Maritieme Cluster
De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.
De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.
Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.
Website Stichting Nederland Maritiem Land
vrijdag 30 april 2021
Er is Netherlands Maritime Technology (NMT) veel aan gelegen om de Nederlandse scheepsbouwsector te versterken en te behouden. Met name door staatsteun in concurrerende landen verliest Nederland de strijd momenteel. De komende weken komt de formatie van het nieuwe kabinet in een volgende fase. Daarom komt NMT met 'tien suggesties van de maritieme maakindustrie voor de formatietafel'.
woensdag 28 april 2021
België begint binnenkort met de vaccinatie van zeevarenden tegen Covid-19. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om zeevarenden voorrang te geven. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid ging eerder deze week akkoord met de prioritaire vaccinatie.
maandag 26 april 2021
Frits van Bruggen is gekozen als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de KNRM. Hij lost Rutger van Slobbe af die veertien jaar in de raad van toezicht zat. Van Bruggen was tot 1 april hoofddirecteur van de ANWB. De voorzittersrol bij de KNRM is een vrijwilligersfunctie, net als de 1.400 redders en helpers aan de wal op de 45 KNRM-reddingstations langs de kust.
woensdag 24 maart 2021
Hevige neerslag zorgt voor grote overstromingen in de Australische staat New South Wales. Dankzij nieuwe technologie van de Nederlandse bedrijven Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans kunnen bewoners tijdig actie ondernemen om slachtoffers en schade aan persoonlijke bezittingen en infrastructuur te voorkomen.
woensdag 24 maart 2021
Maritieme bedrijven kampen met een tekort aan onder meer technisch geschoolde medewerkers. Daarin is de maritieme sector niet uniek. Vrijwel iedere bedrijfstak in Europa zit te springen om technisch geschoolde medewerkers en ICT-specialisten en projectmanagers voor uitdagende en complexe projecten. Branches en bedrijven binnen de sector slaan de handen ineen om mee te werken aan een gezamenlijke arbeidsmarktaanpak om de maritieme sector beter op het netvlies te krijgen bij leerlingen en studenten.
maandag 15 maart 2021
De ministerraad heeft ingestemd met een R&D-regeling van 150 miljoen euro voor innovatieve projecten in automotive, maritieme sector en luchtvaart. De regeling is bedoeld als cofinanciering voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling, gekoppeld aan verduurzaming en digitalisering. Voor de maritieme sector betekent dit dat er door kennisontwikkeling nieuwe innovaties komen die bijdragen aan de omslag naar een emissieloze sector.
woensdag 10 maart 2021
We zitten niet alleen middenin een tijdperk van zich steeds sneller opvolgende veranderingen, maar zeker ook middenin een veranderend tijdperk. Een tijdperk waarin we steeds vaker te maken krijgen met extremen op klimaatgebied. Door stijgende temperaturen hebben we tegelijkertijd te maken met stijgende waterniveaus in rivieren én toenemende droogte en bodemdaling.
donderdag 4 maart 2021
Het interview met Havenvrouw van het Jaar Annet Koster in Maritiem Nederland heeft geleid tot een serie Kamervragen. Remco Dijkstra, Aukje de Vries en Hayke Veldman (allen VVD) stellen vragen over de problemen met bemanningswisseling en de vaccinatie van zeevarenden. De vragen zijn gericht aan de ministers Van Nieuwenhuizen (I&W) en De Jonge (Volksgezondheid).
maandag 1 maart 2021
Veiligheid op zee, de nieuwbouw van marineschepen en een gelijk ondernemersklimaat in vergelijking met omringende landen voor onze havens en reders. Als het gaat om de nationale politiek, valt er voor maritieme professionals op 17 maart heel wat te kiezen. En hoe zit het met de rol van zeehavens en offshorebedrijven tijdens de energietransitie? Dit blad zet de standpunten van de acht grootste politieke partijen op een rij.
donderdag 18 februari 2021
Bijna drie jaar is Annet Koster nu directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Bij haar aantreden was haar doel de zeescheepvaart zichtbaarder te maken. Daar past ook een andere bestuursstijl bij. “Naast de bestaande beleidsmatige focus, proberen we veel zichtbaarder te maken wat we doen.” De nieuwe bestuursstijl legt de KVNR geen windeieren, ook ‘geholpen’ door Covid-19. Sinds een jaar is Koster niet weg te slaan uit de nationale en internationale media met haar repeterende boodschap: kijk naar de zeevarenden die al zo lang vastzitten op hun schepen. Haar inzet voor de positie van Rotterdam als belangrijkste hub voor bemanningswisselingen leverde Koster – ook tot haar eigen verrassing – de titel van ‘Havenvrouw van het jaar 2020’ op.