Marine
13.000 banen
Bron van nieuwe technologie & Innovatie
Steeds meer taken laag in het geweldsspectrum
Website: Koninklijke Marine
Met de ingebruikname van de vier OPV's (Ocean Going Patrol Vessel's) richt de Koninklijke marine zich meer en meer op taken lager in het geweldspectrum, zoals anti-drugs operaties en piraterijbestrijding. Nieuwe marineschepen zijn doorgaans een bron van nieuwe technologie en innovatie, waar het hele maritieme cluster uiteindelijk van meeprofiteert. Inmiddels is de Marine aan het nadenken over nieuw te bouwen onderzeeboten, en aan het inventariseren of de kennis en kunde voor de bouw ervan nog in Nederland aanwezig is.
vrijdag 17 september 2021
"Wanneer u dit leest is de zomer alweer goeddeels voorbij. Qua weer was het in Nederland dit jaar niet een echte zomer helaas (al maakte de mooie septembermaand nog veel goed). Maar laten we vooral vooruit kijken naar de rest van 2021", schrijft Michiel Hijmans in zijn maandelijkse column over het wel en wee van de KNVOV.
woensdag 8 september 2021
Vice-admiraal René Tas wordt vanaf 9 september de nieuwe Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux (ABNL). Hij volgt vice-admiraal Rob Kramer op, die met pensioen gaat. De commando-overdracht vindt plaats in Den Helder met bijpassend militair ceremonieel.
maandag 6 september 2021
Na de online editie van 2020 werden dit jaar alle kansen benut om in de haven en in de stad weer enkele kleinschalige activiteiten te organiseren. Om een groter publiek te bereiken was een deel van het programma ook online te volgen.
woensdag 1 september 2021
Het nieuwe Antarctic Supply Research Vessel Nuyina, gebouwd door Damen Shipyards, is vanuit Vlissingen uitgevaren voor haar zeven weken durende thuisreis naar Hobart, Tasmanië. Met de officiële overdracht aan de Australische autoriteiten is het 160 meter lange schip nu het meest geavanceerde Arctische onderzoeksschip ter wereld.
maandag 23 augustus 2021
De Koninklijke Marine is de komende twee weken actief in het gebied ten noorden van de Waddeneilanden. Samen met België en andere partnerlanden van de NAVO worden oefenmijnen geruimd. In totaal zijn er 15 marineschepen en zo’n 600 militairen naar Nederland gekomen. Reden: de internationale mijnenbestrijdingsoefening Sandy Coast 21.
woensdag 21 juli 2021
39 militairen van de zogenoemde Compagnie in de West op Curaçao zijn positief getest op het coronavirus. Zij verblijven in isolatie op marinebasis Parera. De rest van de compagnie is in quarantaine gegaan om verdere verspreiding te voorkomen.
donderdag 15 juli 2021
Als mariniers een gegijzeld zeeschip of maritiem platform vanuit een boot of helikopter moeten boarden, lopen ze grote risico’s. Het is vaak immers niet bekend waar de gijzelnemers zich bevinden en in welke mate ze zijn bewapend. Om tevoren de situatie aan boord in kaart te brengen en snel actie te ondernemen, experimenteert de marine nu met drones en flight suits. Met zo’n flight suit kun je zelfstandig vliegen en bijvoorbeeld op een schip landen. Ook voor andere acties, waarbij hoogteverschillen overwonnen moeten worden, lijkt dit hulpmiddel een welkome aanvulling.
dinsdag 13 juli 2021
De klus van kapitein-luitenant ter zee Jan Wijchers zit erop. Zes maanden lang gaf hij leiding aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Het NAVO-vlootverband – met mijnenjagers uit onder meer Nederland, België, Duitsland, Estland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk – ruimde in totaal 72 historische mijnen voor de Deense kust en voor de Estse kust tijdens operatie Open Spirit. In juni maakten de mijnenjagers deel uit van de jaarlijkse grote NATO-oefening BALTOPS, waar ook fregatten, amfibische eenheden en onderzeeboten aan deelnemen. Hier oefende het vlootverband van commandant Wijchers onder meer met het mijnenvrij maken van de vaarroutes in een conflictgebied.
donderdag 3 juni 2021
Op 2 juni is bij Damen Shipyards Galati de kiel gelegd van het Combat Support Ship 'Den Helder', het nieuwe bevoorradingsschip voor de Koninklijke Marine. De ceremonie werd gezamenlijk uitgevoerd door de DMO-directeur Arie Jan de Waard en de Commandant Zeestrijdkrachten Rob Kramer.
woensdag 26 mei 2021
De onder Nederlandse supervisie gebouwde Arctische ijsbreker Nuyina maakt binnenkort een proefvaart in de Noordpool-regio. Daarna vaart het schip door naar Australië waar het een centrale rol krijgt in het wetenschappelijk onderzoek in Antarctica en de Zuidelijke Oceaan. De Nuyina ligt nu aan de kade bij Damen Shiprepair Vlissingen waar de internationale vakpers op 28 mei kennis kan maken met dit bijzondere onderzoeksschip.