Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Duurzaam het verschil maken

woensdag 20 mei 2020

Samen met het totale maritieme cluster heeft de stichting Nederland Maritiem Land een brief verzonden met een urgente oproep aan de overheid. Met het voorstel om samen het Maritiem herstelplan te ontwerpen en duurzaam het verschil te maken. Rob Verkerk, voorzitter Nederland Maritiem Land, licht toe hoe de sector vanuit 'unchartered waters' de koers naar voren kan hervinden.

Maritieme innovatie impuls projecten 2020

woensdag 13 mei 2020

De Innovation Council van Nederland Maritiem Land organiseert elk jaar de Maritieme Innovatie-Impuls Projecten (MIIP) in samenwerking met het Ministerie van Economische zaken. Voor 2020 zijn acht onderzoeksprojecten geselecteerd.

NML pleit voor Maritiem herstelplan

donderdag 30 april 2020

Het is essentieel dat levensvatbare bedrijven in de maritieme sector de coronacrisis doorstaan. Om te voorkomen dat werknemers in één van de meest innovatieve sectoren massaal hun baan verliezen, roept Nederland Maritiem Land (NML) de overheid op een ‘Maritiem herstelplan’ te ontwerpen. “Nederland moet wereldleider emissieloze schepen worden, met een rol voor de overheid als launching customer”, zegt NML-voorzitter Rob Verkerk.

Overname Royal IHC door maritiem consortium

donderdag 30 april 2020

Royal IHC komt niet in handen van zijn Chinese concurrenten. Een maritiem consortium en kredietverlenende banken, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, werken mee aan de redding. Ook het kabinet draagt een steentje bij. Het consortium, bestaande uit HAL Investments, de Belgische investeerder Ackermans & Van Haaren, MerweOord en Huisman uit Schiedam nemen IHC over. 

Staat verstevigt financieel fundament Royal IHC

donderdag 30 april 2020

Minister Wiebes van Economische Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën hebben een pakket financiële maatregelen getroffen om de continuïteit van Royal IHC te garanderen. Dankzij het verstevigde financiële fundament blijft ook de werkgelegenheid bij de scheepsbouwer behouden.

Minister haalt infrastructuurprojecten naar voren

woensdag 22 april 2020

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en de bouwsector nemen maatregelen om het werk aan wegen, waterwegen, sluizen en kust in het huidige corona-tijdperk volop draaiende te houden en waar mogelijk te versnellen. Een speciale taskforce van RWS en de bouwers brengt in kaart welke werkzaamheden direct kunnen worden opgepakt en welke projecten op iets langere termijn van start kunnen gaan.

Maritieme sector moet navigeren in zwaar weer

woensdag 22 april 2020

De maritieme sector maakt zich grote zorgen over de economische gevolgen van de coronacrisis. Vooral het laat-cyclische karakter van de sector is zorgelijk. Nu draait het misschien nog wel door maar het uitblijven van nieuwe orders, het niet opstarten van nieuwe projecten en de afname van het volume van goederen en personen transport gaat later in het jaar grote problemen opleveren.

SAIL 2020 gaat niet door, uitstellen is geen optie

woensdag 22 april 2020

Eerder dan verwacht heeft de organisatie van SAIL Amsterdam 2020 besloten de editie 2020 van het publieksevenement te annuleren. Uitstel is geen optie. Door het verbod op grote evenementen tot 1 september a.s. is het onmogelijk om SAIL Amsterdam 2020 te organiseren. "In zorgvuldige afstemming met de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam, Provincie Noord-Holland en andere betrokken partners is de lastige beslissing genomen om SAIL pas weer te organiseren in 2025."

Deel uw waardevolle initiatief tijdens de coronacrisis

dinsdag 7 april 2020

In deze moeilijke periode waarin we allemaal de gevolgen van de coronacrisis ondervinden, moet de gehele maatschappij zijn steentje bijdragen om covid-19 terug te dringen en de mensen in de zorg te ondersteunen. Speelt u daar een rol in met een technisch-maritieme oplossing? Laat het de redactie van Maritiem Nederland weten.

Partners Maritiem Nederland