de elektrische aandrijving zorgt ook voor een aanzienlijke geluidsreductie. Dit maakt de ECSD vooral geschikt voor baggerprojecten in dichtbevolkte en kwetsbare gebieden.

Duurzaam het verschil maken

woensdag 20 mei 2020

Samen met het totale maritieme cluster heeft de stichting Nederland Maritiem Land een brief verzonden met een urgente oproep aan de overheid. Met het voorstel om samen het Maritiem herstelplan te ontwerpen en duurzaam het verschil te maken. Rob Verkerk, voorzitter Nederland Maritiem Land, licht toe hoe de sector vanuit 'unchartered waters' de koers naar voren kan hervinden.

Maritieme innovatie impuls projecten 2020

woensdag 13 mei 2020

De Innovation Council van Nederland Maritiem Land organiseert elk jaar de Maritieme Innovatie-Impuls Projecten (MIIP) in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken. Voor 2020 zijn acht onderzoeksprojecten geselecteerd.

NML pleit voor Maritiem herstelplan

donderdag 30 april 2020

Het is essentieel dat levensvatbare bedrijven in de maritieme sector de coronacrisis doorstaan. Om te voorkomen dat werknemers in één van de meest innovatieve sectoren massaal hun baan verliezen, roept Nederland Maritiem Land (NML) de overheid op een ‘Maritiem herstelplan’ te ontwerpen. “Nederland moet wereldleider emissieloze schepen worden, met een rol voor de overheid als launching customer”, zegt NML-voorzitter Rob Verkerk.

Overname Royal IHC door maritiem consortium

donderdag 30 april 2020

Royal IHC komt niet in handen van zijn Chinese concurrenten. Een maritiem consortium en kredietverlenende banken, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, werken mee aan de redding. Ook het kabinet draagt een steentje bij. Het consortium, bestaande uit HAL Investments, de Belgische investeerder Ackermans & Van Haaren, MerweOord en Huisman uit Schiedam nemen IHC over. 

Staat verstevigt financieel fundament Royal IHC

donderdag 30 april 2020

Minister Wiebes van Economische Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën hebben een pakket financiële maatregelen getroffen om de continuïteit van Royal IHC te garanderen. Dankzij het verstevigde financiële fundament blijft ook de werkgelegenheid bij de scheepsbouwer behouden.

Partners Maritiem Nederland