Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Varen op waterstof als de klant daar om vraagt

dinsdag 18 februari 2020

Een trekker voor het verplaatsen en vervoeren van containers en trailers in de haven, dat is het eerste grote ontwerp van Zepp Solutions dat nu gerealiseerd wordt. Hij gaat rijden op waterstof. De aloude diesel, de onvermijdelijke uitstoot en de ongezonde lucht voor de havenwerkers behoort dan tot het verleden. Terberg Benschop laat de trekkers (yard tractors) bouwen, Zepp Solutions zorgt voor de waterstofaandrijving.

Startende ondernemers pitchen voor PortXL plek

dinsdag 18 februari 2020

Voor de deelnemers van het innovatieprogramma PortXL brak het moment van de waarheid aan. Een recordaantal van veertig startende ondernemers nam plaats op het podium tijdens de selectiedagen. In één minuut pitchen zij hun bedrijfsplan om een plek binnen te halen in het programma.

Marin start nieuw joint industry project Zero JIP

woensdag 12 februari 2020

Marin start dit jaar een nieuw Joint Industry Project: Zero JIP. Doel van dit project is het ontwerpen, bouwen en testen van een prototype ‘machinekamer van de toekomst’ om betrouwbare operaties in realistische condities te garanderen.

NMT vraagt om bescherming maritieme maakindustrie

vrijdag 7 februari 2020

NMT heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om op korte termijn bij de Europese Commissie aan te dringen op sectorspecifieke maatregelen ter bescherming van de Europese maritieme maakindustrie tegen de verstorende effecten van prijsdumping met staatssteun. Het uitblijven van maatregelen zorgt voor onzekerheid over het voortbestaan van de werkgelegenheid van 30.000 mensen en circa 7 miljard euro omzet.

Eerst SAIL 2020, dan de wijde wereld in

woensdag 5 februari 2020

Sinds 28 oktober 2019 ligt de klipper Stad Amsterdam voor groot onderhoud op de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Damen Shiprepair maakt de getuigde driemaster gereed voor SAIL 2020 en een wereldreis van ruim twee jaar voor de Verenigde Naties.

KNRM vaker in touw voor binnenvaart en koopvaardij

woensdag 15 januari 2020

In 2019 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Het aantal komt overeen met het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van binnenvaart en koopvaardij.

Hatenboer opent kantoor in Dubai

vrijdag 10 januari 2020

Hatenboer-Neptunus opent een kantoor in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. Het initiatief volgt op veelbelovende, actuele ontwikkelingen in de maritieme industrie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en de belangrijke rol die de stad Dubai daarin speelt.

The Ocean Cleanup kiest DNV GL als verificatiepartner

donderdag 9 januari 2020

The Ocean Cleanup wil het aan land gebrachte plastic recyclen tot nieuwe plastic producten om daarmee geld op te halen voor de verdere schoonmaak van de oceaan. De Nederlandse non-profit organisatie heeft DNV GL als partner gekozen om de oorsprong van de toekomstige plastic producten te bevestigen en te verifiëren.

Olievervuiling Noordzee 'op aanvaardbaar minimum'

donderdag 19 december 2019

In een tijd van klimaatzorgen, een plasticsoep van oceanische proporties en een te hoge stikstofuitstoot wordt soms vergeten dat beleid ook effectief kan zijn. Het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) constateert in een recent rapport dat de olievervuiling op de Noordzee tot een 'aanvaardbaar minimum'is gedaald. Een schone Noordzee komt hiermee dichterbij.

Reders gaan 5 miljard ophalen voor mondiaal R&D-fonds

woensdag 18 december 2019

De wereldwijde scheepvaartsector, onder aanvoering van de International Chamber of Shipping, heeft een voorstel ingediend bij de IMO voor een verduurzamingsfonds. Via een verplichte toeslag op de scheepsbrandstof willen reders gedurende tien jaar het fonds vullen met minimaal 5 miljard dollar. De R&D-projecten vanuit het fonds moet de ontwikkeling van schone brandstoffen en emissieloze zeeschepen versnellen. Ook innovatieprojecten binnen de Nederlandse maritieme sector zullen hiermee een extra impuls krijgen.

Partners Maritiem Nederland