Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Marine kwam voor coronahulp en vindt cocaïne

vrijdag 5 juni 2020

Terwijl joint logistic support ship Zr.Ms. Karel Doorman bijna gereed is met het verlenen van coronahulp in het Caribisch gebied, maakt het ministerie van Defensie melding van een interessante 'bijvangst'. In de nacht van 1 juni onderschepte patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland een partij van 350 kg cocaine.

Alewijnse levert elektrische installatie refit Pelikaan

donderdag 28 mei 2020

Alewijnse levert de complete elektrische engineering bij de mid-life refit van Zr.Ms. Pelikaan, een ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. Hoofdaannemer Damen Shipyards Den Helder contracteerde Alewijnse in augustus 2019. Begin dit jaar ging het werk van start in Den Helder en op de Damen werf in Harlingen

‘Nieuwe technologie moet sneller naar Defensie’

dinsdag 26 mei 2020

Sinds december 2015 is vice-admiraal dr.ir. Arie-Jan de Waard directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Door intensieve samenwerking met onderzoeksinstituten, industrie én startups wil hij innovaties sneller naar Defensie brengen. De Waard is ook bestuursvoorzitter van SAIL Amsterdam dat noodgedwongen moest uitwijken naar 2025.

Vijandelijke onderzeeboten worden minder ongrijpbaar

dinsdag 26 mei 2020

Er gaat een grote dreiging uit van onderzeeboten, omdat ze zich ongezien kunnen verplaatsen. Eind dit jaar verwachten de Defensie Materieel Organisatie (DMO) en het Commando Zeestrijdkrachten een nieuw systeem in gebruik te nemen in de strijd tegen vijandelijke onderzeeboten. “De nieuwe Multi Use Accoustic Support Suite (MUASS) draagt eraan bij onderzeeboten iets meer grijpbaar te maken. Beter gezegd: om beter inzicht te krijgen in de onderwaterwereld waarin ze zich bevinden”, zegt luitenant-ter-zee 1 Tjarda Wilbrink, specialist meteorologie en oceanografie bij de Marine.

Bouw MKS 180-fregatten definitief gegund aan Damen

woensdag 20 mei 2020

Damen Schelde Naval Shipbuilding is officieel aangewezen als winnaar van de aanbesteding voor de bouw van de MKS 180-fregatten voor de Duitse marine. De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, is "zeer optimistisch dat nog dit jaar het contract voor de bouw kan worden getekend".

Dit jaar ook geen Wereldhavendagen

vrijdag 1 mei 2020

Hoewel het weekend van 4 t/m september buiten het momenteel geldende verbod op grote evenementen valt, heeft de organisatie van de Wereldhavendagen 2020 besloten het evenement dit jaar te annuleren. De organisatie beraadt zich wel op een andere manier om de Rotterdamse haven in het zonnetje te zetten.

Onderzeeboot breekt reis af vanwege corona

dinsdag 31 maart 2020

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn breekt haar reis nabij Schotland af omdat een aantal van de 58 bemanningsleden het Covid19-virus heeft of had. Vijftien militairen met milde griepverschijnselen zijn getest om vast te stellen of zij als gevolg van het virus antistoffen hebben aangemaakt. Dat bleek bij acht van hen het geval.

Zr.Ms. Zeeland tijdelijk gestationeerd in Caribisch gebied

dinsdag 31 maart 2020

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vertrekt naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen tijdelijk af te lossen als stationsschip in het Caribisch gebied. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.

Serious gaming voor technische studenten Marine

donderdag 20 februari 2020

Technische studenten van de Koninklijke Marine krijgen de beschikking over een Virtual Reality (VR) programma waarmee ze virtueel kennis kunnen maken met een marineschip. Het programma is speciaal voor de marine ontwikkeld door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality.

Partners Maritiem Nederland