Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Zr.Ms. Zeeland tijdelijk gestationeerd in Caribisch gebied

dinsdag 31 maart 2020

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vertrekt naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen tijdelijk af te lossen als stationsschip in het Caribisch gebied. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.

Serious gaming voor technische studenten Marine

donderdag 20 februari 2020

Technische studenten van de Koninklijke Marine krijgen de beschikking over een Virtual Reality (VR) programma waarmee ze virtueel kennis kunnen maken met een marineschip. Het programma is speciaal voor de marine ontwikkeld door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality.

Marinebouwcluster bouwt mee aan combat support ship

donderdag 20 februari 2020

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip 'Zr.Ms. Den Helder' kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd vandaag in Den Helder getekend door de directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe ceo van Damen Shipyards.

Damen levert patrouilleschip voor Pakistaanse marine

vrijdag 14 februari 2020

De Pakistaanse marine heeft op 13 februari het patrouilleschip PNS Yarmook in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de Roemeense haven Constanta. Naast verschillende leden van de Pakistaanse marinestaf was ook Kommer Damen aanwezig bij de ceremonie.

Mijnenjager Zr. Ms. Willemstad begint aan Navo-missie

maandag 3 februari 2020

Zr. Ms. Willemstad sluit zich aan bij de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 die de komende weken explosieven in de Noordzee gaat opruimen. Het gebied strekt zich uit van het zuiden van Noorwegen tot en met België. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog enkele duizenden gevaarlijke projectielen.

Vrouwen welkom in onderzeeboten

woensdag 22 januari 2020

Na een proef, waarin vrouwen succesvol meedraaiden aan boord als one-of-the-crew, laat de Koninklijke Marine 'per direct' vrouwen toe als bemanningsleden bij de Onderzeedienst.

Speerpunten voor inzet Kustwacht in Caribisch Gebied

maandag 20 januari 2020

Versterking van het (maritiem) Intelligence Gestuurd Politieoptreden, integriteitsbeleid en de samenwerking met partners als justitie en politie. Dat zijn enkele van de speerpunten voor 2020 voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Het tegengaan van drugssmokkel en illegale migratie, vooral uit Venezuela, staan eveneens hoog op de agenda, net als de search and rescue-taak.

Damen: 80 procent marine-order komt toe aan Duitsland

dinsdag 14 januari 2020

Damen Shipyards is "uitermate trots en tevreden" met het verwerven van de order van het Duitse ministerie van Defensie voor de bouw van ten minste vier 'Multi-Purpose Combat Ship MKS 180'-fregatten. De hoofdaannemer van het Nederlands-Duitse consortium wil "tachtig procent van de totale netto-investering in Duitsland besteden".

Damen verwerft grootste fregatten-order ooit

dinsdag 14 januari 2020

Damen Shipyards en de Duitse scheepswerf Blohm + Voss gaan vier nieuwe MKS 180-fregatten bouwen. Dit maakte de Duitse staatssecretaris van Defensie Peter Tauber bekend in een brief aan de Bundestag. Damen is de leider van het consortium dat de grootste Duitse marineorder met een waarde van 5,3 miljard euro binnenhaalt.

Partners Maritiem Nederland