Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Damen levert patrouilleschip voor Pakistaanse marine

vrijdag 14 februari 2020

De Pakistaanse marine heeft op 13 februari het patrouilleschip PNS Yarmook in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de Roemeense haven Constanta. Naast verschillende leden van de Pakistaanse marinestaf was ook Kommer Damen aanwezig bij de ceremonie.

Mijnenjager Zr. Ms. Willemstad begint aan Navo-missie

maandag 3 februari 2020

Zr. Ms. Willemstad sluit zich aan bij de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 die de komende weken explosieven in de Noordzee gaat opruimen. Het gebied strekt zich uit van het zuiden van Noorwegen tot en met België. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog enkele duizenden gevaarlijke projectielen.

Vrouwen welkom in onderzeeboten

woensdag 22 januari 2020

Na een proef, waarin vrouwen succesvol meedraaiden aan boord als one-of-the-crew, laat de Koninklijke Marine 'per direct' vrouwen toe als bemanningsleden bij de Onderzeedienst.

Speerpunten voor inzet Kustwacht in Caribisch Gebied

maandag 20 januari 2020

Versterking van het (maritiem) Intelligence Gestuurd Politieoptreden, integriteitsbeleid en de samenwerking met partners als justitie en politie. Dat zijn enkele van de speerpunten voor 2020 voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Het tegengaan van drugssmokkel en illegale migratie, vooral uit Venezuela, staan eveneens hoog op de agenda, net als de search and rescue-taak.

Damen: 80 procent marine-order komt toe aan Duitsland

dinsdag 14 januari 2020

Damen Shipyards is "uitermate trots en tevreden" met het verwerven van de order van het Duitse ministerie van Defensie voor de bouw van ten minste vier 'Multi-Purpose Combat Ship MKS 180'-fregatten. De hoofdaannemer van het Nederlands-Duitse consortium wil "tachtig procent van de totale netto-investering in Duitsland besteden".

Damen verwerft grootste fregatten-order ooit

dinsdag 14 januari 2020

Damen Shipyards en de Duitse scheepswerf Blohm + Voss gaan vier nieuwe MKS 180-fregatten bouwen. Dit maakte de Duitse staatssecretaris van Defensie Peter Tauber bekend in een brief aan de Bundestag. Damen is de leider van het consortium dat de grootste Duitse marineorder met een waarde van 5,3 miljard euro binnenhaalt.

Groen licht voor combat support shop Zr. Ms. Den Helder

vrijdag 20 december 2019

Vlak voor het Kerstreces heeft het kabinet de zogenoemde D-brief naar de Tweede Kamer gestuurd om met de bouw van het combat support ship 'Zr.Ms. Den Helder' te beginnen. Met dit nieuwe schip wordt de bevoorradingscapaciteit van de Marine weer uitgebreid naar twee schepen. Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) gaat de bouw begeleiden.

Brits vliegdekschip ‘HMS Prince of Wales’ in de vaart

woensdag 18 december 2019

In aanwezigheid van Prins Charles, Prince of Wales, is op 10 december in Portsmouth het gloednieuwe vliegdekschip ‘HMS Prince of Wales’ overgedragen aan de Britse marine. Samen met zusterschip HMS Queen Elizabeth beschikt de Royal Navy voortaan over twee moderne aircraft carriers die samen 7,3 miljard euro hebben gekost. The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) stelt vraagtekens bij deze mega-investering.

Onzekerheid over vervanging onderzeeboten houdt aan

maandag 16 december 2019

Het kabinet laat de Nederlandse marinebouw industrie nog langer in onzekerheid over de bouw van de nieuwe onderzeeboten. Volgens de B-brief krijgen drie van de vier consortia, Naval Group/IHC, Saab-Kockums/Damen en Thyssen Krupp Marine Systems, de gelegenheid om hun aanbiedingen verder te detailleren. Een definitieve beslissing valt pas in 2021 en wordt mogelijk doorgeschoven naar een volgend kabinet.

Partners Maritiem Nederland