Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Nieuwe werkpaarden voor de marine

donderdag 22 september 2016

Aan steiger vijf in de marinehaven in Den Helder liggen drie spiksplinternieuwe sleepboten. De schepen zijn hybride en vervangen - op een na - de vijf Lingeklasse schepen die uit de vaart worden genomen. Kapitein Sandor Stroet neemt ons mee op de Noordzee en laat ons zelf het schip ervaren.

Mijnen vernietigen op afstand

dinsdag 27 september 2016

De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen voor onze eigen Nederlandse en ook de Belgische marine zullen mijnenvelden niet meer zelf invaren. Naar het voorbeeld van drones in de luchtmacht zullen vijandige mijnen in de toekomst alleen nog met op flinke afstand bestuurde onderwatervaartuigen (ROV’s) worden opgespoord en vernietigd.

Het maritieme regeerakkoord

maandag 29 mei 2017

Welke maritieme onderwerpen moeten we terugvinden in het regeerakkoord? Wij nemen de vrijheid om de maritieme paragraaf alvast te schrijven, zodat politici zich druk kunnen maken om partijpolitiek en meer complexe zaken als de zorg, immigratie en pensioenen.

SAIL moet Den Helder blijvende impuls geven

dinsdag 20 juni 2017

In combinatie met de Marinedagen staat van 22 tot en met 25 juni de vijfde editie van SAIL Den Helder op het programma. Voor Port of Den Helder, de Koninklijke Marine en de vier samenwerkende gemeenten in de Kop van Noord-Holland een ideale gelegenheid om zowel de haven en de marinebasis als de regio te promoten.

Missie voor nieuwe onderzeeboten

donderdag 29 juni 2017

Net als in andere landen heeft de Nederlandse Marine een aanjaagfunctie voor het maritieme cluster. Door jarenlange bezuinigingen en het uitblijven van nieuwbouwprojecten is die rol echter aan het verwateren. De industrie hoopt dat naast de vervanging van mijnenjagers en fregatten een opdracht voor de bouw van nieuwe onderzeeboten daar verandering in kan brengen.

Luitenant-Generaal der Mariniers Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten: ‘Kijk om je heen en maak de rekensom’

dinsdag 18 juli 2017

Door ons hoogtechnologische marinematerieel hebben we ons in Europa jarenlang kunnen permitteren dat we numeriek in de minderheid zijn. Maar China en Rusland hebben sinds de val van de Berlijnse muur niet stil gezeten en ontwikkelen en bouwen onderzeeboten en snelle, krachtige langeafstandsraketten - daar moeten we een antwoord op hebben. “Om te kunnen afschrikken en mocht het onverhoopt fout gaan, dan wil je toch een redelijke kans hebben om te winnen?”

Goede kansen voor onbemande marineschepen

woensdag 19 juli 2017

Niet alleen de civiele scheepvaart is druk bezig met autonome en onbemande schepen, ook de Koninklijke Marine ziet er wel heil in. “Niet omdat het kan maar omdat het moet”, aldus kapitein-ter-zee Paul Dröge, chefstaf van het Maritime Warfare Centre in Den Helder.

De strijd tegen drugs

maandag 31 juli 2017

De belangrijkste taak van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied is de bestrijding van de levendige drugshandel tussen het Zuid-Amerikaanse vasteland en de Antillen. Maar hoe gaat die jacht precies in zijn werk? Een gesprek met persattaché André Eilander.

Partners Maritiem Nederland