Maritieme Cluster

De twaalf sectoren van het maritieme cluster realiseerden in 2013 een totale toegevoegde waarde van 16,5 miljard euro. Dit is ca. 3% procent van het BNP. De sector is goed voor 224.000 banen (2,5 procent van de Nederlandse werkgelegenheid) en dit groeit jaarlijks me ongeveer 1.300 banen.

 De Nederlandse maritieme sector zette eind jaren negentig de eerste stappen naar samenwerking. In 1997 richtte de sector de stichting Nederland Maritiem Land (NML) op.

Het algemene streven van NML, c.q. de maritieme sector, is om samen met belangrijke publieke en private spelers, het imago en de naam van de Nederlandse maritieme sector in binnen- en buitenland te verbeteren.

Website Stichting Nederland Maritiem Land

 

Reuzeboete Oasis of the Seas van tafel

woensdag 25 maart 2020

Nederlandse reparatiewerven kunnen weer opgelucht halen: de Nederlandse rechter heeft een streep gehaald door de boete van 992.000 euro voor de Amerikaanse cruiserederij Royal Caribbean. RCCL zou volgens de Inspectie SZW geen werkvergunning hebben voor haar 'riding crew' van 124 werknemers die de werkzaamheden uitvoerden.

Werken met buitenlandse krachten wordt nog complexer

donderdag 12 maart 2020

Het werken met buitenlandse arbeidskrachten (werknemers en zzp’ers) wordt nog complexer. Sinds 1 maart is een meldplicht voor buitenlandse arbeidskrachten van kracht. En uiterlijk per 30 juli moet de herziene Europese Detacheringsrichtlijn in de Nederlandse wetgeving zijn verwerkt.

Noordzee als binnenhaven?

woensdag 11 maart 2020

Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu. Dat schoot door mijn hoofd toen ik de eerste zin las van het Onderhandelaarsakkoord voor de Noordzee (Extra mijlen voor een gezonde Noordzee): “In dit Akkoord hebben natuurorganisaties, visserij, energiesector en rijksoverheid afspraken gemaakt over de toekomst van de Noordzee.” En de scheepvaart dan? Mogen we als maritieme sector niet eens meer meepraten over de Noordzee?

Kamer steunt lobby voor internationaal gelijk speelveld

donderdag 27 februari 2020

CDA-Kamerlid Hilde Palland vraagt staatssecretaris Keijzer (EZK) dit jaar een ronde tafelgesprek op te zetten met andere lidstaten en betrokken partijen, om een oplossing te vinden waarmee de Nederlandse en Europese scheepsbouw zich kan verweren tegen prijsdumping uit China. Haar motie is met ruime meerderheid aangenomen.

Varen op waterstof als de klant daar om vraagt

dinsdag 18 februari 2020

Een trekker voor het verplaatsen en vervoeren van containers en trailers in de haven, dat is het eerste grote ontwerp van Zepp Solutions dat nu gerealiseerd wordt. Hij gaat rijden op waterstof. De aloude diesel, de onvermijdelijke uitstoot en de ongezonde lucht voor de havenwerkers behoort dan tot het verleden. Terberg Benschop laat de trekkers (yard tractors) bouwen, Zepp Solutions zorgt voor de waterstofaandrijving.

Startende ondernemers pitchen voor PortXL plek

dinsdag 18 februari 2020

Voor de deelnemers van het innovatieprogramma PortXL brak het moment van de waarheid aan. Een recordaantal van veertig startende ondernemers nam plaats op het podium tijdens de selectiedagen. In één minuut pitchen zij hun bedrijfsplan om een plek binnen te halen in het programma.

Marin start nieuw joint industry project Zero JIP

woensdag 12 februari 2020

Marin start dit jaar een nieuw Joint Industry Project: Zero JIP. Doel van dit project is het ontwerpen, bouwen en testen van een prototype ‘machinekamer van de toekomst’ om betrouwbare operaties in realistische condities te garanderen.

NMT vraagt om bescherming maritieme maakindustrie

vrijdag 7 februari 2020

NMT heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om op korte termijn bij de Europese Commissie aan te dringen op sectorspecifieke maatregelen ter bescherming van de Europese maritieme maakindustrie tegen de verstorende effecten van prijsdumping met staatssteun. Het uitblijven van maatregelen zorgt voor onzekerheid over het voortbestaan van de werkgelegenheid van 30.000 mensen en circa 7 miljard euro omzet.

Eerst SAIL 2020, dan de wijde wereld in

woensdag 5 februari 2020

Sinds 28 oktober 2019 ligt de klipper Stad Amsterdam voor groot onderhoud op de Rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Damen Shiprepair maakt de getuigde driemaster gereed voor SAIL 2020 en een wereldreis van ruim twee jaar voor de Verenigde Naties.

KNRM vaker in touw voor binnenvaart en koopvaardij

woensdag 15 januari 2020

In 2019 zijn de vrijwilligers van de KNRM 2.458 keer uitgevaren en werden 4.258 mensen gered of geholpen. Het aantal komt overeen met het gemiddelde van de laatste jaren. Opvallend is de stijging van het aantal acties ten behoeve van binnenvaart en koopvaardij.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Partners Maritiem Nederland