Marine | Maritiem Nederland
Marine
Artist impression van het JSS geflankeerd door twee Ocean Going Patrol Vessels (OPV’s).

Koninklijke Marine

13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine

Met de ingebruikname van de vier OPV's  (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.

 

Bouw MKS 180-fregatten definitief gegund aan Damen

woensdag 20 mei 2020

Damen Schelde Naval Shipbuilding is officieel aangewezen als winnaar van de aanbesteding voor de bouw van de MKS 180-fregatten voor de Duitse marine. De Duitse minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, is "zeer optimistisch dat nog dit jaar het contract voor de bouw kan worden getekend".

Dit jaar ook geen Wereldhavendagen

vrijdag 1 mei 2020

Hoewel het weekend van 4 t/m september buiten het momenteel geldende verbod op grote evenementen valt, heeft de organisatie van de Wereldhavendagen 2020 besloten het evenement dit jaar te annuleren. De organisatie beraadt zich wel op een andere manier om de Rotterdamse haven in het zonnetje te zetten.

Onderzeeboot breekt reis af vanwege corona

dinsdag 31 maart 2020

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn breekt haar reis nabij Schotland af omdat een aantal van de 58 bemanningsleden het Covid19-virus heeft of had. Vijftien militairen met milde griepverschijnselen zijn getest om vast te stellen of zij als gevolg van het virus antistoffen hebben aangemaakt. Dat bleek bij acht van hen het geval.

Zr.Ms. Zeeland tijdelijk gestationeerd in Caribisch gebied

dinsdag 31 maart 2020

Patrouilleschip Zr.Ms. Zeeland vertrekt naar Curaçao om Zr.Ms. Groningen tijdelijk af te lossen als stationsschip in het Caribisch gebied. De wissel is een gevolg van de coronapandemie. Zr.Ms. Zeeland, met aan boord een NH90-gevechtshelikopter, blijft voor drie maanden in ‘de West’.

Serious gaming voor technische studenten Marine

donderdag 20 februari 2020

Technische studenten van de Koninklijke Marine krijgen de beschikking over een Virtual Reality (VR) programma waarmee ze virtueel kennis kunnen maken met een marineschip. Het programma is speciaal voor de marine ontwikkeld door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), Thales Nederland en het maritieme innovatiecluster Extended Reality.

Marinebouwcluster bouwt mee aan combat support ship

donderdag 20 februari 2020

Met de contract-ondertekening voor de bouw voor het nieuwe bevoorradingsschip 'Zr.Ms. Den Helder' kunnen meer dan honderd (voornamelijk) Nederlandse bedrijven, aan het werk. Het contract werd vandaag in Den Helder getekend door de directeur Defensie Materieel Organisatie (DMO) Arie Jan de Waard en Arnout Damen, de nieuwe ceo van Damen Shipyards.

Damen levert patrouilleschip voor Pakistaanse marine

vrijdag 14 februari 2020

De Pakistaanse marine heeft op 13 februari het patrouilleschip PNS Yarmook in gebruik genomen. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in de Roemeense haven Constanta. Naast verschillende leden van de Pakistaanse marinestaf was ook Kommer Damen aanwezig bij de ceremonie.

Mijnenjager Zr. Ms. Willemstad begint aan Navo-missie

maandag 3 februari 2020

Zr. Ms. Willemstad sluit zich aan bij de Standing Nato Mine Countermeasures Group 1 die de komende weken explosieven in de Noordzee gaat opruimen. Het gebied strekt zich uit van het zuiden van Noorwegen tot en met België. Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting nog enkele duizenden gevaarlijke projectielen.

Partners Maritiem Nederland