Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

De maritieme maakindustrie verzamelt zich in Hamburg

dinsdag 8 juli 2014

Van 9 tot en met 12 september vindt de SMM Beurs in Hamburg plaats. Met 2.000 exposanten en 50.000 bezoekers is dit ‘s werelds grootste vakbeurs voor de maritieme maakindustrie. Een derde van de exposanten is Duits, de rest komt van over de hele wereld. Er komen 27 nationale paviljoenen.

Tweede sluiskolk Julianasluis geopend

vrijdag 20 juni 2014

Waterbouw Commissaris van de Koning Jaap Smit opende 20 juni officieel de tweede sluiskolk van de Julianasluis bij Gouda. Het ontwerp en de bouw van de nieuwe sluis was een civieltechnisch hoogstandje, vooral omdat de werkzaamheden zo dicht op de monumentale oude sluis en een druk knooppunt voor het wegverkeer moesten plaatsvinden.

Balanceren op draagvleugels

maandag 26 mei 2014

Astronaut André Kuipers heeft op 22 mei de zonneboot van het TU Delft Solar Boat Team in de grachten van Delft gedoopt. Aansluitend maakte de boot op zonnecellen een proefvaart waarbij een snelheid van 24 km/h gehaald werd.

‘We zijn geen botenboer die alleen van A naar B vaart’

dinsdag 20 mei 2014

Binnenvaartondernemers moeten meer samenwerken. Dat was een van de conclusies van binnenvaartambassadeur Arie Verberk in zijn rapport over het versterken van de structuur in de binnenvaart. Stefan Meeusen, directeur van de Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC), ziet dat steeds meer binnenvaartondernemers zich bij zijn coöperatie aansluiten. Maar Meeusen wil niet alleen maar ‘een botenboer zijn die van A naar B vaart’, hij zet in op multimodaal vervoer. Dus ook over weg en spoor.

Partners Maritiem Nederland