Maritieme Cluster | Maritiem Nederland
Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Slim op weg naar futureproof maritieme maakindustrie

woensdag 6 oktober 2021

Binnenkort verschijnt de nieuwe sectorstrategie ‘Slim navigeren naar een futureproof maritieme maakindustrie’ van Netherlands Maritime Technology (NMT). De spreekwoordelijke ‘start- en landingsbaan’ worden er uitgebreid in omschreven. "De reis naar 2030 is er één met vele kansen en uitdagingen. En hoewel de maritieme maakindustrie een aantal donkere wolken zal moeten trotseren, ligt er een positieve glans over het maritieme avontuur.", zegt NMT-directeur Marnix Krikke in een vooruitblik op de nieuwe sectorstrategie.

Iconische vuurtoren ook in nieuw fotoboek Flying Focus

maandag 27 september 2021

Deze week gaat het fotoboek van Flying Focus over Den Helder naar de drukker, met daarin onder meer een luchtfoto van de vuurtoren Lange Jaap. Enkele dagen geleden werd bekend dat er scheuren in de vuurtoren zijn ontdekt en dat er gevaar voor instorting dreigt. Laten we hopen dat er op tijd een oplossing komt en deze iconische vuurtoren behouden blijft.

Het schip van het jaar is... een elektrische veerboot

vrijdag 17 september 2021

De jury van de Maritime Award: KNVTS Ship of the Year 2021 heeft drie volledig elektrische veerboten genomineerd. Twee van de genomineerde schepen zijn gebouwd door Holland Shipyards Group en de derde door Damen Shipyards. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala op 1 november in De Doelen in Rotterdam.

Maritieme sector is klaar voor verduurzaming

donderdag 16 september 2021

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Commissie stellen de zeevaart voor uitdagingen waar in het Masterplan voor een emissieloze maritieme sector eerder al deels invulling is gegeven. ‘Door dit masterplan uit te voeren, kunnen we voorop lopen in de markt.’

Eerste voorstellen Maritiem Masterplan de deur uit

woensdag 18 augustus 2021

Deze week heeft de maritieme sector concrete voorstellen ingediend voor de R&D-regeling van 150 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze regeling is bedoeld voor innovatieve projecten in de sectoren maritiem, automotive en luchtvaart en is gericht op verduurzaming en digitalisering. De ingediende plannen lopen uiteen van waterstof en methanol als scheepsbrandstof tot autonoom varen en van de afvang van CO2 tot varen met windondersteuning.

Samenwerking OCW en Kustwacht bij maritiem erfgoed

vrijdag 23 juli 2021

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt samen met de Kustwacht aan de bescherming van het maritieme erfgoed in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het gaat in het bijzonder om scheepswrakken die extra toezicht behoeven vanwege archeologische en historische waarde. Voor het in stand houden van deze scheepswrakken is toezicht en handhaving van belang.

KVNR: 'Brandstofkosten zullen 30 tot 50 procent stijgen'

donderdag 15 juli 2021

De maatregelen die de Europese Commissie heeft gepubliceerd onder de naam 'Fit for 55' zullen een grote impact hebben op de Europese zeescheepvaart en de Nederlandse MKB-bedrijven die vooral in de Europese wateren actief zijn. Redersvereniging KVNR omarmt de kansen die Fit for 55 biedt, maar plaatst ook serieuze kanttekeningen. Zo leidt de uitbreiding van het Europese Emissiehandelssysteem EU-ETS naar verwachting tot 30 à 50 procent hogere brandstofkosten voor schepen.

Nieuwbouw Nioz begint met kiellegging Adriaen Coenen

vrijdag 9 juli 2021

Op 8 juli vond bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog de kiellegging van RV Adriaen Coenen plaats. Symbolisch werd op de kielbalk een muntje ‘voor goed geluk’ gelast. Dit gebeurde door Henk van der Veer (voormalig hoofd NIOZ Coastal Systems Research en lid van de Taskforce Fleet Replacement) en Wim Jan Boon, toekomstig schipper van de RV Adriaen Coenen.

Ziekenhuisschip Global Mercy opgeleverd

woensdag 30 juni 2021

Tijdens een ceremonie op de Tianjin Xingang Shipyard in China is het grootste particuliere ziekenhuisschip Global Mercy opgeleverd. Het schip dat straks in Afrika gaat dienen is een ultramodern ziekenhuis met zes operatiekamers en capaciteit voor 200 patiënten.

Partners Maritiem Nederland